Oare care sunt cele mai frumoase povești pentru copii? Dacă mă întrebi asta, eu aș răspunde fără să clipesc: cele spuse de părinți! Și nu mă refer la clasicele Albă ca Zăpada, Cenușăreașa, Motanul Încălțat și așa mai departe, ci la cele pe care le-au trăit ei. La poveștile din copilăria lor, în care ei însuși au fost eroi. La poveștile pe care le inventează.
Fiecare are o poveste sau o întâmplare prin care a trecut…
…care va stârni, cu siguranță, hohote de râs. Sau care va stârni curiozitatea celor mici. Poate că nu îți dai seama de asta, însă dacă îți iei câteva minute ca să te gândești, realizezi prin câte situații ai trecut până să devii părinte. Copiii adoră să asculte frânturi din copilăria părinților – și vă sfătuiesc din inimă să le împărtășiți cât de multe puteți. Nu doar lucruri și situații pozitive, ci și momente în care v-ați simțit incomod, spre exemplu. Și mie mi se întâmplă, e ceva normal!
Ce le poți povesti copiilor mai mici:
Spre exemplu, copilul tău este la vârsta la care urmează să își piardă primul dinte. Cum s-a întâmplat asta? Ce ai simțit? Nu doar că îi oferi o posibilă vedere de ansamblu asupra acestui lucru (nu e așa înfiorător, serios!), dar împuști mai mulți iepuri deodată: petreceți timp împreună și, totodată, află lucruri despre sănătatea dentară. Și vă și distrați, pentru că ai putea să afișezi tot felul de fețe haiose în timp ce îi spui povestea! De exemplu, eu i-am povestit despre asta înlocuind ș-ul cu s. Tocmai pierdusem un dințișor, nu?
Și a ieșit ceva de genul: Si atunsi am văzut că am rămas fără un dinsisor, mvaaaai, ce mocusă aveam când mă uitam la mine în oglindă!! Ingrid s-a prăpădit de râs – Mami, mai spune o dată ce ziceai uitându-te în oglindăăăă!
…sau poate inventa o nouă poveste, ajutându-se de situațiile din rutina zilnică.
Spre exemplu, Isadora Moon, favorita lui Ingriduț, a mers în parc. Unde a întâlnit o fetiță drăgălașă, cu care s-a jucat. Și după ce s-au jucat până au obosit, au hotărât să plece în căutarea Muntelui de Înghețată. Așa că au încălecat pe un unicorn roz și au plecat la drum!
Rezultatul: Fetița mea îmi oferă alte elemente pe care să le includ în poveste. Îmi dă idei noi, își dezvoltă și ea creativitatea și imaginația și ne distrăm pe cinste!
Ce le poți povesti copiilor mai mari:
Încearcă să inventezi o poveste cu susul în jos. Cu o acțiune mai complexă. Nu uita să aduci pe scenă și animalul preferat, căreia copilașul îi va alege un nume. Puteți lua o hartă lângă voi și trimite pisica în expediție – observi unde bat?
Copiii mai mari sunt atrași și de viitor, așa că puteți închiria o navă spațială cu care vizitați întreg universul!
Un alt mod minunat de a spune cele mai frumoase povești pentru copii este să răsfoiți împreună albume cu fotografii. Nu doar cu el sau cu ea de când erau copii – deși și acelea au mare succes la noi – ci și cu voi! Provocați copilul să își imagineze ce făceați în acea fotografie. Poate recunoașteți și vreo emoție despre care să vorbiți?
De asemenea, mie îmi place foarte mult să îi povestesc fetiței mele ce fac la serviciu. Cum decurge ziua mea. Ce provocări am întâlnit, ce raționament am avut în a rezolva unele probleme (bineînțeles, lucruri pe care le înțelege ea – nu îi spun de pivoți din excel). După asta este rândul ei – și așa aflu ce face la școală.
Vă recomand ca în timpul poveștii să invitați și copilul să participe. Sau poate că după ce încheiați voi, el va crea una nouă? Încurajați-i creativitatea și acțiunea în sine – Îmi place extrem de mult povestea pe care ai creat-o. Personajele sunt… acțiunea este… mi-a făcut o deosebită plăcere și mi-ar plăcea să mai facem acest lucru și altă dată!
Atunci când le spunem povești copiilor, îi învățăm cuvinte. Le dezvoltăm vocabularul și limbajul. Le arătăm cum să alăture și să organize cuvintele.
Ce fel povești au succes la voi?
Fotografii: Sai De Silva on Unsplash , Jeremiah Lawrence on Unsplash & Andre Hunter on Unsplash