Voi începe prin a vă spune că am oroare de mâini băgate în gură. De degete murdare băgate în gură. De unghii murdare. Cât a fost bebeluș, am înțeles că asta este prima modalitate prin care copiii explorează lumea. Așa că am lăsat-o să stea cu mâna în gură cât a dorit, deși aș fi vrut să îi pun „dop” ca să împiedic asta. Dop, adică suzetă. A refuzat-o cu vehemență din primele zile. N-am mai insistat.
E, am trecut de perioada bebelușiei și a copilăriei mici și ne-am trezit pe la 5 ani că Ingrid bagă mâna în gură. Când m-am uitat mai atent, ea de fapt… își rodea unghiile! Gata, mi s-au activat alte beculețe! Și mai roșii, și mai alarmante, pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă. De ce își rod copiii unghiile? am început să mă întreb. Știam că nu e un semn bun. Și iată firul poveștii noastre din acel moment…
De ce își rod copiii unghiile? Și cum o pot dezvăța pe fetița mea să își roadă unghiile?
Faptul că micuții noștri își rod unghiile poate avea mai multe explicații. Totuși, motivele sunt de natură psihologică și netratate, se pot perpetua până în adolescență și mai târziu. Așadar, nu este un lucru de ignorat în ideea că se vor opri ei singuri. Poate că da. Poate că nu – și mai bine hai să luam atitudine cât mai din timp!
Copiii își pot roade unghiile din plictiseală, curiozitate, nerăbdare, stres, agitație, foame, frustrare, dorința de a imita pe cineva.
Când își rod copiii unghiile? Care este cauza? Și ce e de făcut?
În cazul fetiței mele, acest lucru se întâmpla mai ales în orele petrecute la grădiniță. O vedeam în fotografiile trimise de către educatoare. Așa că am mers și am discutat cu educatorea, însă mi-a spus că ea nu a observat așa ceva. Că mi se pare mie.
Însă educatoarea nu știa un lucru: în afară de fotografiile în care se vedea clar că fata e cu mânile în gură, rozându-și unghiile, eu știam că ea face acest lucru pentru că nu mai aveam unghii de tăiat acasă. Deci nu, nu mi se părea mie. Chiar deloc! Treceau săptămânile și eu tot nu aveam ce unghii să îi tai la mâini…
Fiindcă fetița mea avea 5 ani în momentul în care am văzut-o făcând asta, am purtat o discuție despre rosul unghiilor, în încercarea de a afla cauza. –De ce faci asta? Am întrebat-o. Răspunsul ei a fost …pentru că se plictisește. Totuși, am observat-o făcând asta și în timp ce ne jucam. Deci nu era vorba (doar) de plictiseală. Așa că am decis să mergem psiholoaga gradiniței, ca să vedem ce soluție găsim.
Ce soluții am încercat pentru a scăpa de rosul unghiilor?
Până a ajung la psiholoagă, am vorbit cu ea de 1000 de ori despre asta. I-am spus că unghiile și mâinile sunt importante, mai ales la fetițe. I-am povestit despre o colegă care ajunsese în liceu și făcea acest lucru și că râdeau colegii de ea. I-am zis frumos să se oprească. I-am zis pe un ton ferm să se oprească. I-am zis că o voi pedepsi dacă o mai văd rozând unghiile. Am făcut asta. I-am luat delicat mâna din gură. Am avut un ocean de răbdare. I-am distras atenția cu o carte, cu o jucărie. Am glumit pe subiect. I-am oferit altceva să roadă. Am făcut jocuri de rol, cu păpușa care își roade unghii. I-am arătat unghiile mele (mereu roșii și impecabile aș zice, le știți)… și bănuiesc că am făcut și altele, dar nu îmi mai vin acum în gând. Oricum, am încercat tot ce mi-a trecut prin cap.
Rezultatul? Fata își rodea unghiile în continuare. Nimic nu părea să funcționeze.
Ce a spus psihologul despre rosul unghiilor la Ingrid? De ce își rod copiii unghiile?
Am avut câteva întâlniri foarte faine cu doamna respectivă și am vorbit pe larg despre copil în general, dar și despre problema aceasta. Am aflat că a compara unghiile ei cu unghiile mele a fost o greșeală. Comparațiile, în general, sunt greșeli. Știu. ȘTIU. Dar am încercat să găsesc o cale… pur și simplu mi se ridica părul văzând-o cu mânile în gură, rozând unghii.
Am analizat dacă în mediul ei s-a produs vreo schimbare – nimic. Aceeași rutină.
Răspunsul fetiței, mereu același: nu știu, cred că motivul este pentru că mă plictisesc.
Ce ne-a recomandat psihologul:
Răbdare, discuții, calm, fără ceartă, explicații… da, asta am încercat și eu. Și altceva?
Mi-a spus să fac cu fata un fel de joc al unghiilor, cu emoții. Mai exact, să ne uităm la fiecare deget pe rând și să observăm cum sunt atunci când nu au unghiile roase. Acest deget este mai vesel azi, are o unghiuță mai lungă, ca o rochiță. Inelarul nu e atât de fericit, pare că ai ros mai mult la unghia lui. Și tot așa.
Mâine să reluăm, ca să vedem cum se simt degetele.
Să reluăm peste 3 zile.
Rezultatul? După cum bănuiți,… zero. Fata continua să își roadă unghiile.
Așa că am renunțat la psihologi și am decis să îi comand o soluție amară pentru unghii. Deja împlinise șase ani și începuse să înțeleagă că faptul că își roade unghiile nu este sănătos – nici pentru unghii, nici pentru dinți. Înainte însă, i-am explicat cum funcționează lacul de unghii amar și i-am spus că este o soluție pe care o putem încerca atunci când vrea ea. Când îți dorește să scape de acest ros al ughiilor. A rămas că se mai gândește și că mă anunță când este gata să încerce soluția.
Am lăsat-o pe ea să aleagă momentul în care era pregătită pentru asta – și el nu a întârzâiat să apară.
Pe piață există mai multe variante de lac de unghii amar pentru copii, însă eu am preferat să comand acest produs: lacul amar de unghii Mavala Stop. Da, este cel mai scump dintre toate, dar consider că merită.
Știu că unele persoane dau unghiile copilului cu ardei iute sau paprica, însă eu am vrut ca soluția să rămână pe unghii și în cazul în care își atinge ochii, să nu se irite.
Când a venit produsul, am dat-o pe unghii cu el. Este atât de amar!! Evident că l-am gustat și eu, ca să știu despre ce este vorba. Eu îl văd ca pe o gutieră anti-bruxism, drept să vă spun, și cel puțin până în acest moment, a funcționat.
Ce spune Ingrid despre lacul amar de unghii:
-Mami, m-am uitat la unghiile mele și mi s-au părut așa delicioase… și când să le bag în gură, creierul meu mi-a amintit de Mavala și nu am mai băgat!
Când aplicăm lacul amar împotriva rosului unghiilor:
Cam o dată pe săptămână sau la cerere. Pur și simplu vine și cere singură să aplicăm lacul amar. Și ghici ce? Au crescut și unghiile! Nici nu mai știu de când nu i le-am tăiat și acum, iată, cu ajutorul acestui produs, am ce tăia!
Este o soluție pe termen lung?
Eu cred că da – cel puțin, până în acest moment, a dat roade. Vedem cum se va desfășura mai departe. Se pare că ea își dorește să se oprească și acesta a fost ajutorul de care avea nevoie.
Voi aveți probleme cu rosul unghiilor la copii? Ce a dat rezultate?
Photo by insung yoon on Unsplash
Pingback: Ticuri și obiceiuri ale copiilor - ce reprezintă și ce ascund, de fapt? - Super-Mami.Ro
[…] Citește și… De ce își rod copiii unghiile? Experiența mea cu fetița mea de 5 ani și sol… […]
Pingback: Paraziți intestinali la copii - tenia, limbricii și oxiurii - Super-Mami.Ro
[…] să punem mâinile pe față sau în gură (dacă micuțul tău își roade unghiile, abordează subiectul și povestește-i și despre riscul infectării cu acești […]