Din cauza minunatei pandemii cauzate de virusul SARS-CoV2, întâlnirile și plimbările au fost reduse dramatic. Nu mă mai plâng, știți și voi situația. Însă din acest motiv, nu am reușit absolut deloc să văd o prietenă însărcinată. E drept că locuiește în alt oraș, însă am fi fugit până acolo dacă nu m-aș fi gândit că vizita noastră o poate pune în pericol. Așa că am decis ca în schimb să îi trimit un pachet surpriză. Despre lucrurile pe care le-am pus în el, dar și despre cele pe care le consider necesare într-un astfel de pachețel voi scrie în articolul de astăzi. Dar ce cadou să cumperi unei viitoare mămici? Ce i-ar fi util? Ce îi lipsește? Oare i-ar plăcea să primească o păturică pentru bebeluș? Are suficiente scutece? Dar dacă nu va folosi ce am folosit eu? Dar dacă bebe va fi mai mărișor și hainele pe care i le iau vor fi prea mici? Și dacă nu i se vor părea mamei destul de simpatice? Dacă ea nu va vedea rostul unei anume jucării, care pe mine m-a ajutat când era fetița mea mică?
Îți poți pune sute de întrebări, însă un lucru e clar. Nu vei putea să acoperi toate necesitățile și pentru că suntem persoane diferite, subiective, putem să anticipăm și să luăm cu drag lucrușoare – mai departe hotărăște viitoarea sau proaspăta mamă ce va folosi. Nu tot ce ne place nouă sau i s-a potrivit copilului nostru se potrivește tuturor bebelușilor.
În primul rând, toată lumea se gândește la bebeluș. Oare ce cadou să îi iau bebelușului? Ce hăinuțe, ce culoare, ce măsură? Însă eu vă invit să vă gândiți și la mamă, care este de obicei lăsată pe locul doi.
Bebelușul are nevoie de mama lui. De mâncare, haine și scutece. Dar mamei lui ce i-ar face plăcere? Ce ar bucura-o? Asta m-am întrebat eu în primul rând.
Mamă, dar și femeie! Acestea sunt cele patru cuvinte care le spun mereu. Chiar dacă a devenit mamă, asta nu înseamnă că se anulează ca femeie. Are dreptul și mai ales nevoia de a se bucura de unele dintre vechile ei obiceiuri. Sprijin-o în acest sens!
Ce cadou să cumperi unei viitoare mămici: idei practice și utile.
Ce să pui în pachet pentru mami
Ce i-ar face plăcere prietenei tale? Ai putea alege…
1. Ceva dulce. Eu am ales o cutie de praline de ciocolată. Dacă urmează să nască, ai putea pune în colet și câteva batoane proteice de calitate.
2. O cremă sau un produs cosmetic pentru ten/corp. Poate fi o mască, o cremă (de corp sau de față). Un produs pe care și-l dorea de mult.
3. O lumânare parfumată.
4. Lanolină sau șervețele speciale pentru sâni. Din punctul meu de vedere, orice mamă care își dorește să alăpteze ar trebui să aibă în casă o cremă cu lanolină (poți alege de aici una!)
5. Un ceai pe care să îl savureze cât bebe doarme. Sau în timp ce alăptează – nu de alta, dar hidratarea este esențială, mai ales dacă reușește să alăpteze!
6. O cană nouă, eventual personalizată
7. Cărți. Când vine vorba despre cărți, lista mea este foarte-foarte lungă. Întreabă-te însă ce fel de carte vrei să îi iei? Una care i-ar face plăcere ei sau una de parenting sau cu sfaturi pentru creșterea bebelușului?
Idei de cărți care mi-au plăcut mie găsești aici, iar dacă vrei să iei ceva legat de bebeluș, mie mi s-a părut revelatoare cartea dr. Harvey Carp, Cel mai fericit bebeluș din lume.
Cărțile tip Montessori, cele cu diverse activități etc mai pot aștepta, aș zice.
Ce cadou să cumperi unei viitoare mămici: idei practice și utile.
Ce să pui în pachet pentru bebeluș
Pentru bebeluș există atât de multe lucruri, încât nu aș ști cu ce să încep mai întâi.
1. Hăinuțe. Am uitat cât de mici și cât de drăgălașe sunt hainele pentru bebeluși!
Alege mesaje cât mai haioase și fii atentă la anotimpul în care se va naște bebe!
Mai multe sfaturi utile despre cum să alegi hainele bebelușului găsești aici!
2. Pleduri din bumbac. Eu una am pus pleduri peste tot, mai ales în primele șase luni de viață ale fetiței mele. Am pus-o pe canapea? Super, asta după ce am așezat un pled. În cărucior? În scoică? La fel. Mi s-au părut super utile și necesare.
3. Prosop de baie cu glugă. Super practice – pui gluga în capul bebelușului, parte peste parte și fuga la masaj!
4. Aleze. Știți legile lui Murphy pentru mămici? Una dintre ele zice așa: pui copilul 10 secunde pe pat cât pregătești scutecul și fiiiiiiiix atunci face pipi. Chiar așa e, jur! Așa că alezele au fost și ele prietenele mele cele mai bune.
5. Un termometru pentru baie, pentru a verifica temperatura apei. Pentru o mămică aflată la început de drum, un astfel de termometru ar fi super util. El are o temperatură presetată, iar dacă aceasta este depășită și apa prea fierbinte, senzorul își schimbă culoarea.
6. Poți include un carusel pentru pătuț sau jucării, însă personal cred că ar fi mai potrivite pentru un bebeluș care are peste trei luni.
7. Dacă îți permite bugetul, poți lua un sistem de purtare. Cu singura mențiune că te rog mult să verifici ca el să fie ergonomic – altfel faci mai mult rău decât bine coloanei bebelușului.
Sunt conștientă de faptul că sistemele de purtare nu sunt foarte accesibile, unele ajungând și la 750 de lei, însă își merită toți banii. Pentru un bebe aflat în primele luni de viață poți opta pentru un sistem de purtare elastic – un wrap elastic. Dacă vrei ceva care să fie utilizat pe termen mai lung, poți consulta această listă.
8. În cazul în care mămica este interesată de scutecele textile, poți lua unul sau două. Însă acest lucru mi se pare destul de personal deja, aș întreba înainte.
9. Un colac de baie, care poate fi fixat în jurul gâtului și folosit până în jurul vârstei de 6-8 luni. Liber la bălăceala în cadă!
Sfaturi:
Dacă simți că ar fi mai util, întreabă viitoarea mămică despre lucrurile pe care le-a luat sau pe care le are încă pe listă. Mai ales dacă este vorba despre primul copil, este foarte probabil să fi luat deja carusel pentru pătuț, album, leagăn, cercei… și multe alte lucruri de acest gen.
De asemenea, o puteți întreba ce i-ar face ei placere. Sau dacă ați trecut deja prin această experiență, amintiți-vă cum a fost. Ce v-ar fi ajutat atunci? Ce v-ar fi placut să primiți? Ce ați comandat după ce ați ajuns acasă din maternitate?
Eu nu aș lua jucării pentru un bebeluș proaspăt născut. Poate după 3-4 luni de viață.
Dacă nu știi ceva, întreabă sau caută pe internet. De exemplu, poți lua un ceai care ar sabota lactația – cel mai bine verifică eticheta!
Voi ce ați mai lua pentru a pune într-un pachet care va ajunge la o viitoare mămică?