Nu știu voi, însă eu, din luna martie 2020, lucrez exclusiv de acasă. La un moment dat am plecat cu fetița de 4 ani la ai mei, însă pentru că nicăieri nu e mai bine decât acasă, am revenit în capitală și… am continuat să lucrez de acasă. Cu speranța că grădinița se va deschide din nou. Ba în aprilie, ba în mai, ba în septembrie… Ce e drept, au fost câteva săptămâni în care a mers la grădiniță, însă din martie și până acum a stat mai mult acasă cu mine.
Cum m-am descurcat? Am avut zile și zile… eu nu pot ieși în timpul programului, așa că până la 17 am stat la birou. Au fost zile în care am stat și peste program, însă în majoritatea am închis până la 17:30.
În tot acest timp, fetița mea de 4 ani și jumătate (de acum) s-a jucat pe lângă mine, s-a uitat în cărți, a construit Lego… știu, pare mirific, însă așa cum spuneam, au fost zile și zile. În altele mă gândeam că dacă mai spune o dată că vrea să ne jucăm, o să pocnesc… dar din fericire, acestea au fost foarte puține. O să vă explic mai pe larg experiența mea din toată această perioadă (și probabil pe mai departe, pentru că eu personal nu cred că grădinițele de stat se vor deschide în luna martie).
Vedere din dreapta mea
Vă reamintesc că fiecare copil este unic și că fetița mea este o fire independentă, care se joacă singură cu mare drag – fix așa eram și eu, de fapt. Am mare noroc cu felul ei de a fi și cu faptul că e doar una, recunosc!
Cum să lucrezi de acasă cu un copil pe lângă tine – sfaturi din experineța mea
1. Mă trezesc mai devreme. Teoretic, eu încep programul la 8. Practic, atunci când am lucruri care ard sau la care trebuie să mă uit mai cu atenție, mă trezesc mai devreme și lucrez în liniște până se trezește și ea. Uneori îi și pregătesc micul dejun.
Alteori mai lucrez și seara sau cât o bag pe ea în cadă. Bălăceala e super distractivă și timp de maximum o oră pot lucra fără grijă – eu văd cada, e mare, nu îmi fac griji că ar putea cădea sau că s-ar putea întâmpla ceva. Puteți pune strategic oglinzi ca să supravegheați copilul, fără ca el să știe.
2. Dacă tot am pomenit de somn, mai lucrez cu spor și în timp ce doarme ea la prânz. Din păcate însă, a cam renunțat la somnul de prânz. Dar sunt și zile în care adoarme, deci… la război!
3. Încurajați copilul să se joace singur și oferiți-i cu ce.
Fetița mea este super încântată de cărțile cu activități – stă și câte două ore legate cu o carte din aceasta în față. Alți copii pot fi încântați de pungi cu diverse lucrușoare pe care le pot explora. Alții pot face Lego. Alții pot decupa, lipi. Alții pot picta – copilului vostru ce îi face plăcere? Ați descoperit? Axați-vă pe acea activitate, găsiți haine de sacrificiu (dacă este cazul!) și explicați-le despre lucruri pe care le pot face singuri în timp ce voi munciți.
4. Explicați-i copilului cât de important este ca voi să lucrați. Spuneți-i clar despre pandemia COVID-19, de ce lucrați de acasă și ce presupune acest lucru. Menționați-i că în urma efectuării serviciului primiți un salariu cu ajutorul căruia puteți cumpăra hrană, haine, chiar și jucăriile lui.
Eu i-am explicat că dacă nu îmi fac munca, șefa mea va găsi o altă persoană care să mă înlocuiască și eu nu voi mai primi salariu. Asta înseamnă că nu vom mai avea bani ca să…
Serviciul meu este acesta, serviciul tău este să te joci.
Am mare nevoie de ajutorul tău pentru a lucra în continuare, suntem o echipă, vom reuși.
Seara îi spun că sunt mândră că a înțeles că eram într-o întâlnire de exemplu și că a avut răbdare până când am terminat.
5. Stabiliți limite – câteva semne pe care să le respectați. De exemplu, când am căștile, sunt într-o întâlnire și regula este să păstreze tăcerea până când îmi dau căștile. Pentru clipele în care există o urgență și am căștile, avem un alt semn pe care mi-l face.
6. Luați câte o pauză din când în când. De exemplu, la ora 14 ne jucăm timp de 15 minute. Și jucați-vă cu adevărat!
7. Spuneți colegilor că aveți un copil în preajmă, dacă nu știu deja. Poate că și ei sunt în aceeași situație.
Nu trebuie să vă simțiți prost dacă micuțul vostru cere apă, mâncare sau… altceva fix în mijlocul întâlnirii. Toată lumea este conștientă că lucratul de acasă cu un copil este imprevizibil și una peste alta, copiii sunt copiii. Au nevoie de ceva și cer – așa sunt copiii, reiau.
Nu cred că este nimeni absurd – dar cel mai bine asigurați-vă că ei știu, mai ales cei fără copii. Și țineți microfonul pe mute cât mai mult!
8. Pregătiți de seara/dimineața mesele de peste zi. Comandați – nu e nicio tragedie în asta!
Eu una nu am timp sa fac ciorbă în timpul zilei, așa că fac de seara. Așa că a doua zi încalzesc și mâncăm împreună.
Tot seara fac și pâine cu semințe – am o rețetă pe care trebui să o încercați și voi! – o găsiți aici.
9. Apelați la toate șmecheriile și gadgeturile care vă fac viața mai ușoară. Robot care aspiră singur? TOP? Mașină de spălat vase? Tot ce vă poate fi de folos, pentru ca timpul liber rămas după muncă să fie petrecut cu cei mici.
10. Fiți înțelegătoare atât cu voi, cât și cu copiii. Nu toate zilele vor fi mirobolante – nici pentru voi, dar nici pentru ei. Așa că nu setați așteptări prea mari și nu scrieți prea multe pe lista de to do-uri.
Cum să lucrezi de acasă cu un copil -Ce ați mai putea face pentru a lucra mai eficient de acasă:
1. Să angajați o bonă sau o persoană care poate scoate copilul în parc, măcar o oră.
Când termin programul, este deja noapte. Însă chiar și așa ieșim în parc în unele zile. Sau dacă e prea frig sau urât, măcar ne plimbăm 15 minute.
Cât copilul este în parc, puteți programa întâlnirile cele mai importante.
2. Găsiți un părinte care lucrează de acasă și faceți cu schimbul. Într-o zi vă puneți voi întâlnirile importante dimineața, în alta celălalt părinte. Sau o oră-două…
Din păcate, pentru mine nu funcționat această variantă pentru că părinții în care am încredere nu locuiesc aproape și/sau au copiii la bunici în această perioadă.
3. Fiți flexibile. Uitați-vă peste calendar și mutați întâlniri. Cereți înregistrări.
4. Dacă e musai și musai nevoie, dați drumul la TV, dar cu limită. Eu nu am făcut asta, pentru că are grădinița online dimineața și în unele zile engleză – consider că este suficient timpul petrecut în fața ecranelor. Dar bănuiesc că dacă nu aș avea alternativă, asta e, aș mai apela la TV din când în când.
5. Apelați la părinți – poate pot veni dacă acest lucru este sigur pentru toată lumea din punct de vedere medical. Valabil și pentru bone sau terțe persoane.
Voi cum reușiți să lucrați de acasă? Simțiți lipsa mersului la birou sau e mai ok să fiți pe loc?
Pingback: Zece cărți cu activități pentru copii - 3-4-5 ani - Super-Mami.Ro
[…] la măsuța ei și se apucă de treabă. Uneori mă mai alătur și eu ei, însă cât timp am lucrat cu ea de acasă, a trebuie să se descurce mai mult singură. Și a reușit! Ingrid este oricum un copilaș super […]
Pingback: Cinci cărți cu activități pentru copii - 5-6 ani - Super-Mami.Ro
[…] îi ofer aceste cărți cât sunt într-o sedință, de exemplu (eu încă lucrez de acasă), ca să fie ocupată și să pot fi atentă. Însă aceasta, cu siguranță, nu este o opțiune, […]