Atunci când vine vorba despre suplimentele pe care le administrăm copiilor şi bebeluşilor, nu putem să nu ne gândim la vitamina D.
Asta pentru că importanţa nivelului de vitamina D pentru bebeluşi şi copii este un subiect din ce în ce mai prezent în discuţiile dintre mame şi medici.
Administrăm sau nu Vitamina D (Vigantol) bebeluşului sau copilului?
Să o luăm cu începutul şi să stabilim ce este vitamina D!
În primul rând, vitamina D este o vitamină esenţială pentru dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii oaselor. Mai mult, susţine imunitatea şi reduce nivelul de inflamaţie din organism.
Calciul ajută la creşterea şi dezvoltarea osoasă, însă absorbţia sa în corp este făcută în prezenţa vitaminei D. Cea mai importantă cantitate este sintetizată chiar de corpul nostru în timpul expunerii la soare, însă din anumite motive, nivelul ei este afectat şi neadecvat.
Când apare deficitul de vitamina D în corp?
- În cazul în care bebeluşul sau copilul nu este expus suficient la soare (de exemplu locuiţi într-un oraş mare, cu clădiri înalte, poluarea blochează o parte din razele soarelui, nu laşi deloc copilul la soare etc)
sau
- când organismul său nu primeşte suficientă vitamina D. Vorbim aici despre suplimenarea cu vitamina D sau oferirea de alimente care o conţin. Din păcate însă, există puţine alimente care conţin în mod natural vitamina D.
Din păcate însă, există puţine alimente care conţin în mod natural vitamina D. Printre ele: somonul, gălbenuşul, ficatul de vită, sucul de portocale.
Ce se întămplă dacă nu există suficientă vitamina D în organism?
În absenţa vitaminei D, sistemul osos nu se mai dezvoltă corespunzător. Un nivel scăzut poate duce la instalarea rahitismului în rândul copiilor. Oasele devin casante, moi, fragile şi se pot deforma.
Care este nivelul de vitamina D recomandat pentru a fi administrat?
Până la un an, se consideră că necesarul zilnic al bebeluşilor este de 400 UI. După un an, va ajunge la 600 UI. UI reprezintă unităţi internaţionale.
Discută cu medicul aceste valori, precum şi schema de administrare! Nu uita să precizezi şi tipul de alimentaţie al copilului: lapte matern sau lapte praf.
Ce este Vigantolul?
Cu siguranţă aţi auzit vorbindu-se de Vigantol în cercul vostru de mămici. Ei bine, acest Vigantol este chiar vitamina D despre care povestim în acest articol!
Vitamina D este prezentă pe piaţă în diferite produse şi sub diferite denumiri care o reprezintă.
Cât de des trebuie administrată vitamina D sau Vigantolul?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă administrarea zilnică a vitaminei D, în funcţie de vârsta copilului.
Cât este valabil Vigantolul?
Vitamina D sau Vigantol Oil poate fi utilizat în maximum 6 luni de la deschiderea flaconului. Produsul se păstrează în ambalajul orginal, la temperaturi de maxim 25 grade, protejat de razele directe ale soarelui.
A se citi prospectul pentru mai multe detalii.
Putem administra prea multă vitamina D? (supradozare)
Expunerea la soare nu va genera niciodată prea multă sintetizare a vitaminei D în organism, aşa că supradozarea poate fi realizată doar prin administrarea incorectă a vitaminei D.
Reacţii: tulburări de nutriţie, metabolice, gastro-intestinale, afecţiuni cutanate. A se citi prospectul.
Expunerea la soare trebuie făcută în intervalul orar permis (până la ora 11 şi după ora 18), mai ales vara şi mai ales în cazul bebeluşilor.
Vitamina D şi sarcina
Dacă eşti însărcinată, vorbeşte cu medicul tău despre vitamina D. „Rezerva” din organismul tău poate o afecta direct pe cea a bebeluşul în primele două-trei luni de la naştere.
Vitamina D şi alăptarea
Un nivel optim de vitamina D în organismul mamei şi/sau expunerea regulată la soare va mări cantitatea de vitamina D din lapte. Aşadar, atât timp cât nivelul din sângele mamei este optim, şi laptele matern va avea cantitatea necesară. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că nivelul de vitamina D din corpul bebeluşului va fi cel optim!
Laptele matern conţine o cantitate mică de vitamina D, de aici şi nevoia de suplimentare sau de sintetizare proprie.
Vitamina D şi hrănirea bebeluşilor cu formula de lapte praf
În funcţie de brandul de lapte praf administrat, bebeluşii care sunt hrăniţi cu formula beneficiază de suplimentarea acestei vitamine.
Tipuri de vitamina D pentru bebeluşi şi copii. Dar şi pentru adulţi!
Tablete, picături, pastile, pulbere. De asemenea, pe piaţă se găsesc şi alimente fortifiate cu această vitamină.
Orice ai alege, consultă medicul!
Aici găseşti tipuri de Vitamina D în funcţie de vârsta persoanei pentru care vrei să iei suplimentul!
Materiale suplimentare: https://kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamins/#VitaminD
https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/AAP-Recommendations-on-Limiting-Sun-Exposure-in-Children-and-Supporting-Legislation-to-Prohibit-Salon-Tanning-by-Minors.aspx