Cum alegi cea mai bună trotinetă pentru copii? Poate că asta te întrebi, de vreme ce ai ajuns aici. Ei bine, probabil că ai observat deja că pe piaţă există mai multe modele, iar preţurile sunt şi ele destul de diferite. Dacă ai fi avut ales dintre două-trei modele, era simplu…
Însă nefiind cazul, cum alegi cea mai bună trotinetă pentru copii?
La ce trebuie să fii atentă atunci când cumperi o trotinetă pentru copil?
De ce să îi cumperi o trotinetă copilului tău:
Cu siguranţă, cel mai bun motiv este că va face mişcare. De asemenea, mergând pe trotinetă, copilul îşi va îmbunătăţi coordonarea şi abilităţile locomotorii, îşi va consuma energia, va petrece mai mult timp în natură. Dacă şi prietenii lui au trotinetă, va simţi mai bine apartenenţa la grup. De asemenea, vă puteţi mişca mai uşor prin parc, fără ca tu să îl duci mereu în braţe.
Cum alegi cea mai bună trotinetă pentru copii: mic ghid
Eu vă voi scrie despre trotinetele destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-4 ani, din experienţa pe care am avut-o cu fetiţa mea. După ce va împlini 4 ani vom cumpăra una mai mare şi la fel, după ce o va folosi o perioadă, vă voi împărtăşi părerea mea în cunoştinţă de cauză.
1. Ţine cont de vârsta copilului.
Un copil care are între 2 şi 4 ani nu îşi ţine foarte bine echilibrul. El va avea nevoie de o trotinetă mai stabilă, de aceea este indicat să alegi una cu trei roţi.
Ghidonul va vira mai uşor în cazul în care există două roţi în faţă, iar stabilitatea va fi mai mare.
2. Ţine cont de greutatea şi înălţimea celui mic.
Deşi există grafice de creştere pentru copii, este posibil ca unii să fie mai dezvoltaţi. Genele sunt importante, iar copiii sunt diferiţi.
Există modele de trotinete pentru copii cu ghidoane reglabile, pentru ca trotineta să aibă o durată de viaţă mai mare şi să fie mai ergonomică.
3. Dacă tot am pomenit greutatea mai sus, fii atentă la greutatea trotinetei.
Cu cât este copilul mai mic, cu atât şansele ca tu să o duci în spate (braţe…) creşte. Pe lângă asta, este important ca fetiţa sau băieţelul tău să poată mişca/muta uşor trotineta, pentru că altfel se va frustra şi poate interveni refuzul de a o folosi.
4. Materialele din care este făcută trotineta.
Ele dau şi greutatea finită, dar şi durabilitatea. Un pastic ieftin va crăpa şi poate duce la accidente.
Caută roţi din silicon, care absorb mai bine şocurile şi rulează mai bine şi mai uşor pe asfalt.
5. Tipul platformei trotinetei. Sau, mai bine spus, locul în care copilul va pune picioruşul.
Alege o platformă mai lată (asta înseamnă că trotineta pentru copii va fi mai stabilă) cu suprafaţă pe care piciorul nu alunecă (antiderapantă).
6. Posibilitatea de a plia trotineta.
Dacă obişnuiţi să mergeţi des în parc, eventual cu rucsacul în spate, o trotinetă compactă poate să fie de bun augur.
7. Tipul cadrului trotinetei
Spuneam mai sus din plastic. Ei bine, alege o trotinetă cu un cadru din oţel sau aluminiu.
8. Sisteme anti-alunecare
Nu doar platforma trebuie să fie antiderapantă, ci şi ghidonul. Alege ca acesta să fie învelit cu un cauciuc de calitate, care nu se toceşte după câteva utilizări.
Sfat: atunci când am ieşit cu trotineta, fetiţa mea a purtat mănuşi, pentru a nu îşi răni mânuţele la primele căzături. Era primăvară şi mănuşile subţirele, însă au protejat-o şi cred că a fost o alegere bună! Bineînţeles, pe lângă mănuşi, ai nevoie de cască şi genunchiere!
9. Existenţa unui sistem de frânare
Mai ales în cazul unei trotinete electrice, sistemul de frânare este important. La 2 ani, copilul nu îl va acţiona foarte des, însă se poate familiariza cu ideea.
În cazul trotinetelor clasice, de obicei frânarea se poate face cu piciorul, apăsând roata din spate.
10. Alte accesorii.
Poate îţi doreşti ca pe ghidon să fie prins un coşuleţ sau o gentuţă? Dacă da, există şi astfel de variante!
Trotinete pentru copii: câteva recomandări
- Trotinetă pentru copii Oxello. Este potrivită pentru copiii mici şi de fapt, este prima trotinetă pe care i-am luat-o fetiţei mele. Platforma este disponibilă în mai multe culori.
2. Trotinetă buburuza roz, Troti Street, 3 in 1.
3. Trotinetă cu scaun SmarTrike T1. Ghidon reglabil pe înălţime, cadru din oţel.
4. Trotinetă Scooter cu roţi luminoase.
5. Trotineta reglabila Action One® Balance. Ghidon ajustabil, frână pe roata din spate. Pliabilă.
Aşa cum spuneam mai sus, există şi variante de trotinete electrice, însă consider că un copil de până în patru ani ar trebui să înveţe să folosească o trotinetă normală.
Voi ce trotinetă pentru copii aţi ales?