Este foarte important ca mama să fie cât mai sănătoasă pe perioada sarcinii, dar şi înaintea ei. Mai ales dacă vorbim de o sarcină plănuită, poţi avea control mult mai bun asupra stării tale de sănătate. Întotdeauna am recomandat viitoarelor mămici să meargă la medic dacă îşi doresc să rămână însărcinate!
M-aş bucura să faceţi asta şi mai mult, am pregătit câteva întrebări pentru medic înainte de a rămâne însărcinată, atunci când îl vizitezi.
Ce se întâmplă la medic în timpul acestei vizite:
În primul rând, medicul te va întreba despre problemele de sănătate pe care le ai (dacă le ai) sau care există în familie. În funcţie de asta, va trebui să faci analize sau să urmezi un tratament anume. Este important ca în organismul tău să nu existe carenţe, iar valorile să fie în parametri normali.
De exemplu, ovarele polichistice sau probleme ale tiroidei pot interfera cu o posibilă sarcină. Unele medicamente pot scădea fertilitatea sau pot afecta fătul. De aceea este important ca medicul să ştie aceste detalii.
Bun. Deci ginecologul tău îţi va pune întrebări legate de starea ta de sănătate. Dar tu ce trebuie să îl întrebi?
Întrebări pentru medic înainte de a rămâne însărcinată
1. În cât timp pot rămâne însărcinată?
Bineînţeles, nimeni nu îţi poate garanta o perioadă şi nu îţi poate prezice o zi sau o lună. Însă pe baza istoricului tău, medicul poate presupune o dată.
2. Iau anticoncepţionale. Când să renunţ la ele? Dacă voi termina folia curentă, ar trebui să aştept o lună sau două înainte de a rămâne însărcinată?
Medicii sfătuiesc pacientele să nu întrerupă brusc administrarea pilulelor anticoncepţionale. Aşteaptă instalarea menstrei! Dă-i un pic de timp organismului. Nu uita însă că nu îţi garantează nimeni că vei rămâne însărcinată chiar din prima lună în care ai renunţat la pastiluţe. Fiecare organism este diferit!
3. Ar trebui să iau vreun supliment?
Acidul folic este prima recomandare a ginecologilor atunci când vine vorba despre suplimentele de preconcepţie. Poţi citi aici mai multe despre acidul folic.
În caz de carenţe, aşa cum spuneam mai sus, va trebui să iei şi alte vitamine. Iar pe perioada sarcinii există complexuri speciale de vitamine pe care le vei lua.
4. Ar trebui să îmi schimb stilul de viaţă?
Ştiai că dacă greutatea ta este mai mică sau mai mare decât cea considerată potrivită în funcţie de parametrii tăi, fertilitatea poate avea de suferit? O greutate nepotrivită poate atrage după sine probleme precum diabet gestaţional, tensiune ridicată şi chiar pierdere a sarcinii.
Dacă fumezi sau consumi alcool, spune-i asta medicului tău!
5. Am nevoie de vreun vaccin?
Ia fişa de vaccinare de la medicul de familie şi arată-i-o doctorului ginecolog. Pe baza ei, el va hotărî dacă eşti sau nu imună. Unele boli pot fi fatale fătului dacă le contactezi în timpul sarcinii!
6. Ar trebui să îmi caut un alt medic care să îmi urmărească sarcina şi cu care să şi pot naşte?
Deşi îţi pot urmări sarcina, unii medici nu pot asista la naştere. De aceea, ai putea alege din start un medic ginecolog-obstetrician.
Citeşte şi… Cum alegi medicul ginecolog care îţi va urmări sarcina?
7. Am nevoie să fac vreun test genetic înainte de a rămâne însărcinată?
Dacă tu sau partenerul tău aveţi vreo boală ereditară, este indicat. Discută cu medicul!
8. De ce durează aşa mult? Vreau să rămân însărcinată azi!
Dacă încerci să rămâi însărcinată de un an de zile (jumătate de an în cazul în care ai peste 35 de ani), este posibil să existe probleme de infertilitate la nivel de cuplu. Nu este o ruşine şi niciun subiect tabu. Medicul te va îndruma şi ajuta în depistarea problemelor şi împreună veţi găsi soluţii.
9. Am reuşit! Testul de sarcină a ieşit pozitiv! …Ce fac mai departe?!
Chiar dacă testul de sarcină este pozitiv, nu te grăbi spre cabinetul medicului. Abia după cinci-şase săptămâni e posibil ca sarcina să se vadă ecografic. Vorbeşte despre paşii următori cu medicul!
Te rog, fii deschisă şi onestă atunci când vorbeşti cu mediul tău. Împreună trebuie să formaţi o echipă pentru ca lucrurile să decurgă cât mai bine! Dacă ai şi alte întrebări pentru medic, scrie-le pe un carnet sau în telefon şi nu te sfii să o faci!
După ce ai discutat toate aceste lucruri cu mediul tău, nu vă rămâne decât să treceţi la treabă. Să fie cu noroc, rapid!
Pe Super-Mami.ro găseşti secţiunea de Sarcină şi Naştere! Răsfoieşte-o pentru a afla experienţa sarcinii mele, dar şi alte informaţii care te vor ajuta în această călătorie impresionantă!