În contextul nebuniei în care ne aflăm, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi, dar şi pentru copiii noştri şi pentru cei din jur, este să stăm în casă. Să ne autoizolăm, mai bine spus. Pentru a ne fi tuturor mai bine, pe termen lung.
Nu voi intra in detalii medicale, speculaţii şi conspiraţii – vă recomand doar să vă sunaţi medicul de familie şi să urmăriţi surse de încredere, acreditate, pentru a fi la curent cu situaţia curentă cauzată de COVID-19 şi cu evoluţia ei.
În schimb, vă propun o serie de 40 de activităţi pentru copii realizabile cu ce avem prin casă. Nu toată lumea are jocuri şi tone de jucării, nu toată lumea vrea să iasă din casă pentru a cumpăra noutăţi – şi nici nu vă recomand, însă majoritatea dintre noi avem prin casă lucruşoarele menţionate în articol. Ele ne vor ajuta să îi ţinem pe cei mici ocupaţi!
1. Fuga la baie, luaţi spuma de ras sau spuma de baie, puneţi-o într-un recipient mai lat şi începeţi joaca! Puteţi adăuga câteva picături de colorant alimentar saaau un pic de curry/praf de sfeclă/matcha!
2. Lipiţi scotch dublu adeziv pe o suprafaţă (poate pe un tablou de pe care puteţi înlătura mai uşor lipiciul după joacă) şi apoi aruncaţi mingi din plastic la ţintă. Asta, bineînţeles, dacă nu aveţi deja jocul.
3. Foloseşte cutiile pe care le ai în casă pentru a construi clădiri sau parcări pentru maşini. Sau mall-uri. Sau case. Sau turnuri cât mai înalte. Decoraţi-le cu diverse stickere, pictaţi-le, desenaţi-le. Folosiţi bucăţi de hârtie care să le unească (poate igienică?).
4. Realizaţi un copac cu paste fundiţe sau un colier/brăţară din paste penne. Fie că alegeţi o sârmă mai subţire sau un fir mai gros şi mai tare, aceasta este o activitate de motricitate fină care va ţine copilaşul ocupat ceva timp. Ah, şi puteţi picta înainte pastele!
5. Folosiţi un ziar sau foi din reviste vechi pentru a face mingi. Aruncaţi-le la coş!
6. Puneţi pe jos bucăţi de ziare sau cârpe care nu alunecă. Săriţi pe pietre saaaau cu mare grijă – dedesubt este lavă fierbinte!
7. Puneţi un pic de gel de păr sau loţiune de corp într-o pungă tip zip. Adăugaţi diverse monede, jucării mici, biluţe şi creaţi astfel o punguţă senzorială.
8. Lipiţi bucăţi de scotch pe jos. Zig-zag, drepte, oblice… şi provocaţi copilul să meargă într-un picior. Să îşi ţină echilibrul. Să meargă cu spatele.
9. Jucaţi-vă de-a v-aţi ascunselea.
10. Frământaţi aluat şi lăsaţi copilul să se joace. Dacă nu aveţi forme cu care să îl tăiaţi, puteţi să îi daţi un pahar de plastic de exemplu.
40 de activităţi pentru copii realizabile cu ce avem prin casă
11. Creaţi un şotron cu ajutorul scotch-ului.
12. Ai cumva o paletă şi un balon prin casă? Puteţi juca hockey cu ele!
13. Faceţi împreună sport. Gimnastică în fiecare dimineaţă, iar pe seară puteţi dansa un pic.
14. Învăţaţi câteva poziţii de yoga. Preferatul nostru este fluturaşul.
15. Ai cumva un pai la îndemână? Fă biluţe mici din hârtie, pune-le pe masă şi suflaţi! Prima biluţă care ajunge la linia de finish (probabil celălalt capăt al mesei) câştigă!
16. Faceţi împreună traseuri cu pahare şi sticle de plastic.
17. Dacă aveţi balcon descoperit, folosiţi pături pentru a face ca un cort. Luaţi perne şi organizaţi un picnic la aer şi la… înălţime.
18. Tot în balcon cei mici pot planta diverse seminţe. Dacă nu aveţi pământ, îmbibă o bucată de vată în apă şi presăraţi seminţe (grâu) pe ea.
19. Scoate nasturii la înaintare! Eu am un coşuleţ cu nasturi şi mereu i-a plăcut să îi scoată, să îi sorteze în funcţie de mărimi, culori.
20. Umflaţi baloane şi încercaţi să le ţineţi cât mai mult în aer! Fie că suflaţi sau că le loviţi, ele nu trebuie să ajungă pe sol.
21. Organizează un treasure hunt. Cu alte cuvinte, ascunde diferite obiecte prin casă şi invită-i pe cei mici să le găsească! Poţi lăsa şi indicii sub formă de ghicitori, spre exemplu.
22. Învăţaţi să faceţi origami.
23. Jucaţi statuile. Puneţi muzică, mişcaţi-vă şi opriţi deodată cântecelul. Fiecare jucător trebuie să rămână nemişcat până muzica începe din nou.
24. Jucaţi basket. Coşul poate fi o găleată, un coş de gunoi curat sau braţele voastre!
25. Jucaţi bowling pe hol, dacă e mai lung, sau într-o cameră. Dacă nu aveţi popice, cu siguranţă găsiţi nişte sticle sau pahare din plastic. Le puteţi picta înainte.
26. Unul dintre jocurile noastre preferate este cel în care numim cuvinte care încep cu anumite litere. De exemplu, ce fructe care încep cu litera a ştim?
27. Ghici ce e! Pregăteşte un coşuleţ cu diverse obiecte şi o eşarfă cu care să îi legi la ochi pe cei mici. Fiecare jucător ia un obiect din coş, fiind legat la ochi bineînţeles, şi trebuie să ghicească acel lucru. Ceilalţi îl pot ajuta cu indicii.
După ce copilul ghiceşte, descrieţi obiectul.
28. Faceţi baloane de săpun. Fie că ai deja soluţie sau faci tu adăugând lichid de spălat vasele/şampon/săpun în apă, puteţi organiza un concurs de făcut baloane de săpun. Cine face cel mai mare balon? Nu uita să pui un prosop mare sau o pătură dedesubt, pentru a nu aluneca. Sau dai bine cu mopul după.
29. Jucaţi Mami spune. Pe contul meu de instagram (@Adina.Arustei – hai şi acolo!) aţi văzut de multe ori acest joc. Mami spune: Ingrid, caută şi găseşte un obiect dintr-o carte sau dintr-o încăpere.
Mami spune: -Ingrid, unde este balonul verde? Ai voie să te uiţi doar pe pagina din partea stângă. Care este stânga? Left?
30. Desenaţi tot ce prindeţi. De la recipiente, borcane (le transformăm în vaze pentru flori), până la vectori imprimaţi pe foi. Folosiţi bule de plastic, furculiţe, linguriţe, degeţele, picioruşe…
31. Jucaţi cărţi. Construiţi castele cu ajutorul lor. (poate ai prin casă cărţi de joc educative sau cărţi de joc Montessori?)
32. Începeţi mare curăţenie de Paşte! Fie că şterge uşa sau un geam, acest lucru îl poate ţine ocupat pe cel mic.
33. Mai are cineva beţe de chibrit prin casă? Putem construi multe cu ele! Cu ajutorul scobitoarelor înfipte în cartofi facem arici! Vă mai amintiţi că v-am arătat un astfel de arici făcut de noi?
34. Gătiţi! Aveţi câteva reţete de bunătăţi fără zahăr chiar aici pe site!
35. Puneţi perne pe laturile patului sau pe jos şi lăsaţi copiii să sară cât vor.
36. Puneţi orez/paste/linte etc în sticle, în straturi.
37. Jucaţi-vă cu slime – află cum să faci slime acasă.
38. Sortaţi diverse pe culori. Fie piese de lego, nasturi, dischete demachiante (pictate anterior), creioane. Mai apoi, număraţi-le. Cereţi copiilor să vă dea trei creioane roz, două negre, unul alb.
39. Faceţi un borcan cu bileţele porunci. Extrageţi pe rând câte un bileţel colorat şi începeţi distracţia! Spre exemplu, puteţi pune diverse porunci în genul: fă ca pisica, sari ca broscuţa, mergi ca piticul, dă din aripioare ca găina, fă ca un cocoş, ronţăie bucata asta de caşcaval ca un şoricel etc.
40. Faceţi măşti haioase! Decupaţi, lipiţi, purtaţi! Saaaau pictaţi-vă pe faţă!
Eu am folosit produsele mele de machiaj, mi se par mai safe decât cele pentru copii.
Când toate acestea vor fi trecut, poate veţi găsi acest articol cu activităţi de făcut în casă într-o zi ploioasă de exemplu… şi aşa veţi găsi câteva idei pentru ca ziua respectivă să treacă mai uşor.
Până atunci, însă, aveţi grijă de voi şi de cei dragi! Stay safe!
Inspirație/sursă: Pinterest.com