Nici nu mai ştiu de câte ori am auzit până acum alăturate aceste cuvinte: bebeluşii şi riscul de înec… cu diverse completări. Sunt mămici care ar încerca autodiversificarea bebeluşului, însă se sperie de posibilitatea ca bebeluşul să se înece. Să se învineţească, să nu mai poată respira, să… Doamne fereşte, cine ştie în ce mai poţi intra!
Aşa cum există mămici care nu oferă copiilor lor cireşe, măsline sau alte fructe cu sâmburi până după patru-cinci ani. Sau care au mare grijă la monede, mai ales în perioada în care cei mici bagă tot ce pot în guriţă.
Şi le înţeleg perfect! Este normal să ne fie frică de înecul la copilul mic!
Cel mai des, bebeluşii şi copiii sub patru ani se pot îneca atunci când mănâncă. Fructele mici, boabe (struguri, afine, merişoare etc), dar şi nucile de tot felul şi alunele pot duce la accidente care necesită intervenţie medicală şi poate chiar internare.
Ce faci pentru a preveni înecul cu mâncare (este cauza cea mai întâlnită):
- nu lăsa copilul nesupravegheat în timpul meselor
- taie legumele şi fructele în bucăţi pe care le poate gestiona. Spre exemplu, aplatizează boabele şi taie în fâşii legumele
- arată-i copilului cum să mănânce, explică-i că trebuie să mestece bine înainte de a muşca din nou. Fii exemplu!
- învaţă manevra Heimlich pentru a şti ce să faci în caz de nevoie. Vizionează filmuleţe pe youtube, exersează pe o păpuşă. Megi la un curs de prim ajutor – nu strică!
Dacă se întâmplă ca bebeluşul sau copilul să se înece, regula numărul unu este să acţionezi cu calm!
De asemenea, este foarte important ca bebeluşul sau copilul să:
- stea liniştit cât mănâncă. Eu îi spun mereu lui Ingrid: Când mâncăm, mâncăm. Când ne jucăm, ne jucăm. Când faci baie, faci baie. ACUM stăm la masă şi suntem atenţi la ceea ce facem.
- mestece bine mâncarea. Nu suntem la competiţie!
- nu vorbească atunci când e gura plină
- fie concentrat pe ceea ce face. NU, nu ne uităm la TV în timp ce mâncăm, nu ne jucăm pe telefon, nu cântăm. Oricât ne-ar plăcea. Atenţia trebuie să fie la farfurie, la lingură, nu la desene.
- ia bucăţi mici de mâncare, pentru a putea mesteca bine. Taie-i tu dacă nu se descurcă încă.
Citeşte şi… 19 sfaturi pentru ca bebeluşul să mănânce mai bine
Riscul de înec cu jucării sau componente, alte obiecte din casă
Multe dintre jucării au tot felul de componente mici, care pot duce la accidente nedorite. Aşadar, înainte de a-i oferi copilului tău o jucărie nouă, examineaz-o cu atenţie. Ce piese se pot demonta? Cât de mici sunt ele?
- cumpără şi oferă copilului jucării conform vârstei recomandate de producător. Chiar şi aşa, înainte de a i le da, desfă-le, întoarce-le pe toate părţile şi verifică fiecare component.
- explicaţi-le copiilor mai mari, care intră în contact cu bebeluşi, despre importanţa jucăriilor şi a componentelor acestora pentru cei mici. Jucăriile fratelui mai mare nu trebuie lăsate la îndemâna celui mic, mai ales dacă primul nu este în preajmă.
- de cum începe să umble, verificaţi tot de prin casă. Are cumva canapeaua vreun nasture care vouă vi se pare ok? O fi pentru voi, dar cel mic îl poate scoate şi înghiţi! Pe sub canapea a rămas vreo piesă de lego mică? Pixurile sunt puse la locul lor? şamd. Faceţi un traseu pe care cel mic l-ar face în mod obişnuit. Mai bine paranoia, cum spune o prietenă, decât să regreţi!
- nu le permiteţi copiilor mici să se joace cu baloane, mai ales nesupravegheaţi. Da, ştiu, toţi copiii iubesc baloanele, însă dacă se sparg îi pot speria şi în plus, bucăţile care sar se împrăştie prin casă. Şi ghici ce se poate întâmpla cu ele mai departe?
- dacă aveţi fotolii tip puf sau dacă primiţi pachete cu polistiren, scăpaţi rapid de ele. Şi nouă ne plăcea să ne jucăm cu „scârţâitoarea”, rupeam bucăţi mici, bobiţe albe şi pufoase care imitau zăpada, însă… nu ne era permis în bebeluşie şi fragedă pruncie. Gândiţi-vă un pic ce ar însemna o bobiţă din aceea aspirată.
Alte obiecte periculoase – riscul de înec:
- monede
- baterii rotunde (şi nu numai)
- mingi care pot încăpea în guriţa copilului
- nasturi
- dopuri de sticle
- capace de la stilouri, carioci etc
Voi aţi avut vreodată episoade de înec? Cum s-au întâmplat? Cum aţi reacţionat? Experienţa voastră este importantă pentru noi, cele care citim, aşa că dacă aveţi timp, vă rog să ne împărtăşiţi aceste întâmplări.
Până una alta, vă doresc să nu experimentaţi vreodată înecul!
Inspirație/sursă: Parents.com
Pingback: Lucruri din casă periculoase pentru copii - Super-Mami.Ro
[…] Citeşte şi… Riscul de înec: una dintre cele mai mari frici ale mămicilor […]