Care sunt semnele de sarcină? Cum îţi poţi da seama că vine bebe, ascultându-ţi cu atenţie organismul?
Dacă îl urmăreşti şi îl cunoşti bine, vei vedea foarte devreme că după fecundare şi implantare, corpul tău începe să îţi dea semnale că urmează să se întâmple o minune – o să fii mămică!
Semne de sarcină: cum îţi poţi da seamă că eşti însărcinată
1. Sânii sunt mult mai sensibili la atingere. Dacă până acum nu aveai nicio problemă în a-ţi pune sutienul, uite că în ultima perioadă, parcă ai o uşoară senzaţie de dinsconfort.
Oare de ce? Încă din prima sau a doua săptămână de la concepţie, sânii încep să îşi modifice structura. Astfel, corpul produce mai mult estrogen şi progesteron, iar asta se traduce prin sâni care încep să se mărească şi să fie mai sensibili, să se simtă mai grei.
2. Aspectul sânilor se poate modifica. Unele femei pot observa că sfârcurile lor îşi schimbă culoarea.
3. Te trezeşti că ai crampe şi dureri de cap. Deşi ne putem gândi că este vorba despre crampele dinainte de ciclul menstrual, ei bine, printre semnele de sarcină se numără şi aceste crampe. Ele sunt date de schimbările hormonale care încep să aibă loc în organism şi de creşterea uterului.
4. Observi apariţia unei (unor) pete de sânge pe chilot. Acesta este semnul implantării ovulului fertilizat în uter. Acest lucru se întâmplă după 6-12 zile de la concepţie. Aşadar, câteva pete de sânge pot însemna că eşti însărcinată! Între noi fie vorba, eu fix asta am observat şi am ştiut. Purtam protej slip imaculat şi când colo… sânge.
Atenţie: Pentru a stabili cauza sângerării, poţi face o programare la medic. În primul trimestru de sarcină, o sângerare la o sarcină confirmată poate fi semn al unei infecţii sau chiar a unei pierderi de sarcină. Mare atenţie, aşadar, cu acest spotting.
5. Oboseala extremă – ai dormi oriunde, oricum şi orcât. Chiar şi pe boxe! Oare de ce? În primele săptămâni, corpul tău lucrează intens pentru a susţine noua viaţă din tine. Surplusul de progesteron datorat concepţiei va aduce cu el o temperatură a corpului mai ridicată, ceea ce ar putea explica lipsa ta de energie. Mai mult, şi inima va lucra mai intens, pentru că trebuie să asigure un flux extra de oxigen către uter.
Alţi indicatori ai unei sarcini: cum îţi poţi da seamă că eşti însărcinată
6. Senzaţie neexplicată de greaţă. Aceasta se poate manifesta încă din primele săptămâni de sarcină, chiar din a doua. Aşa se explică faptul că deşi ai trecut de zeci de ori pe lângă patiseria de la colţ, de puţin timp, mirosul îţi întoarce pur şi simplu stomacul pe dos
7. Dureri de cap. Unele femei resimt dureri de cap în primele săptămâni de sarcină.
8. Balonare. Hei, e un balon sau e chiar burta mea?! Te-ai întrebat sau te-ai simţit aşa la început de sarcină? Foarte probabil, pentru că nivelul ridicat de progesteron îngreunează digestia, aşa că burta ta pare să fie mai umflată decât de obicei. Odată cu acest nivel mărit pot apărea şi indigestia sau constipaţia.
9. Nevoia de a face pipi mai des. Teoretic, când copilul este mai mare, uterul apasă pe vezică şi simţim mult mai des nevoia de a merge la toaletă. Practic, şi la începutul sarcinii putem resimţi aceeaşi problemă. Uterul care se dilată este cel care pune presiune pe vezică. De aici şi nevoia de a fugi repede repede la baie! Sfat: bea cât mai multe lichide! În cazul în care simţi şi usturime la urinare, mergi imediat la medic.
10. Poftele. E foarte posibil să îţi fie poftă de alimente pe care înainte nici nu doreai să le guşti. Saaaau să vrei două cupe de îngheţată, în loc de una. Ca să nu mai spun că până acum nu puteai să suporţi murăturile, iar acum parcă ai mânca una… două… nouă!
E normal, pentru că organismul tău are nevoie de mai mulţi carbohidraţi care sunt metabolizaţi mult mai rapid.
Citeşte şi… Mit sau adevăr: au şi tăticii pofte?
11. Schimbări de stare. Acum îţi vine să râzi, iar în secunda doi ai avea nevoie de o cutie de şerveţele pentru a-ţi şterge râul de lacrimi.
12. Temperatura corpului este diferită. Dacă urmăreşti cu atenţie, vei vedea că în timpul ovulaţiei, corpul are o altă temperatură. Este vorba de aproximativ 0.5 grade, însă dacă verifici cu un termometru cu acurateţe mare, vei vedea că temperatura din ziua ovulaţiei se va menţine. Ea revine la normal atunci când se instalează menstruaţia. Sau… nu.
Acestea sunt câteva dintre semnele de sarcină cele mai des întâlnite, însă poţi să afli dacă eşti însărcinată făcând un test de sarcină sau mergând la medicul ginecolog care îţi va prelua analize de sânge.
Tu cum ai aflat că eşti însărcinată? Ai simţit? Ai ştiut de dinainte de a face testul?
Citeşte şi… Cum să îi spui soţului că eşti însărcinată şi Cum e să fii însărcinată: experienţa mea.
Cu zâmbet să vă fie ziua!
gwnial😍 multe amintiri frumoase mi sau trezit
Pingback: Lucruri pe care trebuie să le faci după ce afli că eşti însărcinată - Super-Mami.Ro
[…] că ai făcut un test de sarcină sau că ţi-au confirmat analizele sau medicul, ai aflat vestea cea mare! Eşti însărcinată! De […]