Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
aprilie 5, 2019 In Sănătate, Sarcină

Naşterea naturală la spitalul Elias

Am născut natural la spitalul de stat Elias. Am ales astfel deoarece doctorul care mi-a urmărit sarcina, Dr. Tutunaru Daniel, aparţine de acest spital. Recunosc că am avut unele îndoieli referitoare la condiţiile din spital, însă au fost nefondate. Într-adevăr, spitalul nu este un hotel de patru stele, iar saloanele nu sunt la fel de aranjate ca în cazul unui spital privat, însă este curat şi are condiţii decente. Maternitatea este la etajul doi şi este separata de restul spitalului printr-un hol păzit de una dintre asistente. În prima parte a zilei, accesul vizitatorilor este restricţionat, însă spre seară poate intra cam oricine.

Maternitatea dispune de saloane de două şi patru persoane, însă există şi rezerve de o persoană, care pot fi închiriate contra cost la faţa locului.

Saloanele diferă ca şi condiţii, unele au paturi moi, altele au saltele foarte rigide şi tari. Există două grupuri sanitare pe hol. Unul dispune de duş, însă nu ştiu dacă este funcţional.

Pe hol sunt trei frigidere unde poţi aduce alimente din afară. Recomandarea mea ar fi să vă aduceţi măcar câteva gustări din afară. Mâncarea din spital este satisfăcătoare, însă nu este suficientă, mai ales după o naştere naturală. De asemenea, este necesar să vă aduceţi apă, deoarece primiţi doar o cană cu ceai dimineaţa. Totodată, este bine să aveţi tacâmuri şi pahar de plastic. 

Naşterea naturală la spitalul Elias

Elias nu dispune de sistemul de rooming in, prin urmare nou născuţii sunt ţinuţi separat şi nu sunt aduşi în salon după naştere, însă secţia de neonatologie este pe acelaşi coridor cu saloanele.

Din păcate, alăptarea se face la program din trei in trei ore pe timpul zilei, iar noaptea nou născuţii primesc formula. Sau cel puţin, aşa a fost atunci când am născut eu.

Referitor la naştere, aceasta a fost una naturală, după un travaliu scurt, dar intens. Pe parcursul acestuia am fost susţinută de către moaşă. Aceasta a fost alături de mine cu sfaturi, ba chair m-a ţinut de mână când a fost nevoie. Deoarece tatăl sau oricare alt membru al familiei nu au voie în sala de travaliu sau la nastere, prezenţa moaşei a fost de mare ajutor.

Am optat pentru epidurală, însă nu a fost posibilă, deoarece am vertebrele colanei foarte tasate, iar acul nu a putut pătrunde.

Din fericire am ajuns rapid la dilataţie maximă, iar în câteva minute am şi născut. A fost necesară epiziotomia.

În sala de naşteri, pe lângă personalul care se ocupa de mine şi de copil, au fost prezente foarte multe persoane care doar asistau şi mă urmăreau ca la teatru. Partea bună, în schimb, a fost că domnul Dr. Tutunaru împreună cu rezidentul său şi moaşa au fost de nota zece. De mare ajutor au fost cursurile de Lamaze, a căror indicaţii le-am urmat atât pe parcursul travaliului, cât şi în momentul expulziei.

Nu o să vă descriu sentimentul pe care l-am avut când l-am văzut pe micuţ, pentru că este imposibil.

A fost preluat repede de personal şi curăţat, aspirat şi îngrijit, după care,  preţ de jumătate de minut, pus pe pieptul meu – cele mai frumoase secunde din viaţa mea.

Am plecat pe picioarele mele (cu ajutor, bineînţeles) până la terapie intensivă, unde m-au ţinut sub observaţie toată noaptea. Mi s-au făcut analize, iar asistentele au fost săritoare.

Deoarece am avut pulsul foarte mare după naştere, am primit tratament, am fost trimisă la cardiologie, iar în fiecare dimineaţă eram vizitată de medicul rezident, asistente, cardiolog, anestezist etc.

Naşterea naturală la spitalul Elias

Au fost câteva asistente mai neprietenoase, plictisite sau chiar răutăcioase, însă am încercat să nu le solicit ajutorul şi să le ignor. La două ore dupa naştere am fost să îl vizitez pe bebe.

Vizitele de alăptare erau preferatele mele!

Personal, am rămas cu o impresie pozitivă despre asistentele de la secţia de neonatologie. M-au ajutat să îl alăptez pe bebe, să îl poziţionez corect, iar de fiecare dată când am avut întrebări mi-au răspuns.

Pentru că am născut natural, fără anestezie, am avut lapte din prima clipă, iar piticul meu s-a conformat rapid.

Cât despre bagajul de maternitate, este bine să îl aveţi din timp pregătit şi să conţină tot ce aveţi nevoie. Mie mi-au fost necesare: halatul pufos, două cămăşi de alăptare din bumbac, sutien de alăptare, papuci de plastic, şosete grosuţe, elastic de păr, pieptăn, deodorant, pastă de dinţi, periuţă, săpun, gel dezinfectant, prosop mic, mască pentru somn (lumina era aprinsă non stop şi fără aceasta nu aş fi reuşit să dorm), vată, comprese sterile, hârtie sau şerveţele uscate, şerveţele umede, tampoane, forfecuţă de unghii. Pentru bebe am adus: scutece, betadină, bepanthene, baneocin şi şervetele umede. Nu sunt necesare hăinuţe pe parcursul şederii în spital, doar pentru ieşire – iar acestea variază în funcţie de anotimp. Eu am optat pentru body mânecă scurtă, pantalonaşi, body mai grosuţ cu mânecă lungă, mănuşi, şosete, căciulă, fular şi un costumaş gros de iarnă. Atât hainele lui, cât şi hainele mele din spital au fost spălate cu detergent special pentru bebeluşi şi călcate ulterior.

În concluzie, am rămas cu o impresie pozitivă atât despre spitalul Elias, cât şi despre personal. Spitalul Elias este un loc curat şi sigur, unde poţi naşte fără grijă.

***

Pe Super-Mami.ro poţi citi şi alte experienţe ale naşterii din Bucureşti (maternitatea Polizu, Medicover, Medlife, Regina Maria, maternitatea Bucur, Filantropia, CF2, spitalul Universitar, Elias, Sanador), Constanţa (maternitatea Isis), Braşov (maternitatea Eva), Iaşi (maternitatea Cuza Vodă din Iaşi) şi despre naşterea în Olanda.

*Poveştile din seria Naşteri de pe www.Super-Mami.Ro reprezintă experienţe reale, povestite integral de mămici. Site-ul nu a intervenit prin adăugare de informaţii sau situaţii. Pentru publicarea poveştilor şi a fotografiilor personale, mămicile şi-au dat acordul în scris.

Share77
Tweet
77 Shares

Related Articles

  • Ticuri si obiceiuri ale copiilor – ce reprezinta si ce ascund de fapt bipin-saxena-PE_nl_9msOE-unsplash
    Ticuri și obiceiuri ale copiilor - ce reprezintă și ce ascund, de fapt?
  • 10 mituri despre raceala si gripa
    10 mituri despre răceală şi gripă

5 replies added

  1. Alexandra aprilie 8, 2019 Răspunde

    Eu am nascut cezariana la elias 20 decembrie, doctorii asistentele moasele oameni de nota 10 au fost in schimb sala de operatii arata urat cu o masa de beton placata cu faianta, nu lasa pe nimeni sa vada bebelusul doar tatal cand il scoate din sala de operatii, dupa daca insisti si dai 1 milion il mai scoate 5 minute. Eu am nascut la 2 saptamani dupa ce a fost cazul de la giulesti cu infectii si in astea doua saptamani cica au igienizat si ei la elias maternitatea, in terapie intensiva am stat langa un geam care nu se inchidea ( asta in decembrie) in salon am avut gandaci. La neonatologie este curat arata ff bine acolo insa bebelusul l am luat plin de bube iritatii desi in 3 zile le am dat 30 de pampersi si pudra si crema. Te sfatui sa stai acolo la sfarsit de alaptare si sa dai un ban la asistente sa le rogi sa asisti la baitza zici ca vrei sa inveti ca nu stii. Per total la aproape 4 luni dupa bebe e bine e sanatos, eu m am recuperat fara sa i au vreo infectie ( 3 zile cat am stat nu am mancat nimic de la ei , nu am fost la baie nu am atins nimic in afara de lenjerie) sper sa nu te dezamagesc , atentie mare acolo, nastere usoara si bebe sanatos.

  2. Vio octombrie 25, 2019 Răspunde

    Si eu am nascut la Elias acum 5 zile. Am doar cuvinte de lauda pentru intreg personalul de la maternitate si neonatologie. Toti, de la medic, anestezist, asistente, moase, infirmiere, toata lumea m-a tratat extraordinar si fara sa bag mana in buzunar.

    • Adina Aruștei octombrie 31, 2019 Răspunde

      Vio, felicitari! Cum sunteti?
      Daca vrei sa impartasesti si altor mamici, te invitam si pe tine sa ne povestesti experienta nasterii. Imbratisam!

  3. Vali noiembrie 1, 2019 Răspunde

    Pana acum cateva saptamani, recunosc, nici nu stiam ca se poate naste la Elias. Doamna dr care imi urmareste sarcina (si care este si la o clinica privata) mi-a spus ca daca ajung la termen ma poate opera acolo ( eu mai am o cezariana, deci nu prea îndrăznesc sa visez la altceva decat cezariana). M-a bucurat sa gasesc acest articol!
    Sanatate tuturor!

    • Adina Aruștei noiembrie 2, 2019 Răspunde

      Vali, iti multumesc de comentariu! Ma bucur ca ti-a fost de ajutor! Daca iti doresti sa scrii si tu, da-mi un semn. Poate prin ceea ce vei scrie tu, vei ajuta alte mamici la randul tau.
      Imbratisam si trimitem multa sanatate si noi 🙂

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Ticuri și obiceiuri ale copiilor - ce reprezintă și ce ascund, de fapt? - Super-Mami.Ro la De ce își rod copiii unghiile? Experiența mea cu fetița de 5 ani
  • Ce cărți am citit în ultima perioadă - februarie 2023 - AdinaArustei.Ro la Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling – o carte pe care trebuie să o citești
  • 10 mituri despre răceală şi gripă - Super-Mami.Ro la Cu şi despre muci. Ce facem cu mucii copiilor?
  • Pachetul pentru școală – idei pentru o lună întreagă - inspirație #2 - Super-Mami.Ro la Vafe fără zahăr – reţeta perfectă pentru copii
  • Adina Aruștei la Cu şi despre muci. Ce facem cu mucii copiilor?

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 8:
Ziua 1:
💫  Sandwich cald
💫 Roșii cherry 
💫 Biscuiți fără zahăr, cu roșcove, și o turtă dulce făcută de noi
Ziua 2:
💫 Lipie cu omletă și miez de brânză 
💫 Măr golden și coacăze roșii 
💫 O curmala, nuci, stafide
Ziua 3:
💫 Sandwich cu unt de arahide și dulceață de ananas
💫 Babybel cu roșii și ardei
💫 Kaki
Ziua 4:
💫 Pizza făcută în casă 
💫 Măr 
💫 Nuci, 2-3 migdale, câteva stafide 
Ziua 5:
💫 Lipie cu cașcaval 
💫 Roșii 
💫 Biscuiți cu banane
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Într-o zi, nici nu mai știu care, am decis să a Într-o zi, nici nu mai știu care, am decis să am o zi minunată, în ciuda ploii și a frigului.
Am luat trandafirii ăștia minunați în brațe, nu m-am mai supărat pe părul meu, am zâmbit și-am ieșit pe ușă ❤️
Și-am ajuns la serviciu cu gura până la urechi, și-am avut o zi grea, plină, greaaaa (da, știu, am mai zis) dar, în același timp, bună, incredibil de bună. Ciudată alăturare? Poate. Dar mă știți, mereu călare pe curcubeu 🤪
Hei, universule, chiar dacă toate s-au schimbat dramatic, chiar dacă nu mai am timp de mine ca înainte, îți mulțumesc pentru lunile astea pline de oameni noi, care îmi fac zilele mai frumoase, de experiențe noi, de lucruri pe care le-am învățat! ❤️
The best is yet to come! 
-----
#romanian #romaniangirl #smile #blonde #naturalblonde #blondehair #blondehairdontcare #romanianblogger #romanianbeauty #smile #smiledesign #rose #roseslover #rosesofinstagram #happiness #happinessisachoice
Fetița mea a mâncat mereu foarte bine, iar asta, Fetița mea a mâncat mereu foarte bine, iar asta, cred eu, se datorează faptului că am început auto-diversificarea cu reguli stricte.
Și acum respectăm unele dintre ele - le veți regăsi în caruselul de astăzi.
Voi respectați vreo regulă atunci când vine vorba despre maaa copiilor voștri?
-----
#parenting #romanianmom #romanian #sfaturi #sfaturiutile #supermami #parinti
Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 7:
Ziua 1:
💫  Babybel
💫 Sandwich cu brăduț cu omletă și cremă de brânză 
💫  Afine și măr ionatan 
Ziua 2:
💫 Lipie cu cașcaval și ardei 
💫 Căpșune 
💫 Fulgi de porumb fără zahăr 
Ziua 3:
💫 Kaki
💫 Sandwich cu unt și cașcaval 
💫 Nuci, migdale, stafide
Ziua 4:
💫 Sandwich cu mozzarella 
💫 Roșii cherry, ardei
💫 Turtă dulce făcută de noi
Ziua 5:
💫 Inimioara din pâine cu cașcaval homemade 
💫 Coacăze, afine
💫  Nuci, fistic, migdale 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
merg ca pe sârmă mă ajut de mâini - mai mult d merg ca pe sârmă
mă ajut de mâini - mai mult de dreapta
îmi țin echilibrul 
dar uneori... mai cad.
cad, 
mă copleșc toate greutățile pământului 
mă lovesc săgeți
mă ard ochii.
dar mă încăpățânez să mă ridic
îmi dau voie să sângerez,
să mă odihnesc 
și mai apoi să continui 
cu îndârjire și cu speranță.
Nimic n-ar exista fără speranță și fără culoare... 💕
------
#blondesofinstagram #tbt #islandlive #islandlife #smile #memories #thoughts #romanian #travellingthroughtheworld #travellingislife #earnings #pink #pinkflamingo #pinkmood
Săptămâna aceasta am fost invitată de către c Săptămâna aceasta am fost invitată de către cei de la @garnier.romania la un eveniment super fain ❤️ cu ocazia asta am făcut cunoștință cu noutățile brandului - vă spun sincer că sunt multe, multe, și se adresează tuturor tipurilor de ten.
Angajamentul Garnier:
🌱 Mai multă aprovizionare responsabilă cu ingrediente
🌱 Mai multe ingrediente și formule sustenabile
🌱 Mai multe ambalaje reciclate & reciclabile
🌱 Mai multă energie regenerabilă
🌱 Mai multe acțiuni împotriva poluării cu plastic
Produsele vor fi în curând disponibile la rafturi 🙌
💫 Care vă tentează cel mai mult? Întreb și eu, ca să știu dacă pun ceva la cale sau nu... 🤫
-------
#garnier #garniermicellarwater #garnierromania #greener #greenerneverstops #beauty #beautylaunch #skincare #event #romanianbeautyblogger #romanian #skincare #beautytips #aloeserum #freeproducts
Mai puțin de un minut și jumătate - atât vă i Mai puțin de un minut și jumătate - atât vă ia să vizionați toate slideurile. Și vă invit să o faceți. 
Hai să respirăm poezie și să visăm. E anotimpul renașterii, al noilor începuturi🍀
-----
#spring #springday #springtime #minutuldepoezie #poezie #thinkpositively #vibes #springvibes #primavara
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro