În timpul sarcinii observăm cum corpul nostru se schimbă. Ne pufoşim, ne lăţim în şolduri, ne schimbăm mersul… şi asta e perfect normal, pentru că el se adaptează susţinerii şi creşterii noii vieţi din interiorul său. Dar după ce naştem, ce se întâmplă cu corpul nostru? Eu una m-am întrebat asta, mai ales că am pus mai mult de 20 de kilograme în timpul sarcinii. Nu mi-a picat deloc deloc bine, însă important era ca fetiţa să fie bine, nu? Apoi mai vedeam eu ce am de făcut… Iar acum, că a trecut atât timp, vreau să vă scriu despre câteva lucruri pe care nu ţi le spune nimeni despre corpul tău după naştere. Simţite pe pielea mea!
1. Abdomenul tău nu va mai fi niciodată la fel. Sau cel puţin, eu nu am mai reuşit performanţa. În timpul sarcinii, pielea s-a întins (indiferent de ce uleiuri de masaj ai folosit), iar muşchii au avut de suferit (mai ales dacă ai făcut cezariană. Ai auzit de diastaza abdominală?). Dacă unele exerciţii create fix pentru acea zonă ar putea da ceva roade, specialiştii spun că doar operaţia ar ajuta la revenirea 100% la abdomenul de dinainte de sarcină.
Cu norocoasele care nu ştiu ce înseamnă burtică după naştere sau vergeturi nu vorbesc :)), sunteţi rara avis.
2. E posibil ca părul tău să nu mai fie niciodată la fel. Dacă în timpul sarcinii părul a fost plin de sănătate şi strălucitor, ei bine, după naştere, pregăteşte-te de o avalanşă de fire de păr. La mine acest lucru a avut loc mai târziu, dar tot s-a întâmplat. (Am folosit cu succes produsele Plantur 39, însă despre asta vă povestesc pe AdinaArustei.ro).
3. Tatuajele şi piercing-urile pot suferi ceva… modificări. E foarte posibil ca trandafirul, trifoiul cu patru foi sau aripile tale să nu mai fie la fel de… artistice. Asta, bineînţeles, în funcţie de zona în care le ai tatuate.
4.Cicatricea de la cezariană va fi mereu acolo, indiferent de cât de fină va deveni. E posibil ca ea să te deranjeze o perioadă de timp (mai lungă, mai scurtă, în funcţie de organism); să fie roşie, uşor inflamată, să îţi dea senzaţie de mâncărime…
5. Este foarte posibil ca numărul de la picior să îţi crească. Dacă în sarcină am purtat şi 40 (retenţia de apă, bat-o vina,…), ei bine, după naştere am ajuns la concluzia că m-am procopsit cu picioare un piiic mai mari. Aşa că acum sunt fix între numere: nici 38, nici 39. Minunat! Şi nu sunt singura care se plânge de asta.
6. Poţi simţi scurgeri vaginale care nu existau înainte. În acest caz, este bine să mergi la medic pentru a vedea cauza lor.
7. Ciclul menstrual se poate schimba. Ohooo, şi încă în ce fel! Vă spun eu, care nu aveam nicio grijă (a se citi durere şi disconfort). Acum însă îmi vine să stau numai în pat, să zac efectiv. Plus că durează şi mai mult… Ce e drept, menstra s-a instalat la mine după ce am înţărcat fetiţa, deci după doi ani şi jumătate de pauză. Nu îmi era deloc dor de ea!
8. Şoldurile, fundul,… e posibil ca ele să nu mai revină în starea iniţială. Yup, mie mi se pare că sunt şi mai lată în şolduri acum.
9. Vezica s-ar putea să îţi mai facă unele surprize. Plăcute de această dată! Dacă în sarcină mergeam de 100 de ori pe zi la baie, acum vezica pare să fie mai maaaaare :).
10. Chiar dacă vei observa schimbări la corpul tău, să ştii că aşa cum e el, va trebui să înveţi să îl accepţi şi să îl iubeşti şi mai mult. La urma urmei, datorită lui ai o minune acum, nu?
Voi ce schimbări aţi observat la corpul vostru?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Inspirație/sursă: Parents.com
Daca in timpul sarcinii am avut un ten perfect, 6 luni dupa nastere am avut mai multe cosuri decat in adolescenta. Inca am o lipsa de sensibilitate superficiala la nivelul abdomenului inferior, probabil definitiva. Cicatricea e bine ascunsa printre multele vergeturi. Noroc ca nu a fost nevoie de pantofi noi :)).
Ioana, eu la 2 ani si 8 luni ai fetitei tot mai simt sensibila zona. Nici nu stiu cum sa explic… mi se pare ciudata la atingere. Hugs!