Dragi viitori taţi, vă aşteaptă zile magice. Toată viaţa voastră se va schimba după ce veţi vedea şi ţine prima oară în braţe mogâldeaţa aceea cu piele fină, cu miros de lăptic. Mami nu va mai fi la fel niciodată, iar acum, dragă viitor tătic, ar trebui să o iubeşti mult mai mult. Ea e cea care te-a făcut tată, ea e cea care a dat viaţă puiului tău, după ce l-a purtat nouă luni. Nouă luni pe care ai văzut şi tu cum le-a dus. Poate cu greţuri, cu nopţi nedormite, cu multe kilograme în plus şi cu multe anxietăţi…
Dragi viitori taţi, vă veţi aminti mereu prima oară în care aţi simţit şi voi cum loveşte bebeluşul în burtică.
Dragi viitori taţi, veţi începe o serie de aventuri în noua formulă. Vă veţi bucura de fiecare pas, de fiecare cuvânt, de fiecare reuşită. Şi va fi grozav, vă asigur!
Însă cum ar fi să observaţi dezvoltarea incredibilă a puilor voştri şi să vă implicaţi mai mult în creşterea lor? Întreb asta în contextul în care, conform unei analize globale realizate de UNICEF în 2018, 92 de state nu au politici naționale care să permită taților să primească concediu plătit pentru îngrijirea copilului. Aşadar, aproape o treime din copiii de până într-un an – aproximativ 90 de milioane – locuiesc în țări unde tatăl nu beneficiază prin lege de nici măcar o zi de concediu paternal!
În țările în care tații beneficiază de acest drept, teama de a fi judecați de șefi, colegi sau familie și grija privind siguranța locului de muncă îi împiedică pe unii bărbați să accepte concediul paternal prevăzut de lege . În prezent, unul din cinci bărbați susține că nu își ia concediul paternal oferit de teama că își poate pierde locul de muncă.
Statisticile din România ne arată că între anii 2012-2014, doar 4,5% dintre bărbații care au devenit părinţi au ales să intre în concediu de creştere a copilului. Din fericire însă, trendul este unul ascendent. În Marea Britanie, unde concediul paternal a fost introdus în anul 2015, procentul bărbaților care au apelat la acest drept este doar de 2%. În Suedia, parinţilor li se oferă 480 de zile plătite cu 80% din salariu plus 90 de zile care ar trebui folosite de fiecare părinte, însă tații nu își iau concediu paternal nici măcar jumătate din zilele oferite. De aceea, Dove Men+Care susține îmbunătățirea termenilor concediului paternal la nivel global, ca parte integrantă a concediului parental plătit și contestă steretopurile culturale, astfel încât fiecare tătic să se bucure de șansa de a avea grijă de cei dragi.
Dragi viitori taţi, de ce să vă implicaţi mai mult în creşterea copiilor?
- Raportul State of the World’s Fathers din 2017 arată că bărbații sunt, în general, mai fericiți și au parte de mai puține probleme de sănătate (atât mentale, cât și fizice) când au grijă de copiii lor.
- Relațiile apropiate dintre tată și copil sunt benefice pentru toată lumea: tații apropiați de copiii lor sunt de fapt mai sănătoși și au căsătorii mai fericite.
- Copiii sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic, mental și emotional și experimentează ,,efectul tată”.
- mai mult sprijin din partea tatălui atunci când are grijă de copilul lor sporește starea de bine a mamei, acestea fiind mai puțin expuse depresiei post-partum.
Mai multe detalii despre campania Dove Men Care puteţi afla de aici.
Dragi mămici, de-a lungul articolelor mele v-am îndemnat să îi implicaţi cât de mult puteţi pe viitorii tătici şi pe tătici în general în creşterea copiilor. Îmi menţin părerea şi vă susţin din suflet să discutaţi cu partenerul, să îl responsabilizaţi, să fiţi împreună o echipă. Asta pentru binele tuturor.
În familia voastră cum stau lucrurile?
Cu zâmbet să vă fie ziua!