Din luna august, fetiţa mea de 2 ani şi 3 luni (în prezent) nu mai poartă scutecel. Este fetiţă mare, merge la oliţă, poartă chiloţei, însă din când în când, avem parte şi de accidente. Sunt nopţi în care face pipi în pat, iar asta m-a făcut să mă întreb: de ce face copilul pipi în pat? Oare ce se întâmplă cu ea? Cum ar trebui să reacţionez atunci când face pipi în pat?
Probabil aţi auzit că mulţi stăpâni de căţei îşi împing căţeii cu nasul în pipi/caca din pat, ca să vadă ce au făcut. Din păcate, o mămică povestea în parc că i-a făcut cam acelaşi lucru băieţelului ei. L-a pus să stea în pipi, ca să se înveţe minte să nu mai facă altă dată! Mie însă nu mi se pare deloc firească sau normală această abordare. Dimpotrivă! Auzind lucrul acesta mi-a venit ideea de a scrie acest lucru. Mi s-a părut groaznic şi ştiu că se poate şi altfel!
Ce faci când copilul face pipi în pat – experienţa mea:
Este noapte, întind mâna şi dau de salteaua udă. Deşi copilul doarme, m-am prins repede că a făcut un pipişor (sau un pipi maaaaaaaare, în funcţie de câtă apă a băut înainte de somn). Ce fac? Ea având doi ani şi aproape patru luni, de cele mai multe ori nu se trezeşte când o schimb. Aşa că o iau în braţe şi îi schimb hăinuţele. Uneori îi spun în şoaptă ce fac. Nu ţip la ea, nu o bruschez, nu o cert, nu o pun în pipi. Nu mă apuc să sting lumina, să schimb lenjerii – şi asta pentru că ea e încă semi-adormită sau adormită şi nu vreau să o trezesc. Uneori o duc în altă cameră şi o las să doarmă acolo, iar eu revin pentru a schimba patul.
Dacă nu aveţi această posibilitate, tati ţine copilul, voi aprindeţi o lumină de veghe şi schimbaţi patul. Sau puneţi două trei prosoape absorbante peste şi gata, schimbaţi dimineaţă.
Păi şi îi arăţi/spui copilului că a făcut pipi în pat sau nu?
Sigur că îi spui! Dimineaţă, după ce s-a trezit bine, încep să vorbesc cu fetiţa şi o întreb dacă îşi aminteşte că a făcut pipi în pat. O duc pe pat şi îi arăt unde a făcut pipi (dacă nu am schimbat) sau îi arăt pijamaua udă. O rog să pună mâna ca să vadă că pijamaua este udă şi îi spun motivul. La 2 ani şi un pic nu o îmi poate spune ea prea multe, aşa că o ajut. Ai fost foarte obosită şi nu ai simţit când a venit pipi? Ai fost obosită şi nu ai reuşit să te mai trezeşti ca să te dai jos din pat ca să mergi la oliţă? Uneori mă întreabă dacă sunt supărată pentru că a făcut pipi în pat. Sau că nu a simţit când a venit pipi.
O iau în braţe, îi vorbesc blând, nu răcnesc la ea, ci pur şi simplu discutăm despre întâmplarea asta. La final o asigur că a fost un accident şi că mami nu este supărată. S-a întâmplat! Ideea e că noi nu trebuie să îi umilim şi să îi facem să se simtă ruşinaţi de asta de parcă s-a întâmplat o catastrofă. Nu spuneţi tuturor cunoscuţilor despre acest lucru, mai ales când copilul este prezent – chiar nu este un subiect de analizat în grup!
Mda, avem de schimbat, de spălat în plus – dar trebuie să înţelegem că ei sunt micuţi şi că pur şi simplu a fost un accident. Care e posibil să se repete. Şi la trei ani, dar şi la şapte. Şi la zece.
Şi totuşi… de ce fac copiii pipi în pat?
- factorii pot fi şi fizici, dar şi de natură psihică. De exemplu, fetiţa mea a făcut pipi în pat vreo trei nopţi la rând după ce a reintrat în colectivitate la creşă. Este clar că schimbarea aceasta a afectat-o! Aşadar, dacă în programul lor intervine o schimbare, e posibil ca acesta să fie motivul. Analizaţi cu atenţie, gândiţi-vă la ce aţi modificat în ultima perioadă. Poate aţi început voi munca? Poate copilul merge la creşă? Poate a trecut printr-o întâmplare negativă, care l-ar fi putut afecta? Pipiul în pat poate fi o „drenare” a emoţiilor adunate peste zi;
- dorm prea adânc, sunt prea obosiţi;
- sunt micuţi şi nu îşi pot controla vezica;
- pot avea o vezică mai mică – bineînţeles, dacă episoadele persistă, discutaţi cu medicul pentru investigaţii;
- poate exista o infecţie urinară.
Sfaturi pentru părinţii ai căror copii fac pipi în pat (fenomen cunoscut şi sub denumirea de enurezis nocturn)
- limitaţi consumul de lichide înainte de somn;
- puneţi copilul pe oliţă înainte de somn;
- treziţi copilul noaptea pentru un pipi rapid;
- puteţi pune o aleză sub copil pentru a preveni udarea patului. Explicaţi-i ce e cu aleza aceea acolo şi dimineaţă arătaţi-i-o;
- dacă există cazuri în familie, spuneţi-i. Uite, şi verişoara ta, Ioana, a făcut pipi în pat când a fost de vârsta ta. Însă… sau Şi colegii tăi de la creşă mai scapă câte un pipişor în pat, ştii?
- fiţi atenţi la copil. Episoadele repetate de pipi în pat au un motiv şi mai mult, îi pot afecta în sens negativ. Le poate scădea încrederea în sine, se pot izolva, învinui. Trataţi cu blândeţe subiectul!
Majoritatea copiilor mici fac pipi în pat, aşa că nu trebuie să vă panicaţi! Fiţi atenţi la comportamentul copilaşului şi încercaţi să petrecţi împreună cât mai mult timp! Dacă simte nevoia de apropiere, luaţi-l în braţe cât îşi doreşte!
Cu zâmbet să vă fie ziua!