Când vine vorba despre orez, domnişoarei Fundiţă îi saltă sufletul de bucurie. Seamănă cu mama ei, pentru că şi eu aş mânca dimineaţa, seara şi la prânz orez (de fapt, am şi făcut asta cât am stat în Asia, dar nu despre asta vreau să vă povestesc azi). Haideţi să vorbim despre cum gătesc eu orez pentru bebeluş.
Am mai pus fotografii pe Facebook în care vă arătam părţi din meniul fetiţei mele. Nu de puţine ori mi-aţi cerut „reţeta”, însă pur şi simplu nu există o reţetă anume.
Cuvântul (cuvintele) magic în ceea ce priveşte modul în care fac eu orezul este aparat de gătit cu aburi.
De când am început autodiversificarea, îl folosesc foarte des, iar rezultatul este mereu primit cu poftă.
Orez cu broccoli şi roşii la steamer (aparat cu aburi)
Cum gătesc orezul pentru bebeluşi la aparatul de gătit cu aburi:
Spăl orezul în câteva ape şi îl pun în recipientul special, pe un etaj al aparatului de gătit cu aburi. Adaug condimente sau belşug de la natură de la Solaris (mixul acela fără sare).
Pe un alt etaj pun legume: de obicei morcov, ţelină, păstârnac. Pornesc aparatul pentru 20 de minute şi la joacă! Când sună timerul, iau cu grijă capacul (aburii pot provoca arsuri), pasez cu furculiţa legumele, le amestec şi gata! Putem sta la masă.
În cazul în care vreau să pun roşii, le pun pe un etaj separat şi le scot după 10 minute. Le las să se răcească un pic, le scot pieliţa, le pasez grosier cu furculiţa şi amestec cu orezul. La fel procedez şi cu broccoli-ul sau conopida – se fac mult mai rapid şi nu aş vrea ca ele să se strivească, ci vreau ca bebe să le poată ţine în mânuţă dacă aşa are chef.
Este important ca legumele să fie lăsate conform instrucţiunilor; nu veţi vrea un morcov prea tare sau broccoli prea moale. Veţi învăţa cu timpul cât e ok pentru fiecare!
În foto: Orez cu sos de roşii, mărar şi o lingură de caş/caşcaval (pentru a lega mai bine felul de mâncare, pentru ca el să nu cadă din lingură şi să nu frustreze prea rău bebeluşul)
De mult timp nu mai folosesc prăjeli (eventual pun după o lingură de ulei de cocos, de măsline), însă în niciun caz nu călesc. Mâncarea rezultată în urma gătirii la abur este foarte gustoasă, sănătoasă şi mai ales, potrivită unui copilaş (mai ales dacă sunteţi la început şi abia face cunoştinţă cu hrana solidă).
Cred că printre aparatele de gătit mâncarea bebeluşului trebuie neapărat să existe un steamer (aparat de gătit la aburi). Modelul pe care îl am eu nu mai există pe piaţă, însă puteţi găsi multe altele aici.
Află de aici ce alte aparate de gătit mâncarea bebeluşului folosesc eu!
Voi gătiţi la aparatul cu aburi? Care este felul vostru de mâncare (şi al bebeluşilor) preferat? Hai să facem schimb de reţete!