Azi vă invit la cumpărături de haine pentru bebeluşi! Ideea acestui articol mi-a venit acum ceva timp, când eram într-un magazin cu produse pentru copii şi aşteptam la o coadă. În faţa mea erau o doamnă şi fiica ei care urma să boteze. E, cele două aveau un braţ de hăinuţe pentru bebeluşul de două luni şi povesteau cum le vor combina: pantalonaşii aceştia albi, maioul bleu, jacheţica cu Mickey… Am ascultat ce am ascultat, şi am făcut un lucru pe care de obicei nu l-aş face. Pur şi simplu mă feresc să mă bag unde nu îmi fierbe oala, dar acum m-am gândit că aş ajuta intervenind. Aşaaaa, din câteva fraze, le-am spulberat toate planurile:
-Doamnelor, mă scuzaţi că intervin, am auzit ce discutaţi şi trebuie să vă spun că mărimea 74 este imensă pentru un bebeluş de două luni, patru kilograme! Fetiţa mea (o aveam în sistemul de purtare) poartă la un an şi două luni mărimea 80!
Ei, să vă zic că le-a căzut cerul în cap?
Aşadar, dragi prietene de (viitoare) mămici, năşici, mătuşe, cum alegem hăinuţele pentru bebeluş? Mai ales că acum sunt atâtea materiale, atâtea culori, atâtea imprimeuri, care mai de care mai frumoase? Pur şi simplu, hăinuţele de copii ne cheamă, ne atrag privirea, ne roagă fără cuvinte să le luăm prin drăgălăşenia şi croiala lor. Şi atunci, ce facem? Cum alegem hainele potrivite pentru copii?
1. În primul rând, pe cât posibil, aflaţi sexul copilului pentru a lua culori potrivite. Încă facem parte dintr-o societate pentru care culorile purtate de copil spun dacă e fetiţă sau băieţel.
Nu mă refer neapărat la faptul că o fetiţă trebuie să poarte doar fucshia neon, însă dacă luaţi aşa ceva pentru un băieţel, parcă… nu ar fi tocmai potrivit.
De asemenea, eu vă sfătuiesc să alegeţi culori pastelate, curate, fără prea multe imprimeuri, cel puţin la copiii mici. Ştiţi cât de plăcut e să îmbraci copilul într-o culoare pastelată, un somon, o piersicuţă, un verde pal, un gri (da, eu o îmbrac pe Fundiţă în gri, mi se pare că arată foarte bine în combinaţie cu roz, turcoaz sau galben).
2. Aflaţi când s-a născut cel mic/ vârsta copilului. Acesta este un aspect foarte important, pentru că va influenţa tipul de hăinuţe pe care îl veţi cumpăra. Spre exemplu, degeaba luaţi tricouri pentru un copil de şase luni, dacă el le va împlini la iarnă. Calculaţi vârsta aproximativă atunci când alege haine pentru bebeluş!
3. Aflaţi cât de cât care este greutatea copilului. Sunt copilaşi care iau foarte bine în greutate în primele luni! Spre exemplu, eu am primit hăinuţe care stăteau gata să pocnească pe picioruşul pufos al fetiţei mele. Probabil un număr mai mare, deşi lung, ar fi fost mult mai potrivit!
În majoritatea magazinelor există liste care arată mărimile corespunzătoare vârstelor, puteţi să le cereţi vânzătorilor. Dacă nu găsiţi, întrebaţi pe cineva de prin magazin, găsiţi voi o mămică pe acolo. Vă sfătuiesc să faceţi asta pentru că e foarte enervant să primeşti haine super faine prea mici!
4. Alegeţi materiale de calitate. Bumbac organic, lână (este mult mai scumpă, dar merită), mătase – orice, numai „plastic” nu. Mai bine luaţi un body pentru bebeluş mai scump, dar de calitate, moale, plăcut la atingere, decât trei mai ieftine.
5. Alegeţi haine practice, care se pot îmbrăca şi dezbrăca uşor. Capse, fermoar, nasturi (dar nu 100, da?), body-uri parte peste parte, pantofi cu scai sau fermoar. Pot fi super super mişto ghetuţele pe care le vedeţi într-un raft, dar dacă trebuie să legi două rânduri de şireturi, îţi cam vine să te laşi de meserie. Mai ales dacă bebe a început deja să meargă şi nu are stare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru rochiţe. Da, ne plac fetiţele în rochiţe, însă ele sunt motive de frustrare pentru bebeluşe, pentru că mergând în patru lăbuţe, calcă pe rochiţă şi nu mai pot înainta. Unde mai pui că pot să pice fix în nas şi intrăm în altele!
Hăinuţele groase (gen pufoaică, aşa cum îmi place mie să spun) nu sunt nici ele de dorit. Un copil de un an va vrea să se mişte, nu să fie robot într-o geacă de fâş. De aceea, un combinezon pentru iarnă ar fi o idee mai bună! Pe piaţă există multe materiale groase, care oferă confort termic şi care sunt totodată subţirele.
Orice aţi cumpăra, păstraţi bonul. Poate mămica vrea să returneze produsul, poate vrea altceva (dacă sunteţi apropiate, aţi putea întreba înainte de a porni la cumpărături de haine bebeluşeşti), poate are nevoie de un număr mai mare. Nu e nicio supărare să schimbe produsul – aţi prefera să îl dea mai departe sau să îl ţină într-un dulap decât să îl schimbe şi să se bucure cel mic de el?
Încă un sfat, ca de final. Dacă vreţi să luaţi lucruşoare pe care să le faceţi cadou la botez sau aniversare, puneţi în punguţă şi o felicitare pentru ca Super-Mami să ştie de la cine sunt hăinuţele respective. Eu am primit un set de body-uri (moi şi haioase) pe care le-am iubit muuult, dar nu ştiu de la cine. Aşa rău îmi pare!
Voi de ce ţineţi cont atunci când mergeţi să cumpăraţi haine pentru bebeluş?
Senină să vă fie ziua!
Pingback: Este fetiţă? Am crezut că e băieţel! - Super-Mami.Ro
[…] ce spuneţi? Când mergem la cumpărături de haine pentru bebeluşi, îmbrăcăm fetiţele doar de la raionul cu haine roz sau ţinem cont şi de comoditate sau chiar […]
Pingback: Zece idei de cadouri pe care le poţi face unei proaspete mămici - Super-Mami.Ro
[…] volănaşe… De asemenea, alege hainele din material de calitate, cu capse. Mai multe despre cum alegi haine pentru bebeluş am scris aici. Cosmetice/produse de îngrijire nu aş lua, pentru că e posibil ca mama să fi luat deja sau să […]
Pingback: Lucruri pe care trebuie să le faci după ce afli că eşti însărcinată - Super-Mami.Ro
[…] Citeşte şi… Cum alegi hăinuţele bebeluşului […]