Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
ianuarie 10, 2018 In Ce mâncăm?, Diverse

Copilul la un an şi şase luni – povestea noastră

Mă uitam că au trecut luni bune de când nu v-am mai scris despre evoluţia domnişoarei Fundiţă. A împlinit un an şi şase luni şi e musai să vă mai spun cum ne înţelegem, nu? Nu de alta, dar m-aţi mai întrebat despre asta prin mesaje şi pe Facebook, aşa că uite, îi dedicăm un articol.

Copilul la un an şi şase luni este plin de energie. Ţopăie, sare, aleargă, merge pe vârfuri, dă pupici. Şi câte şi mai câte… Dar am ales câteva aspecte importante şi voi scrie punctual despre fiecare.

Joaca şi jocul. A spus cineva… joacă? Dacă se poate, toată ziua! Cucu-bau (pune mânuţele la ochi, eu spun cucu! când le ia), puzzle-uri din lemn, maimuţica interactivă (printre ideile de cadouri pentru Crăciun aţi văzut preferatele ei), alergăm prin casă, o fugăreşte pe DeeDee, se ascunde. Are câteva cărticele pe care le răsfoieşte de 1000 de ori pe zi (şi cu care mă vânează prin casă). Orice revistă e şi ea bine venită, are material nou de studiu.
Acum are răbdare să se joace singură în căsuţă (da, avem o căsuţă în sufragerie, asta ne mai lipsea…) şi câte 10-15 minute legate. Mai mult, i-am făcut un locşor în care are creioane şi un caiet pe care mâzgâleşte.


Spre marea mea disperare, deschide toate dulapurile şi unde i se pare că găseşte ceva interesant, scoate. Are dulapuri pe care le deschide şi închide, însă din altele are o plăcere să scoată comori. De ce disperare? Pentru că a trebuit să fixăm toate comodele în perete, pentru ca nu cumva să vină peste ea. Vă sfătuiesc să faceţi la fel!!
Când prinde maşina de spălat vase ia fiecare obiect şi mi-l dă pentru a-l pune la loc.

Îi place să meargă cu bicicleta (o pune tatăl ei în scăunel şi o duce la plimbare), şi când e la piscină este cea mai fericită. De fapt, orice ţine de natură, de mers prin pădure, în aer liber este un motiv de bucurie, pentru că o lăsăm să exploreze, să se tăvălească, să pună mâna (vă mai amintiţi cum era la un an?). Acum nu o mai port în sistem, pentru că nu mai are răbdare. Doar dacă îi dau ceva de mâncare stă cuminţică, altfel vrea pe jos. Odată pusă jos, vrea sus… Dar pe mami o doare spatele, Fundiţă, mai mergi şi pe jos… haida-haida, cu sute de opriri (îmi arată biciclete, tramvaie, maşini, căţei etc), ajungem şi acasă. Bineînţeles, distanţe decente: nu o iau de la Unirea pe jos până acasă.

Dezvoltare. Mi se pare uimitoare evoluţia ei. Face diverse asocieri, înţelege condiţionările (dacă nu îţi scoţi căciula, plecăm la plimbare) şi una două imită ceea ce vede la noi. Este un copil cu care mă înţeleg foarte bine cu vorbă bună, repetând la infinit anumite lucruri. Ştie la ce folosesc lucrurile uzuale, aşa cum ştie că plita frige (şi nu trebuie să pună mâna) sau că mami are (a avut) febră şi că nu se simte bine. Vine ea şi pune mânuţa şi spune ufff! – e adorabilă. De asemenea, ştie să spună dacă da sau dacă nu.
Recunoaşte cam 30 de animale şi vreo şapte culori. Ştie care sunt părţile corpului şi e pasionată de nas şi de ochi (uneori îmi bagă degetele în ochi, ca să îmi arate că şi eu am…). Şi mie, şi lui DeeDee. Pe care o şi trage de mustăţi pentru că deh, are! Norocul nostru că avem materiale de studiu!
Acum are în jur de 11 kg şi poartă hăinuţe măsura 86 (sau pentru doi ani – eu prefer overall-urile, sunt foarte practice). Este lunguţă pentru vârsta ei şi are o constituţie normală.

Somnul. La un an şi jumătate, copilul are un singur somn. Ora de trezire dimineaţă dictează ora somnului de prânz. Care poate însemna o oră sau două. Seara o bag în pat în jurul orei 21. Uneori adoarme la 21, alteori la 22. Depinde de ora la care s-a trezit.

Alimentaţia. Spre marea mea bucurie, mănâncă foarte bine mâncare solidă. Cu alăptatul suntem cam… la faza de înţărcare (o să vă scriu mai multe în curând). Dimineaţa îi fac micul dejun; prânzul după somnul de amiază, iar seara înainte de culcare luăm cina. Între mese îi ofer fructe şi diverse crănţăneli.
Duce tacâmurile la guriţă, însă mai şi varsă din lingură. Dacă îi place prea mult ce îi ofer, uită de bunele maniere şi bagă mâinile direct. Apă bea din cană cu pai, din căniţa 360 sau din cana cu Minnie.
Nu i-am dat Barni sau alte nebunii din comerţ la mare modă până acum, dar am introdus sarea şi mierea. De asemenea, dacă fac o prăjitură în casă, îi dau şi ei. Nu sunt absurdă, nu mă poziţionez în extreme, ci vreau să păstrez un echilibru pe cât posibil.

Interacţiunea cu cei din jur şi cu obiectele. Cea mai frumoasă relaţie pe care am observat-o este cea dintre ea şi pisică. Cum se trezeşte o caută, iar zilele trecute am fost surprinsă să observ că adormise ţinând pisica de lăbuţă…
În ceea ce priveşte interacţiunea cu copiii: încă se joacă singură, nu simte nevoia companiei copiilor. Totuşi, nu este posesivă şi am observat că de cele mai multe ori dă jucăriile (sau i se iau din mână) fără supărare.
De câteva zile dă pupici şi este foarte iubitoare, ne ia în braţe dintr-odată, e scumpă foc.

Orice scutec trebuie dus la gunoi de ea, aşa că de multe ori ea are punguţele ei, eu pe ale mele, şi mergem împreună la ghenă. La fel, orice scamă trebuie culeasă de pe covor şi pusă fix în palma mea.

Încă nu face la oliţă (deşi o plimbă prin casă) şi nici nu o grăbesc. I-am arătat că şi pisica are oliţa ei, că face acolo, i-am povestit, însă aşa cum spuneam, nu o grăbesc. Poartă în continuare scutece chiloţel, la cât de activă e, nu aş putea să i le pun pe cele clasice.
NU o las la televizor, ba chiar nu l-am mai deschis de luni bune. Mai prinde dacă mergem în vizite, dar şi acolo rog să fie închis.

Limbaj. Recită Luceafărul, cântă Deşteaptă-te, române şi face integrame. Glumeeeeesc! Mama, tata, DeeDee, papa, ou şi câteva alte cuvinte stâlcite pe care le înţeleg eu şi ştiu la ce se referă. În rest, onomatopee şi silabe care în curând vor forma cuvinte.
Ne arată lucruri, bate din palme dacă vrea să cântăm şi ne pune papucii în braţe atunci când e plictisită de stat la cineva şi vrea să plecăm.

Sănătatea. Până acum nu am avut nicio problemă serioasă de sănătate (slavă Domnului!). Urmează intrarea în colectivitate… vedem noi atunci.
I-am făcut vaccinurile obligatorii şi i-am dat ocazional Algin sau cu spray în gât. Aşteptăm să iasă şi caninii şi dantura va fi completă.
Dacă este foarte soare, îi dau ochelari pe care îi şi acceptă. La fel, aplic şi loţiune cu factor de protecţie solară (da, şi iarna).
Îi dau vitamina D3 şi echinaceea pentru imunitate, ia cu mare plăcere picăturile şi pastiluţele.

Dar Mami? Eu… sunt mai odihnită şi am zile în care pot face câte ceva cu ea pe lângă mine. Să scriu două rânduri, să îmi fac o mască, să fac o prăjitură. La fel, sunt zile în care nu pot să mişc, pentru că stă lipită scai. Fiind numai noi în casă, uşile sunt deschise peste tot, nu îi interzic să intre undeva. Duş fac cu ea şi cu jucăriile lângă cadă. Uneori are răbdare şi 20 de minute (luxx!), alteori în 5 minute sunt şi îmbrăcată. Sunt zile şi zile, inclusiv zile în care nu mai sunt mami.

Cum e viaţa cu un copil de un an şi şase luni? Deşi există o rutină, nicio zi nu e la fel. Azi ne jucăm cu ceva, mâine mergem în alt parc, poimâine gătim ceva nou… şi tot aşa. Ne jucăm, cântăm, plânge, mă supăr, mă calmez, beau o cafea, o pup, îi cer gâtuţ delicios şi-l pup până fuge, facem ţup-ţup ca iepuaşii şi… trebuie să mai şi închei articolul acesta, nu? Că altfel ne prinde vârsta de un an şi şapte luni!

La voi cum sunt zilele? Vă rog să ţineţi cont că fiecare copil este diferit; poate că domnişoara Fundiţă aleargă la un an şi şase luni, iar copilul vostru nu. Pentru că el ştie mai multe cuvinte! Sau are altfel de achiziţii. Vă rog mult, nu comparaţi copiii, fiecare are propriul ritm de dezvoltare. Şi toţi sunt minunaţi!

Cu zâmbet să vă fie ziua!

Share106
Tweet
106 Shares

Related Articles

  • Botezul bebelusului – ce cumpara nasii pentru botez si care sunt cheltuielile
    Botezul bebelușului - ce cumpără nașii și care sunt cheltuielile
  • 5 lucruri pe care le cumpara mamele – care nu înseamna, de fapt, ca economisesc bani (3)
    5 lucruri pe care le cumpără mamele la bax - care nu înseamnă, de fapt, că economisesc bani

7 replies added

  1. Andreea ianuarie 10, 2018 Răspunde

    Exxxact! Fiecare copil e diferit si se dezvolta diferit!😉😘👌

  2. Maria I. ianuarie 12, 2018 Răspunde

    Buna Super- Mami!

    Ce frumos ai scris!
    Domnisoara Fundita este adorabila!
    Iar tu ai atat de multa rabdare cu ea, si o cresti atat de frumos!

    Pupici dulci la fete!

    • Super-Mami ianuarie 13, 2018 Răspunde

      Maria, multumesc! Pupici multi si voua! :*

  3. Elena Munteanu ianuarie 12, 2018 Răspunde

    Vai, ce repede a mai trecut timpul…

    • Super-Mami ianuarie 13, 2018 Răspunde

      Mie imi spui? Acus vad ca scrii si tu un articol de genul acesta!

  4. Bianca ianuarie 12, 2018 Răspunde

    mi-a plăcut poanta cu recită Luceafărul… am rămas o clipă pe gânduri, apoi mi-am zis că așa e cu fetele, sunt mai bune la vorbit, dar mi-am reamintit întreg articolul… parcă nu ar fi totuși posibil să facă asta, după cum era descrisă anterior… 🙂
    apreciez umorul în articole!

    • Super-Mami ianuarie 13, 2018 Răspunde

      Bianca, merci 🙂

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Cărţi pentru copiii de trei ani - ce avem în bibliotecă - Super-Mami.Ro la Cărţi pentru copiii de 2 ani
  • Cărți pentru copii (4-5 ani) - tipuri și recomandări - Super-Mami.Ro la Ce luăm în bagajul de mână al copilului mic atunci când călătorim cu avionul
  • Zece cărți cu activități pentru copii - 3-4-5 ani - Super-Mami.Ro la Cărți pentru copii (4-5 ani) – tipuri și recomandări
  • Sânii în sarcină: 8 lucruri pe care le poți observa în timpul sarcinii - Super-Mami.Ro la Înţărcarea bebeluşului – povestea noastră
  • Botezul bebelușului - ce cumpără nașii și care sunt cheltuielile - Super-Mami.Ro la Cercei de bebeluşi – când îi punem, de care?

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Azi, 23.6. 6 ani. 6 ani de fetiță-Fundiță-buc Azi, 23.6.
6 ani. 
6 ani de fetiță-Fundiță-bucurie. 
6 ani de Ingrid.
6 ani de mami.
Aş scrie multe, dar i-am promis ca las telefonul. Măcar azi... 🙈
-----
#happybirthday #birthdaygirl #mygirl
Din darurile naturii ❤️ Nu ştiu voi, însă m Din darurile naturii ❤️
Nu ştiu voi, însă mie îmi cere sufletul!! - nu organismul - fructe. Şi legume.
Şi tot el, trandafiri 🙈
Sper să ne putem bucura de toate weekendul acesta - rain, rain, go away!
Voi ce planuri aveți pentru weekend-ul prelungit?
------
#fromwhereistand #frommygarden #frommyhearttoyours #roseslover #fruitlover #freshful #fresh #vibes #sunny #flowerphotography #flowers #flores #fleurs #instapic #nature #naturephotography #happinessisachoice #romanian #fromromania #romania #enjoyromania
Atunci când îți permiți să te priveşti cu ad Atunci când îți permiți să te priveşti cu adevărat, încep să se întâmple minuni 🌈
Îi transmiți universului că ştii... şi aşa atragi lucruri şi oameni buni. 
Te rog, priveşte-te în oglindă şi apreciază ceea ce vezi.
Meriți lucruri frumoase. 
Meriți să fii iubită.
Meriți să fii apreciată.
Meriți să fii fericită.
Atunci când o să începi să gândeşti aşa, vei vedea şi schimbări ❤️
Nu sunt vreun coach sau guru inspirațional, că tot sunt titulaturile la modă acum, ci pur şi simplu, am experimentat. Experimentez... încerc să îmi dau voie. Să scap de piatra grea pe care am dus-o ani la rând după mine. Uneori simt că am reuşit 🙂
Tu? Meriți?
------
#blonde #inspirational #thoughts #ganduri #romanian #romaniangirl #blondie #blondeshavemorefun #selfie #selfiequeen #romania #blondehairdontcare #romaniaascunsa #romaniangirl #blondeaf #smile #smiledesign #happinessisachoice #try #struggle #stayalive
O să vă pun o întrebare serioasă. O întrebare O să vă pun o întrebare serioasă. O întrebare la care să vă gândiți și la care să vă răspundeți, în primul rând, vouă. 
Voi aveți în viața voastră (măcar) o persoană care vă spune lucrurile verde-n față? O persoană căreia să îi permiteți să vă spună orice, mai ales lucruri care poate nu v-ar conveni. Lucruri care v-ar pune pe gânduri, care v-ar scoate din zona de confort. Lucruri care poate v-ar face să suferiți.
O persoană care știți că vă iubește necondiționat, în care aveți încredere totală și care, iată, vă... critică. La prima vedere, vă critică, dar de fapt... Nu, nu vă critică! Vă spune tot ce vă spune din iubire – și, între noi fie vorba, să știți că nici spusul ăsta nu e prea ușor.
Dați-i cuiva libertatea asta și mai apoi, digerați voi punctul de vedere și vedeți dacă se aplică. Poate că da, poate că nu - dar e un alt mod de a privi.
De ce vă întreb acest lucru? Pentru că avem nevoie de astfel de oameni în viața noastră. Oameni care să știe că vă pot spune ceva, chiar dacă mai greu de digerat, fără însă a se teme că vă veți supăra iremediabil sau că veți fugi.
Dacă aveți o astfel de persona în gând, spuneți-i că o rugați să fie sinceră cu voi oriunde, oricând și oricum. Apreciați-o dacă face asta deja.
Dacă, în schimb, nu aveți, atunci vă provoc să găsiți o astfel de persoană. Este absolut necesară și deși la început o să vă fie greu să purtați discuții deschise, pe parcurs veți vedea cât de mult înseamnă. Veți învăța că perspectivele diferite ajută, că a fi vulnerabil în fața cuiva dă roade,... chiar dacă e atât de greu.
----
#farfaraway #thoughts #doyou #personaldevelopment #care #takecareofyourself #hammock #bythesea #mauritius #sealife #tbt #memoirs #holidays #vibes #memory #happinessisachoice #thinking
Dragostea e o salaaaaată, cu ceva sare în plus.. Dragostea e o salaaaaată, cu ceva sare în plus... ştiţi melodia? 
Eu aş zice fix invers - salata-i dragoste 😁 mai ales dacă e de fructe şi atât de colorată. Şi fără sare, normal 🤭
Aş putea mânca zilnic aşa ceva. Din păcate, rar găsesc atât de multe fructe. Dar şi când găsesc... se lasă cu inimioare şi burtici fericite. 
Voi le oferiți astfel de gustări celor mici? Sau de ce nu, vă răsfățați voi înşivă?
-----
#colors #food #fruitlover #fruits #kidsmeal #freshfruit #freshful #healthy #healthysnack #yum #fruitsalad #fruitporn #snak #healthyfood #yumyum #kidsinspo #eatin #fiteat
Act as if what you do makes a difference. IT DOES, Act as if what you do makes a difference.
IT DOES, trust me ❤️ 
So please, find the "pink" in everything you do, even when it's windy... 🤭
---
#staypositive #vibes #quoteoftheday #bollywood #bollywoodstyle #blonde #bythesea #tbt #travellingthroughtheworld #traveller #memories #smilemore #findthegood #bepositive #dancing #lifeisbeautiful #lifelessons #mauritius #onceuponatime #blondeshavemorefun #blonde #romanian #memory #travellingismycardio #behappy #bollywoodactresses #bollywoodstyle #bollywoodhot #indiandresses #indian #hindi
Dacă închid ochii, pot să simt poza asta - soar Dacă închid ochii, pot să simt poza asta - soarele fierbinte pe piele, iarba mătăsoasă, apă-n gură de poftă. 
Iar dacă dau swipe stânga, o pot şi auzi 🦄 - asta e, mai ales, cu dedicație pentru voi ❤️
----
#coconut #underthecocotree #coconutwater #coconutlover #green #tropical #islandgirl #islandlife #islandvibes #fromwhereistand #tropicalfruit #tropicalvibes #mauritiusnow #mauritiusexplored #mauritiusisland #travellingthroughtheworld #travellingismycardio #traveler #traveltheworld #greenforce #greenday #greenbeauty
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro