Cifre, cifre, cifre… cu toţii avem cifre importante în viaţa noastră. Însă, aşa cum bine ar trebui să ştim, unele sunt mai importante decât altele. Ştim exact vârsta copilului nostru (4 ani, 9 luni, 2 săptămâni şi trei zile), dar de pildă, avem idee care este cifra colesterolului nostru? Fie că avem 20 de ani, 30, 40, câţi dintre noi ne-am măsurat vreodată colesterolul?
Colesterolul acesta este de fapt o substanţă vitală fără de care nu am putea supravieţui. Organismul o produce în cantităţi suficiente, însă el există şi în alimentele pe care le consumăm. Un exces duce la depunerea sa pe artere înfundându-le sau chiar blocându-le, aducându-ne în situaţii grave. Ştiaţi că aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare?…
Colesterolul total este format din LDL (colesterolul rău), HDL (colesterolul bun) şi TG/5, iar noi vorbim acum despre LDL, componenta principală care se analizează pentru a obţine cea mai clară imagine asupra nivelului colesterolului din sânge.
Revenind la întrebarea pe care v-am adresat-o iniţial, probabil că o să ridicaţi din umeri. E posibil ca nici noi, nici copiii noştri să nu fi făcut această analiză atât de simplă.
Dar de ce este important să afli care este nivelul tău de colesterol?
E simplu: este mult mai uşor să previi, decât să tratezi. De fapt, ca să îl citez pe Prof. Dr. Dan Gaiţă, “Prevenţia e cea mai ieftină, ţine de educaţie”. Sănătatea este pe primul loc şi chiar dacă sună a clişeu, odată cu trecerea timpului, o vom preţui din ce în ce mai mult.
Mai mult, știați că vârsta noastră nu este aceeaşi cu cea a arterelor noastre?
Când se măsoară colesterolul? Există o vârstă anume pentru această analiză?
Dacă aveţi un bebeluş, el are la naştere un nivel al colesterolului de 20-30. Cifra poate fi influenţată de moştenirea genetică şi mai apoi de stilul de viaţă. Trebuie să ştiţi că o primă analiză a valorii colesterolului ar trebui făcută până la 10 ani şi că 100 este o cifră mare, care necesită investigaţii ulterioare.
Mai apoi, nivelul de colesterol se măsoară la copii după pubertate. În ceea ce ne priveşte pe noi, adulţii, putem afla oricând nivelul de colesterol – şi chiar vă sfătuiesc ca la următoarele analize să nu o uitaţi.
Cum putem ţine colesterolul sub control?
Trebuie să avem grijă de noi nu doar pentru a micşora sau pentru a ţine sub control nivelul de colesterol, ci pentru o viaţă cu totul mai sănătoasă şi mai lungă. În acest sens, am câteva sfaturi:
- Dacă fumaţi, trebuie să renunţaţi cât mai repede la acest obicei atât de nociv pentru organism!
- Aveţi grijă la dietă. Nu spune nimeni să mâncăm iarbă sau să ţinem diete draconice. Dimpotrivă, moderaţia este cheia! Oferiţi celui mic cât mai multe legume, fructe, peşte – şi avându-le în casă pentru el, obişnuiţi-vă şi voi cu ele.
- Faceţi mişcare zilnic. Fie că mergeţi pe jos, urcaţi scările – nu trebuie să fie ceva organizat, ci trebuie să fie mișcarea care vă face plăcere.
- Indicele de grăsime corporală trebuie să fie mai mic de 25.
- Pe lângă colesterol, ţineţi sub control alte cifre importante pentru sănătate: glicemia şi tensiunea.
Este foarte important să deţinem informaţii. Dacă le folosim sau nu, în ce sens, când şi cum, asta deja ţine de alegerea fiecăruia dintre noi. Însă vital este să ştim. De aceea, vă îndemn să povestiţi şi voi celor dragi despre importanţa cunoaşterii cifrelor legate direct de sănătatea noastră. Aţi putea salva vieţi! Poate sună utopic, însă pe termen lung, o corectare a unui obicei prost și o supraveghere a cifrei colesterolului pot diminua impactul negativ major asupra sănătății.
În acest moment, Fundația CardioPrevent derulează o campanie de informare a publicului cu privire la acest subiect extrem de important pentru sănătatea noastră. Puteți afla mai multe informații despre valoarea colesterolului și despre efectele acestuia asupra organismului nostru la doar un click distanță: www.stiucatam.ro.
Ca sa închei, vă reamintesc că unele numere au nevoie de toată atenţia noastră. De aceea, eu chiar vreau să #stiucatam. Mai mult, vă sfătuiesc şi pe voi să includeţi pe lista de rezoluţii a noului an o vizită la medic pentru a vă afla valoarea colesterolului (LDL-ul)!
Pe lângă colesterol, mai sunt câteva analize pe care este important sa le repetam anual. O hemograma nu strica sa faci măcar o data la 6 luni. Pe lângă ea, adaugă și transaminazlele, glicemia și un sumar de urina. Sunt cifre importante pentru noi și sănătatea noastră. E o discuție lunga aici, dar felicitări pentru articol!
Ah, apropo de LDL, eu as merge pe profilul lipidic, e mai bine sa ai o vedere de ansamblu asupra colesterolului.
Alina, multumesc frumos pentru comentariu, felicitari si adaugari! Sanatatea e pe primul loc! Sau cel putin, asa ar trebui sa fie 🙂
Pingback: Decizii şi oameni care ne influenţează viaţa - Super-Mami.Ro
[…] ajuns acasă după discuţia despre #stiucatam. Soţul m-a întrebat, curios, cum a fost, ce am aflat nou. Aşa mă întreabă mereu şi cu […]
Recunosc, îmi fac rar analize că sufăr de sindromul acului de seringă: cum îl văd, cum cad lată 🙂 dar, de fiecare dată când am avut de făcut de analize, am „plusat” și cu colesterolul. Îs în grafic, dar cine știe cât mai stau acolo… ar fi ceva să se facă un screening național, să vezi acolo surprize…