Încă din timpul cursurilor de puericultură, am aflat că masajul e foarte important pentru bebeluș. Așa că nici una, nici două, de cum s-a născut, am început să o masăm și să o „tragem”, ca să aibă picioare lungi, mâini drepte etc., că doar aşa auzisem noi că trebuie, nu? Slavă Domnului că nu ne-a spus nimeni că trebuie să o scoatem de gât din baie, că atât mai lipsea…
După vreo două săptămâni de masat obligatoriu înainte de baie, m-am relaxat un pic şi mi-am dat seama că masajul bebeluşului nu e chiar ceva absolut obligatoriu, fără de care nu putem trăi.
În primul rând, masajul are beneficii atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Deci da, este foarte bine şi indicat să îl faceți. Însă reiau: nu e tragedie dacă nu se întâmplă zilnic!
De ce facem masajul bebeluşului:
Bebelușul este stimulat din punct de vedere fizic și prin masaj i se stimulează circulația, dezvoltarea și digestia. Mai mult, masajul poate ajuta și în reducerea durerilor de burtică (am vorbit despre asta când am scris despre colici). Masajul bebelușului întărește musculatura și poate stimula secreția hormonilor de creștere.
Pe lângă beneficiile de mai sus, masajul bebelușului e un moment intim. El consolidează relația dintre mamă și bebeluș prin atingerile delicate, prin gimnastică, prin interacțiune. Și tati poate face masaj – și te sfătuiesc să îl încurajezi în acest sens!
Când e bine să faci masajul bebelușului:
Cum faci masaj bebelușului:
- Ai grijă ca temperatura ambientală să nu fie prea scăzută sau prea ridicată (eu am 23-24 de grade maxim în cameră). Pregătește un pled absorbant (în cazul în care bebe scapă un pipi), peste care pune un scutec din finet. De asemenea, pune un scutec curat și haine aproape, ca să le ai pregătite.
- Scapă de inele sau unghiile care îl pot agăța.
- Pune muzică relaxantă pe telefon, apoi ia bebelușul cu blândețe și dezbracă-l. Vorbește-i, zâmbește-i, fă-l să se simtă în siguranță!
- Pune produsul cosmetic în palme pentru a-l încălzi înainte de a-l aplica pe pielea bebelușului. Dacă e mic, e posibil să se sperie de mişcări prea bruşte sau de fluidul rece, deci neapărat produsul în mâini.
- Începe să masezi blând (circular, de sus în jos) tot corpul, fiecare braț, fiecare picior, umerii, burtica, gâtul, tălpile, fiecare degețel. Pe față – nas, obraji, tâmple, lateralele gurii – poți folosi degetele.
Important: dacă bebe începe să plângă sau dă semne de disconfort sau foame, amână masajul pe altă zi! El trebuie să fie relaxant, nu un chin. De asemenea, dacă nu vrea să stea intr-o poziție, nu îl forța.
Urmează băița sau îmbrăcatul și somnul (în acest caz, folosește scutecul de finet pentru a absorbi excesul de produs folosit). Unii bebeluși se moleșesc după baie și masaj, dar a mea se activează! Deci la noi urmează ceva gândureală, uite girafa, uite pisicuța etc.
Ce produse folosesc pentru masajul bebelușului:
Piaţa este saturată de produse pentru bebeluşi. Care mai de care mai natural, mai parfumat, mai marketat.
Eu îţi recomand însă să foloseşti produse care au o formulă cât mai curată, fără parfum, şi care sunt blânde cu pielea sensibilă a bebeluşului. Spre exemplu, poţi încerca:
- uleiul de cocos. Există variantă mai prietenoasă cu pielea, pe care v-o recomand în locul celei parfumate.
- dacă vrei un produs de brand, testat şi răs-testat dermatologic, poţi opta pentru gama Atoderm, ABCDerm de la Bioderma. Uriage, Mustela, Klorane, Topfer, Sanosan, Weleda, Chicco sunt şi ele branduri care au produse special create pentru copii şi bebeluşi.
Indiferent de produsul ales (ulei, cremă, lapte, loţiune), vă rog să nu uitaţi că masajul trebuie să semene mai mult cu o mângâiere. Este vorba despre atingere, nu despre tras gâtul, întins mâini şi picioare şi aşa mai departe.
Voi masați bebelușii? Cum și când?
Noi practicam masajul inainte de baie si il combinam cu putina gimnastica. Folosesc tot ulei de cocos de la Solaris sau, daca nu e la îndemână, ulei de floarea soarelui presat la rece.
Filip e foarte relaxat dupa masaj si,in combinatie cu baia, doarme neintors pana la 2 a.m.,cand ia masa de noapte.
Pingback: O minune care a apărut acum nouă luni - Super-Mami.Ro
[…] Fundiţă nu are stare deloc. Duse sunt zilele în care vorbeam (şi făceam în tihnă) despre masajul bebeluşului şi eventual mai dădeam şi un telefon, pentru că ea oricum stătea cuminţică pe spate. De mult […]
Pingback: Cum calmezi bebeluşul: cinci metode la care nu te-ai fi gândit - Super-Mami.Ro
[…] Cât a fost în burtică, ai mângâiat-o uşor. Ştiai că din al treilea trimestru de sarcină bebeluşul îţi recunoaşte atingerea? Aşadar, masează şi mângâie circular burtica încă din sarcină. Descrie cercuri pe burtică şi reia mişcările pe pielea bebeluşului după naştere; mângâie-l uşor, masează-l. […]