Încă din timpul sarcinii am început să citesc tot felul de articole referitoare la somnul bebelușilor. Cât doarme un bebeluș, mă întrebam, știind că orice estimare e, totuși doar o estimare, o statistică. Era posibil ca tiparul să nu i se potrivească și fetiței mele, însă eram curioasă. În niciun caz nu credeam că bebeluşii dorm fix când vrei tu, cum vrei tu, la comandă, sau că îi poţi lăsa în pătuţ ca să îţi vezi liniştită de manichiură şi pedichiură, deci la informare înainte!
Așa am citit despre bebeluși care dormeau doar ținuți în brațe sau legănați. De bebeluși puși în pătuț, închisa ușa și somn (sau urlete) de voie. Sau de bebeluși care adormeau doar în mașină sau sistem de purtare. Colicii erau principalii vinovați, iar unele mămici țineau toată noaptea copiii la verticală…
Fetița noastră și-a scris singură povestea somnului, diferită de tot ce citisem. În primele zile în maternitate a dormit destul de prost și puțin (v-am povestit aici de ce), iar acasă,… Ei bine, nu îmi amintesc foarte clar. Pare că au trecut 100 de ani, nu patru luni. Știu doar că adormea oriunde, oricând, cu oricine. Nu a avut icter, așa că nu a fost o stare pronunțată de somnolență în cazul ei.
sursa foto: http://mixhdwallpapers.com
Am încercat să îi fac o rutină, iar de pe la 2 luni am observat (cu bucurie) că adoarme în jurul orei 00. Somn adânc, puteai da cu tunul lângă ea. Mereu o puneam jos după prima fază a somnului, minim 25 de minute (până la patru luni a adormit doar în brațe) și mai sugea prin somn o dată la 2-3 ore. Se trezea dimineața pe la 9.
De pe la trei luni, tiparul somnului la bebelușa mea s-a schimbat. Noaptea adormea în jurul aceleiași ore, dar ziua adormea cam la două ore. Observația mea a venit fix înainte de a citi de regresia somnului (va urma…) și de regula de 90 de minute. Se pare că un ciclu de somn-veghe ar dura 90 de minute, așa că bebe ar trebui să adoarma la vârsta aceasta cam la 90 de minute. Ikki adoarme ziua după 90 – 120 de minute, deci regula se aplică oarecum.
În timpul zilei doarme 20 de minute sau trei ore, dar mereu cu mine lângă.
Studiați tabelul de mai jos pentru a vă face o idee despre cât ar trebui să doarmă un bebeluș în funcție de vârsta sa.
sursa tabel: marveloustore.ro
Eu încă nu am reușit să mut mai devreme ora somnului adânc, de noapte, așa că acum, la patru luni jumătate, adoarme în jurul orei 00 și se trezește în jurul orei 9. Atunci o schimb, îi fac toaleta, ne jucăm, iar în jurul orei 11 adoarme. Totul se repetă pe timp de zi la fiecare 90-120 minute. (Un somn e în timpul plimbării). Vă sfătuiesc să încercaţi şi voi să puneţi bebeluşul la somn respectând regula de 90 de minute. Se prea poate să aveţi o surpriză!
Mai mult, am observat că atunci când i se face somn, pe lângă faptul că începe să caşte, se freacă/duce mâna la urechiuşe.
Sinceră să fiu, chiar dacă adoarme târziu (băița o activează, contrar aşteptărilor mele), sunt mulțumită că doarme noaptea.
La voi cum e? Cât doarme bebelușul vostru și cum?
Si la noi cam la fel (bebe are 4 sapt). Dar cu o trezire noaptea..in jur de 4:30. Astept cu interes noi articole :*
Oho, esti norocoasa, bravo! Te pup, va pup!
Ma bucur ca ai scris despre metoda ciclului de 90/de minute, functioneaza si la noi! Am citit cartea prin iunie si chiar ma gandeam ca e ceva interesant si aa vrea sa mearga si pt al meu.
Filip a inceput sa doarma ziua 90 de minute la 2 luni si cateva zile, de cand si-a reglat mesele la 3 ore.
SOmnul adanc,de noapte, incepe la 21,21 30 dupa baie si masaj ,, cu o trezire la 1 30,una la 5 pt masa si trezirea generala 8,8 30.
Am avut noroc,doarme in patut si ziua in scoica auto, il mai legan in ea.
Cosmina, il alaptezi sau il hranesti cu lapte praf de papa o data la 3 ore? La noi e cam problema in scoica, are ghimpi… 🙂
alaptez. Cand si-a reglat mesele, si- a reglat si somnul
uaaa! e super asa, bravo!
Sper sa tina treaba, asa am si eu timp sa mai fac una, alta prin casa. Nu stiu tu cum reusesti sa mai si filmezi… iar a ta e deja mare, sigur stare nu are.
Pingback: Cum să faci bebeluşul să adoarmă mai devreme - metoda mea - Super-Mami.Ro
[…] vă mai amintiţi voi când vă povesteam despre cât doarme un bebeluş la patru luni (al meu, evident, pentru că fiecare are tiparul său)? Dar de somnul bebeluşului la şapte luni […]
Imi place mult blogul tau. Atunci cand nu am timp sau dispozitia necesara sa caut si sa selectez informatii din mai multe surse „oficiale”, stiu ca la tine gasesc ceea ce caut, de-a gata. Si cum imi place stilul tau de parenting, adopt fara probleme solutia ta 🙂 Revenind la subiectul articolului, bebelina mea doarme bine noaptea de la 2 luni. Ziua, in schimb, a fost haos pana acum vreo luna. Acum, la 4 luni jumate, are si ea regula de 90 de minute. Uneori somnul dureaza 20 min, alteori 2 ore jumate. Totusi, doarme in brate sau in pat, dar musai cu mine langa ea. Daca ma ridic din pat, face ochii mari si incepe concertul imediat. Si adoarme numai la san (cauta sanul si in somn, desi noaptea doarme in patut, fara sa ma caute). Asa ca si mesele sunt in continuare foarte dese. Speranta mea e ca ca atunci cand vom incepe diversificarea, va putea sa adoarma si sa doarma si fara san, sa mai am si eu o sansa sa fac si altceva, de exemplu sa-i pregatesc ei mancarea 🙂
Ana, iti multumesc tare, tare, pentru apreciere! Ma bucur sa o citesc si mai ales ca iti sunt de ajutor :). Daaaaaaaar sa stii ca e foarte posibil ca domnisoara bebelina sa nu fie de acord cu speranta ta. Cel putin, la noi, cam asa a fost. Abia pe la zece luni am inceput sa o las sa doarma singura la pranz. Altfel, senzorii erau pe receptie si cum plecam, hop se trezea si ea :). Acum insa doarme si o ora-doua, timp in care pot sa fac linistita mancare. Dar dupa cum stii, fiecare bebe e diferit.
Tu ce parere ai despre sistemele de purtare? Nu te-ar ajuta daca ar dormi la pieptul tau, in timp ce faci ceva prin casa? Eu o puneam in carut in bucatarie cat era activa si curatam legume pentru supa, de exemplu 🙂 iar apoi, cat dormea in sistem, puneam la fiert, puteam sa amestec, ma mai foiam un pic, mai gustam… iar ea dormea bine merci.
Bucura-te cat poti ca mai sta langa tine, pentru ca stii ce o sa faca hotomana? O sa se ridice, o sa se dea jos din pat si o sa vina dupa tine :). O sa vezi tu! Mie mi-e dor de lunile in care era mica si puteam sa o pup toata ziua. Acum nu mai are stare deloc 🙂
Va pup! Te astept si pe Facebookul site-ului daca vrei sa vorbesti cu noi – ne-am strans cateva mamici 🙂
Buna! Bebe de 4 luni doarme doar in brate. Am incercat orice metoda…paturica încălzită, adormit în brate si transferat apoi pe picioare si leganata. Nimic nu a mers. Cum ati reusit s o adormiți langa dvs in timpul zilei? Multumesc!
Alina, alaptezi? Mie imi adormea la san foarte repede si usor. Daca nu, ia un sistem de purtare si il tii pe bebe la pieptul tau. Se linisteste mai repede.