Ce culoare vor avea ochii bebelușului tău?

Sunt sigură că și voi vă întrebați (cel puțin) săptămânal ce culoare vor avea ochii bebelușului vostru. Eu fac asta aproape zilnic, recunosc, pentru că îmi doresc ca fetița mea să aibă ochii verzi-albaștri, ca ai mei (cum îi are acum). Bine, și să fie blondă. Și dacă se poate, să aibă și formatul finuț al unghiilor mele. De fapt, mi-ar plăcea să îmi semene mie mai mult. Daaaar asta rămâne de văzut.

Revenind la culoarea ochilor bebelușilor, majoritatea celor cu piele mai albă se nasc cu ochii deschiși la culoare. Acest lucru se întâmplă deoarece există puțină melanină în ochi. Melanina este pigmentul care colorează ochii, pielea, părul.
Cantitatea de melanină din iris (partea colorată a ochiului) e cea care dă de fapt culoarea finală.
Chiar dacă primeşte ADN de la părinți, ochii bebelușului vor avea propria culoare. La naștere însă e posibil ca nivelul de melanină acumulat în timpul sarcinii să fie foarte mic (sau inexistent), de aici rezultând ochii albaștri ai nou-născutului.
Dacă te gândești că bebelușul va avea ochii căprui, pentru că tu și soțul îi aveți așa, e posibil să ai o surpriză. Nu, nu e poștașul (hahaha) de vină, ci moștenirea primită din partea bunicilor. S-au întâlnit cazuri de copii cu ochi albaștri sau verzi, care aveau părinți cu ochi căprui.
Unele persoane cred că expunerea la soare sau la lumină ar influența culoarea ochilor, însă acesta este doar un mit.
sursa foto: wholeparent.com

Cum îți dai seama ce culoare vor avea ochii copilului tău? Păi nu prea ai cum. Nici medicii nu pot garanta, pentru că acest lucru este pur și simplu genetic. Totuși, dacă bebe se naște cu ochi de culoare închisă sau căprui, șansele ca ei să rămână așa sunt destul de mari, deoarece cantitatea de melanină necesară se află deja în iris.
Iată și un tabel care ne poate ajuta să sperăm la o anumită culoare a ochilor bebelușului:
sursa foto: newkidscenter.com
Totuși, e bine de știut că până la 6-9 luni, culoarea ochilor poate fi diferită. Abia în jurul a 12 luni de viață ea este definitivă. Așadar, mai avem de așteptat!
Voi ați intuit culoarea ochilor bebelușilor voștri? Ați ghicit sau s-a schimbat?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

3 thoughts on “Ce culoare vor avea ochii bebelușului tău?”

  1. AVETI DREPTATE:EU IONELA AM OCHII CAPRUI SI SOTUL ARE OCHII ALBASTRI DESCHISI SI PRIMUL NOSTRU BAIAT ANDREI ARE OCHII ALBASTRI CA LUI TATAL SAU,AL DOILEA BAIAT MARIAN ARE OCHII CAPRUI INCHISI CA MINE MAMA!

    1. Ionela, sexul nu influenteaza culoarea ochilor copilului :). Indiferent daca e fetita sau baietel, probabilitatile sunt aceleasi din tabel. Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *