Vă invit să povestim despre cât de importantă de informaţia şi cât de mult contează să o deţii. Mai exact, vreau să vorbim despre cursuri de puericultură gratuite. De ce pun accent pe cuvântul gratuit? Ei bine, am observat că toată lumea îşi ia diplomă de formator şi începe să ţină cursuri în diverse domenii. Cursuri care costă, în funcţie de specificul lor.
Şi chiar şi cursurile de puericultură se fac contra cost. Preţurile variază, însă am văzut că majoritatea cursurilor care vin cu noţiuni de bază despre naştere, bebeluş etc se împart în patru module, costurile fiind între 150 şi 450 lei pentru cuplu. Unele cursuri prenatale se întind pe durata unei săptămâni, altele pe durata unei luni etc în funcţie de organizator. Informaţia şi partea practică sunt relativ aceleaşi, pentru că noţiunile şi subiectele atinse sunt asemănătoare.
De ce să fac un curs de puericultură?
Puericultura se referă la îngrijirea copilaşului atât în timpul sarcinii, cât şi în primii ani de viaţă.
Utilitatea cursurilor de puericultură este indiscutabilă, mai ales dacă eşti la primul copil. Afli multe lucruri noi, fascinante, care cu siguranţă te vor face să vezi perioada prin care treci cu alţi ochi. În plus, informaţiile îţi vor fi foarte folositoare în practică după ce naşti!
Mai mult, tăticii primesc un atestat de participare la cursuri, care le permite obţinerea a 1o zile de concediu plătit după naşterea copilului, conform Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobată prin H.G. nr. 244/2000. Trebuie să ştiţi însă că mai nou, acelaşi certificat poate fi eliberat şi de medicul de familie (cel puţin, nouă aşa ne-a spus medicul nostru).
Când e bine să fac un curs de puericultură?
Din experienţa şi logica mea, undeva la 6-7 luni ar fi bine să începeţi să vă interesaţi de cursuri. Dacă le faceţi în luna a doua e prea devreme, pierdeţi din informaţie pe parcurs, iar într-a noua… s-ar putea să nu mai apucaţi. Eventual, puteţi merge la primul modul mai la începutul sarcinii – vorbiţi cu formatorul!
Ce înveţi la un curs de puericultură?
Atunci când am discutat despre unde e mai bine să nasc: la stat sau la privat vă spuneam că eu voi naşte la maternitatea Bucur (citiţi în articol de ce). De aceea, am mers la cursurile de puericultură la această maternitate, aşa că vă voi povesti despre ele prin prisma experienţei mele de acolo.
Există patru module ale cursului prenatal, abordându-se următoarele subiecte (vă scriu în mare):
- Anatomia şi fiziologia sarcinii (placentă, col, dop gelatios, semne de alarmă, ce alimente sunt permise în sarcină, exerciţii de respiraţie, exerciţii Kegel, bagajul de spital, igiena sarcinii etc).
- Naştere naturală/cezariană, tipuri de anestezii, travaliul, celule stem, epiziotomie etc.
- Anatomia şi fiziologia alăptării (beneficii, tehnici, ragade, tratare, muls etc)
- Cum arată copilul? Fizionomie bebeluş, necesităţi, sex post partum, îngrijirea nou-născutului, schema de vaccinare etc.
Unde poţi face cursuri de puericultură gratuite în Bucureşti?
Maternitatea Bucur oferă cursuri de puericultură gratuită în cazul în care veţi naşte la ei (e nevoie de o hârtie de la medicul care vă urmăreşte sarcina, care să ateste acest lucru; mie nu mi-a cerut-o nimeni). În caz contrar, participarea la cele patru module din Şcoala Mamei de la maternitatea Bucur costă 150 de lei/cuplu. Şi chiar vă sfătuiesc să mergeţi împreună cu tăticii la cursuri!
Formator este Anca Bălăşoiu, moaşă în maternitatea Bucur – o dulceaţă, o prezenţă foarte plăcută şi veselă. Vă recomand să luaţi legătura cu ea mai din timp pentru a afla programul seriilor (sau îl găsiţi pe site).
Un alt loc în care poţi face cursuri de puericultură gratuite (de această dată fără să fie necesar ca tu să naşti la maternitatea lor) este maternitatea Filantropia. Dacă la Bucur se fac cursuri în weekend, cei de la Filantropia organizează cursurile în timpul săptămânii, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Mai există şi alte entităţi (reviste, branduri de cosmetice sau lucruri pentru bebeluşi, spre exemplu Chicco, farmacii) care organizează astfel de cursuri, însă eu m-aş interesa mai întâi la maternitatea la care urmează să nasc.
Revenind la cursurile de îngrijire a bebeluşului de la maternitatea Bucur, noi am primit şi o punguţă cu tot felul de produse şi mostre, pe care le vedeţi în fotografia de mai jos:
Ce trebuie să mai ştiţi/sfaturi referitoare la cursurile de puericultură:
- dacă aveţi întrebări, scrieţi-le pe o hârtie. Încercaţi să fiţi pe subiect (de exemplu nu întrebaţi despre naştere la modulul 1, de vreme ce ea va fi abordată la modulul 3 conform programului) şi încercaţi, pe cât posibil, să nu puneţi întrebări prea personale (m-am plictisit ascultând istoricul medical al unei participante) sau stupide (o viitoare mămică a întrebat cum va supravieţui bebeluşul ei dacă ea naşte prin cezariană şi o să îi vină laptele în 2-3 zile… nu va muri de foame?). Dacă vreţi să aflaţi ceva care vă macină şi care nu ar privi întreaga sală, folosiţi cu încrede pauza sau staţi după curs pentru a vorbi cu formatorul. E o chestie de bun simţ.
- nu întârzâiaţi. Da, ştiu, sunteţi însărcinate şi vă mişcaţi mai greu, dar ghici ce – aproape toată lumea de acolo e însărcinată, aşa că nu aveţi regim special.
- interesaţi-vă dacă maternitatea la care urmează să naşteţi organizează astfel de cursuri. Mi se pare foarte util ca informaţiile să fie aplicate pe maternitatea în cauză. Spre exemplu, nouă ne-a povestit doamna Bălăşoiu şi despre personal sau despre cum decurge o naştere în mod normal la Bucur. Una e să îmi povestească despre un loc în care voi ajunge, alta e să îmi povestească despre o maternitate… oarecare.
Acestea fiind zise, vă invit să îmi spuneţi dacă voi consideraţi utile cursurile de puericultură şi dacă le-aţi făcut. De asemenea, dacă ştiţi şi alte locuri în care se organizează gratuit (nu doar în Bucureşti), vă invit să ne spuneţi şi nouă în comentarii!
Buna ziua
Eu si sotul am facut cursul de puericultura si curs de alaptare gratuit, in Bucuresti. A fost organizat de revista copiii si parinti (se tin lunar, detalii pe http://www.revistacsp.ro ) Cursurile se tin si in alte orase (Constanta, Brasov, Iasi)
Acum mergem la un modul cursuri lamaze (250ron) + curs de puericultura (50ron) + curs de alaptare (gratuit) organizat de Pravalia Parintilor.
Am inteles ca si la clubul bebelusilor se tin cursuri gratuite.
Sunt foarte utile. Am sfatuit toate cunostintele care asteapta bebelusi sa le urmeze.
Alina, multumesc frumos pentru completari! Cred ca vor fi utile si altor mamici!
Foarte interesant! Mi-a placut mult articolul
Merci frumos! Mie mi se par informatii foarte utile si e pacat ca oamenii nu stiu ca exista astfel de cursuri!
Pingback: Cum arată burtica la 34 de săptămâni şi cum ne mai simţim - Super-Mami.Ro
[…] lucruri pe care le-am făcut la 34 de săptămâni de sarcină: am mers la cursurile de puericultură, am cumpărat pătuţ şi masă de înfăşat şi am început să fac bagajele pentru spital. […]
Pingback: Bagajul de spital: ce iei de acasă pentru tine şi pentru bebeluş - Super-Mami.Ro
[…] cum ştiţi, eu voi naşte la maternitatea Bucur, aşa că în timpul cursurilor de puericultură am primit o listă pentru bagajul de spital. Ţineţi minte că fiecare maternitate are nevoile […]
Pingback: Obiecte necesare bebeluşului în primele săptămâni petrecute acasă - Super-Mami.Ro
[…] bebeluşului în primele săptămâni petrecute acasă. Pe aceeaşi listă (primită în cadrul cursurilor de puericultură gratuite de la Maternitatea Bucur) cu bagajul de luat la spital am găsit-o şi pe aceasta şi m-am gândit […]
Pingback: Masajul bebelușului - când se face, cum se face, ce produse folosim - Super-Mami.Ro
[…] din timpul cursurilor de puericultură, am aflat că masajul e foarte important pentru bebeluș. Așa că nici una, nici două, de cum s-a […]
Pingback: Rolul tatălui în perioada pre şi post natală - Super-Mami.Ro
[…] cu voi la ecografii, la cumpărat hăinuţe, la cursuri de puericultură. Spuneţi-le să vă facă un masaj din când în când, că tare greu e să ai burtică! […]