Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
mai 27, 2016 In Diverse, Îngrijire bebe/mami, Sănătate, Sarcină

Cursuri de puericultură gratuite: unde, de ce şi alte detalii utile pentru viitorii părinţi

Vă invit să povestim despre cât de importantă de informaţia şi cât de mult contează să o deţii. Mai exact, vreau să vorbim despre cursuri de puericultură gratuite. De ce pun accent pe cuvântul gratuit? Ei bine, am observat că toată lumea îşi ia diplomă de formator şi începe să ţină cursuri în diverse domenii. Cursuri care costă, în funcţie de specificul lor.

Şi chiar şi cursurile de puericultură se fac contra cost. Preţurile variază, însă am văzut că majoritatea cursurilor care vin cu noţiuni de bază despre naştere, bebeluş etc se împart în patru module, costurile fiind între 150 şi 450 lei pentru cuplu. Unele cursuri prenatale se întind pe durata unei săptămâni, altele pe durata unei luni etc în funcţie de organizator. Informaţia şi partea practică sunt relativ aceleaşi, pentru că noţiunile şi subiectele atinse sunt asemănătoare.

De ce să fac un curs de puericultură?

Cursuri de puericultură gratuite: unde, de ce şi alte detalii utile pentru viitorii părinţi

Puericultura se referă la îngrijirea copilaşului atât în timpul sarcinii, cât şi în primii ani de viaţă.

Utilitatea cursurilor de puericultură este indiscutabilă, mai ales dacă eşti la primul copil. Afli multe lucruri noi, fascinante, care cu siguranţă te vor face să vezi perioada prin care treci cu alţi ochi. În plus, informaţiile îţi vor fi foarte folositoare în practică după ce naşti!

Mai mult, tăticii primesc un atestat de participare la cursuri, care le permite obţinerea a 1o zile de concediu plătit după naşterea copilului, conform Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobată prin H.G. nr. 244/2000. Trebuie să ştiţi însă că mai nou, acelaşi certificat poate fi eliberat şi de medicul de familie (cel puţin, nouă aşa ne-a spus medicul nostru).

Când e bine să fac un curs de puericultură?

Din experienţa şi logica mea, undeva la 6-7 luni ar fi bine să începeţi să vă interesaţi de cursuri. Dacă le faceţi în luna a doua e prea devreme, pierdeţi din informaţie pe parcurs, iar într-a noua… s-ar putea să nu mai apucaţi. Eventual, puteţi merge la primul modul mai la începutul sarcinii – vorbiţi cu formatorul!

Ce înveţi la un curs de puericultură?

Atunci când am discutat despre unde e mai bine să nasc: la stat sau la privat vă spuneam că eu voi naşte la maternitatea Bucur (citiţi în articol de ce). De aceea, am mers la cursurile de puericultură la această maternitate, aşa că vă voi povesti despre ele prin prisma experienţei mele de acolo.

Există patru module ale cursului prenatal, abordându-se următoarele subiecte (vă scriu în mare):

  1. Anatomia şi fiziologia sarcinii (placentă, col, dop gelatios, semne de alarmă, ce alimente sunt permise în sarcină, exerciţii de respiraţie, exerciţii Kegel, bagajul de spital, igiena sarcinii etc).
  2. Naştere naturală/cezariană, tipuri de anestezii, travaliul, celule stem, epiziotomie etc.
  3. Anatomia şi fiziologia alăptării (beneficii, tehnici, ragade, tratare, muls etc)
  4. Cum arată copilul? Fizionomie bebeluş, necesităţi, sex post partum, îngrijirea nou-născutului, schema de vaccinare etc.

Unde poţi face cursuri de puericultură gratuite în Bucureşti?

Maternitatea Bucur oferă cursuri de puericultură gratuită în cazul în care veţi naşte la ei (e nevoie de o hârtie de la medicul care vă urmăreşte sarcina, care să ateste acest lucru; mie nu mi-a cerut-o nimeni). În caz contrar, participarea la cele patru module din Şcoala Mamei de la maternitatea Bucur costă 150 de lei/cuplu. Şi chiar vă sfătuiesc să mergeţi împreună cu tăticii la cursuri!

Formator este Anca Bălăşoiu, moaşă în maternitatea Bucur – o dulceaţă, o prezenţă foarte plăcută şi veselă. Vă recomand să luaţi legătura cu ea mai din timp pentru a afla programul seriilor (sau îl găsiţi pe site).

Un alt loc în care poţi face cursuri de puericultură gratuite (de această dată fără să fie necesar ca tu să naşti la maternitatea lor) este maternitatea Filantropia. Dacă la Bucur se fac cursuri în weekend, cei de la Filantropia organizează cursurile în timpul săptămânii, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Mai există şi alte entităţi (reviste, branduri de cosmetice sau lucruri pentru bebeluşi, spre exemplu Chicco, farmacii) care organizează astfel de cursuri, însă eu m-aş interesa mai întâi la maternitatea la care urmează să nasc.

Revenind la cursurile de îngrijire a bebeluşului de la maternitatea Bucur, noi am primit şi o punguţă cu tot felul de produse şi mostre, pe care le vedeţi în fotografia de mai jos:

Cursuri de puericultură gratuite: unde, de ce şi alte detalii utile pentru viitorii părinţi

Ce trebuie să mai ştiţi/sfaturi referitoare la cursurile de puericultură:

  • dacă aveţi întrebări, scrieţi-le pe o hârtie. Încercaţi să fiţi pe subiect (de exemplu nu întrebaţi despre naştere la modulul 1, de vreme ce ea va fi abordată la modulul 3 conform programului) şi încercaţi, pe cât posibil, să nu puneţi întrebări prea personale (m-am plictisit ascultând istoricul medical al unei participante) sau stupide (o viitoare mămică a întrebat cum va supravieţui bebeluşul ei dacă ea naşte prin cezariană şi o să îi vină laptele în 2-3 zile… nu va muri de foame?). Dacă vreţi să aflaţi ceva care vă macină şi care nu ar privi întreaga sală, folosiţi cu încrede pauza sau staţi după curs pentru a vorbi cu formatorul. E o chestie de bun simţ.
  • nu întârzâiaţi. Da, ştiu, sunteţi însărcinate şi vă mişcaţi mai greu, dar ghici ce – aproape toată lumea de acolo e însărcinată, aşa că nu aveţi regim special.
  • interesaţi-vă dacă maternitatea la care urmează să naşteţi organizează astfel de cursuri. Mi se pare foarte util ca informaţiile să fie aplicate pe maternitatea în cauză. Spre exemplu, nouă ne-a povestit doamna Bălăşoiu şi despre personal sau despre cum decurge o naştere în mod normal la Bucur. Una e să îmi povestească despre un loc în care voi ajunge, alta e să îmi povestească despre o maternitate… oarecare.

Acestea fiind zise, vă invit să îmi spuneţi dacă voi consideraţi utile cursurile de puericultură şi dacă le-aţi făcut. De asemenea, dacă ştiţi şi alte locuri în care se organizează gratuit (nu doar în Bucureşti), vă invit să ne spuneţi şi nouă în comentarii!

Share
0 Shares
Featured

Related Articles

  • Şi sărbătorita primeşte... o palmă peste ochi
  • Amintiri din epoca de aur: cuvintele "caca" şi "câh"

9 replies added

  1. Paluta Alina mai 27, 2016 Răspunde

    Buna ziua
    Eu si sotul am facut cursul de puericultura si curs de alaptare gratuit, in Bucuresti. A fost organizat de revista copiii si parinti (se tin lunar, detalii pe http://www.revistacsp.ro ) Cursurile se tin si in alte orase (Constanta, Brasov, Iasi)
    Acum mergem la un modul cursuri lamaze (250ron) + curs de puericultura (50ron) + curs de alaptare (gratuit) organizat de Pravalia Parintilor.
    Am inteles ca si la clubul bebelusilor se tin cursuri gratuite.
    Sunt foarte utile. Am sfatuit toate cunostintele care asteapta bebelusi sa le urmeze.

    • Super-Mami mai 28, 2016 Răspunde

      Alina, multumesc frumos pentru completari! Cred ca vor fi utile si altor mamici!

  2. Mami mai 28, 2016 Răspunde

    Foarte interesant! Mi-a placut mult articolul

    • Super-Mami mai 29, 2016 Răspunde

      Merci frumos! Mie mi se par informatii foarte utile si e pacat ca oamenii nu stiu ca exista astfel de cursuri!

  3. Pingback: Cum arată burtica la 34 de săptămâni şi cum ne mai simţim - Super-Mami.Ro

    […] lucruri pe care le-am făcut la 34 de săptămâni de sarcină: am mers la cursurile de puericultură, am cumpărat pătuţ şi masă de înfăşat şi am început să fac bagajele pentru spital. […]

    Răspunde
  4. Pingback: Bagajul de spital: ce iei de acasă pentru tine şi pentru bebeluş - Super-Mami.Ro

    […] cum ştiţi, eu voi naşte la maternitatea Bucur, aşa că în timpul cursurilor de puericultură am primit o listă pentru bagajul de spital. Ţineţi minte că fiecare maternitate are nevoile […]

    Răspunde
  5. Pingback: Obiecte necesare bebeluşului în primele săptămâni petrecute acasă - Super-Mami.Ro

    […] bebeluşului în primele săptămâni petrecute acasă. Pe aceeaşi listă (primită în cadrul cursurilor de puericultură gratuite de la Maternitatea Bucur) cu bagajul de luat la spital am găsit-o şi pe aceasta şi m-am gândit […]

    Răspunde
  6. Pingback: Masajul bebelușului - când se face, cum se face, ce produse folosim - Super-Mami.Ro

    […] din timpul cursurilor de puericultură, am aflat că masajul e foarte important pentru bebeluș. Așa că nici una, nici două, de cum s-a […]

    Răspunde
  7. Pingback: Rolul tatălui în perioada pre şi post natală - Super-Mami.Ro

    […] cu voi la ecografii, la cumpărat hăinuţe, la cursuri de puericultură. Spuneţi-le să vă facă un masaj din când în când, că tare greu e să ai burtică!  […]

    Răspunde

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Adina Aruștei la Nașterea la maternitatea Bucur – experiența mea
  • Simona la Nașterea la maternitatea Bucur – experiența mea
  • raisa la Autodiversificare 7 luni: reţetă de brioşe cu afine
  • 8 cărți cu benzi desenate - recomandările fetiței mele (partea a 2-a) - Super-Mami.Ro la 10 cărți cu benzi desenate – recomandările fetiței mele (partea 1)
  • 10 cărți cu benzi desenate - recomandările fetiței mele (partea 1) - Super-Mami.Ro la Cărți cu unicorni – seria Unicornii magici, Zanna Davidson

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute, mii, milioane (poate?) de petale erau aici 🙏
La fel cum nu pot cuantifica iubirea pentru copilul meu cu păr de soare. ☀️ 
Nu există cifre de astea SF - și am studiat câte ceva legat de numere în politehnică 🤪
La mulți ani, Ingriduț! Te iubesc atât de tare, că vor să sune la salvare... ❤️
---
#happybirthday #happiness #happy #happy8 #motheranddaughter #straziledinbucuresti #bucharest #play #playing #me #motherdaughter #freedom #free #wild #petals #playtime
Așa cum există albastrul de Voroneț, așa exist Așa cum există albastrul de Voroneț, așa există roșul de Nescafé pentru mine 🤭
Cana roșie, emblemă, îmi amintește de studenție, de nopțile lungi în care învățăm chimie, RM 1, RM 2, TM, fizici... Nu pot să nu zâmbesc atunci când văd brandul.
Așa că am mers cu mare bucurie într-un #presstrip la malul mării, în care am vorbit cu oameni faini despre cafea. 
Mi-am încărcat bateriile, am învățat să prepar un frappe  Kit Kat și am plecat cu Nescafé curgând pe vene, cum bine zice @irina_siminenco 🤭🤭
Voi aveți vreo amintire legată de Nescafé?
---
#racorestetecuNescafe
#goodfoodgoodlife
#NestleProfessional
#presstrip #romanianblogger #nescafe #kitkat #kitkatromania #bloggerstyle #bloggerevent
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱 
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫 
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei ) și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 33:
Ziua 1:
💫 Roșii cherry, conopidă 
💫 Sandwich cremă de brânză + omletă 
💫 Măr golden
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Căpșune 
💫 Lipie cu cașcaval 
Ziua 3:
💫 Sandwich pâine cu măsline + cașcaval+ carne de pui
💫 Cereale 
💫 Struguri hamburg
Ziua 4:
💫 Măr 
💫 Wrap 
💫 Castravete și roșii cherry 
Ziua 5:
💫 Arahide 
💫 Struguri 
💫 Sandwich cremă de brânză și miere
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare 🙏
Și persoana care planifică mereu totul are nevoie de surprize 🥳
Și persoana care dăruiește are nevoie să primească 🎁
Și persoana care se gândește la toți are nevoie să fie în gândurile celorlalți 💌
Și persoana care surprinde are nevoie să fie surprinsă ❤️‍🩹
... și ce altceva mai adăugăm pe listă?
---
#adiza #ganduri #ganduribune #intrebari #whatif #tbt #oops #error #shortcircuit #selflove #love
Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine din ce în ce mai important 😵‍💫
Deși uneori am impresia că vorbesc ca o moară stricată (iar și iar și iar și iar), sunt convinsă că în căpuțul ei se activează totuși ceva.
Cred cu tărie că ar trebui să fim mai blânzi, mai pacifiști, mai orientați pe soluții. Comunicarea și înțelegerea, acceptarea faptului că avem păreri diferite și că suntem diferiți - iată câteva lucruri pe care le consider importate.
În feed-ul meu de aici, dar și pe www.Super-Mami.ro, veți găsi tratat acest subiect. Și încă mai sunt multe de spus.
Vouă cum vi se pare fenomenul acesta? Doar mie, îngrijorător? 🤔
---
#parenting #parentinginromania #sfaturi #sfaturiutile #sfaturipentruparinti #idei #copii #parinti
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 32:
Ziua 1:
💫 Căpșune 
💫 Biscuiți cu pudră de roșcove 
💫 Sandwich cremă de brânză 
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Biscuiți cu banane și muesli
💫 Roșii cherry + cașcaval 
Ziua 3:
💫 Arahide 
💫 Mini pancakes
💫 Struguri fără zahăr 
Ziua 4:
💫 Chipsuri de cocos și cereale crunchy
💫 Căpșune 
💫 Sandwich 
Ziua 5:
💫 Mini burger 
💫 Struguri fără sâmburi 
💫 Migdale, fistic, fulgi de porumb fără zahăr 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți copilul de mână? 👭
Hai să vă zic cum facem noi:
1️⃣ Ne uităm la semafor. Așteptam să se facă verde pentru pietoni și roșu pentru mașini.
2️⃣ Ne uităm în stânga noastră. Dacă vedem mașini, ne asigurăm că sunt oprite și că șoferul ne-a văzut.
3️⃣ Pășim pe trecere. Ne uităm stânga-dreapta, față, stânga-dreapta-față.
4️⃣ Dacă strada are mai multe benzi, ne oprim după ce am traversat prima bandă. Nu de alta, dar poate vine o mașină cu viteză, șoferul nu ne-a văzut pe trecere din cauza celorlalți participanți în trafic și... 😵‍💫
5️⃣ Ajungem la refugiu, dacă este cazul. Ne uităm din nou la semafor - dacă s-a făcut roșu între timp?
6️⃣ Dacă este verde și mai avem timp, continuăm să traversăm.
7️⃣ Ați ghicit, asigurându-ne că mașinile sunt oprite și șoferii ne văd.
8️⃣ Mai aruncăm un ochi stânga-dreapta.
Și gataaaa!
Vi se pare complicat? Mult? Exagerat? 
Poate că da, dar nu uitați: Siguranța pe primul loc! ✅
Indiferent de ceea ce facem, trebuie să ne asigurăm că suntem în siguranță 🙏
Am susținut mereu respectarea regulilor, mai ales de când am copil. Cred că lucrurile pe care îi învățăm acum le vor fi de folos toată viața, deci este important să pornească la drum cu niște reguli clar conturate. 
✅ Fac parte din campania Primul pas contează, o campanie Kilometrul Bine , și mă bucur grozav că sunt implicată în astfel de acțiuni, atât de necesare!
-----
#kilometrulbine #primulpasconteaza #sigurantapietonala #parebting #sfaturi
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro