Finalul de iunie ne-a prins la spital, pentru că fetița mea, proaspăt posesoare a șapte ani, s-a lovit la cap. Mereu, mereu, mereu, am repetat ca o placă stricată că trebuie să avem grijă de cap, că e vital să ne protejăm capul, că nu ne jucăm în locurile x y z k. Și cu toate astea…
Cele mai frecvente lovituri la cap, spun studiile, au loc în casă. Mai precis, în baie. Așa că Ingrid a dorit să îngroașe numărul pățiților și preț de un minut, cât m-am dus eu să îi aduc haine curate din dormitor, a alunecat în cadă. Și s-a lovit la cap.
Cum sună asta? Copilul s-a lovit la cap – mie mi se pare o poveste de groază în 5 cuvinte… nu s-a întâmplat asta cât a fost mică, și pățim acum?! Uite că da, pățești. Și dacă stau bine să mă gândesc, și eu eram cât pe ce să alunec acum vreo lună…
Așadar… Copilul s-a lovit la cap, iar rana este închisă. Locul poate fi „marcat” de un cucui sau nu. În cazul nostru, avea cucui. Am scos-o din baie, s-a îmbrăcat și brusc i s-a făcut somn. S-a așezat în pat, a acuzat dureri mari de cap, s-a zvârcolit un pic… între timp eu am pus mâna pe telefon ca să sun la Peditel pentru un sfat. Am așteptat cam 20 și ceva de minute pe speaker, timp în care i-am scris pediatrei și am vorbit cu o doamnă absolut minunată, să-i dea Dumnezeu sănătate, care m-a îndrumat spre spital.
La Peditel am încercat să sun din nou cât ne-am pus în mișcare, să se fi adunat vreo 30 de minute din nou, însă nu a răspuns nimeni nici de data aceasta.
Eu nu am avut experiențe de genul cu Ingrid – cât a fost mică nu a căzut în acest fel, așa că nu știam ce să faci mai întâi. Totuși, eram convinsă că vreau să merg cu ea la spital din cauza simptomelor. Oboseală, somnolență, durere de cap și… vomă. A vomitat de vreo două ori, așa că nu am mai stat pe gânduri.. Am spus că o duc la spital – clar – dar la care spital din București e bine să mergem cu copilul?
Când copilul se lovește la cap, cel mai bine este să mergi la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”
Și asta pentru că reprezintă cea mai mare clinică de neurochirurgie din Romania și ei pot face investigații mai complexe atunci când o persoană (în speță copilul) se lovește la cap.
Din câte am înțeles de la medicul de acolo, de la orice alt spital am fi fost trimiși la Bagdasar, deci mergând direct am salvat timp și am scăpat de câteva cozi. Vă mai amintiți câte ore am stat la Grigore Alexandrescu pentru a scoate căpușa de anul trecut, nu?
Am luat fata, am mers la mașină și în vreo 20 de minute am ajuns la spitalul Bagdasar. Există locuri de parcare afară, înainte de a intra, dar eu nu am știut, așa că am mers direct în curte cu mașina. A venit paznicul, dar i-a fost milă de mine când m-a văzut în ce stare eram, i-am zis că fata a vomitat iar în mașină și că îl rog să mă lase să parchez, să nu mă mai întoarcă…
Unde este spitalul Bagdasar?
În Berceni, după Sun Plaza. Adresă: Șoseaua Berceni nr. 12, Sector 4, cod 041915, București.
Poți ajunge cu mașina personală, cu metroul (stația Piața Sudului) sau cu un autobuz, în funcție de locul din care vii. Stația cea mai apropiată este Voila și aici opresc autobuzele 232, 438 și 475.
Experiența mea cu copilul la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”
Am intrat la triaj, unde am povestit de ce am venit. Doamna mi-a făcut fișă, apoi m-a trimis la un ghișeu de unde am luat altă hârtie. Am avut nevoie de certificat de naștere – nu luasem decât actele mele, dar îl aveam salvat pe telefon, a fost ok și așa.
În 5 minute am fost conduse într-un cabinet, unde a venit un medic foarte amabil. A încercat un dialog cu Ingrid, dar ea dormea pur și simplu în brațele mele. Între timp a sosit o altă fetiță, care se lovise și ea, dar nu era în aceeași stare de somnolență.
Medicul ne-a vorbit despre efectuarea unui CT – în cazul lui Ingrid, care era somnolentă și nu a cooperat la examinarea medicului, acesta a fost recomandat clar.
Ne-a condus o altă doamnă la -1, unde ne-a preluat o echipă super răbdătoare și amabilă. Toate cele trei doamne au avut atâta răbdare și au fost impresionant de drăguțe.
În cabinetul în care i-a făcut CT au pus-o pe masă, au învelit-o, i-au pus vestă, mi-au dat și mie (mama rămâne cu copilul) și au ieșit. Eu trebuia să îi țin capul nemișcat, dar nu am apucat, pentru că fata s-a ridicat spunând că vomită din nou. Până au venit doamnele a vomitat pe jos, în palmă la mine… mi-au adus șervețele, au liniștit-o și am luat-o de la capăt. CT-ul a durat câteva minute – de această dată a fost cu succes. Am luat fata și am urcat la cabinetul din care am plecat. După vrep 15 minute a venit medicul cu rezultatul – nu avem de ce să ne îngrijorăm, CT-ul arată că nu există nicio leziune sau edem sau orice altceva.
Am răsuflat ușurată… Doamne, câte emoții am avut până să îl aud!
Recomandările medicului în cazul în care copilul se lovește la cap:
Există două variante – să mergi la un spital cu secție de pediatrie, pentru un control efectuat de pediatru, având și rezultatele de la Bagdasar. Spre exemplu la Grigore Alexandrescu, IOMC, Marie Curie dacă sunteți din București
ori
să mergi acasă și să urmărești copilul.
În situația lui Ingrid, care dormea, am discutat cu medicul și am ales să plecăm acasă. Mi-a spus să o urmăresc și să merg cu ea în orice caz la un control, indiferent de cum se simte.
Protocolul în cazul unui traumatism cranio-cerebral (lovitură la cap) – document primit de la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”
Urmăriți copilul timp de 24-72 ore și observați dacă prezintă:
- dureri de cap intense sau prelungite
- grețuri, vărsături, tulburări de memorie
- tulburări de vedere
- somnolență, confuzie în vorbire, exprimare, convulsii
- hemoragii în zona gurii, nasului, urechilor
- dificultăți de memorie
mergeți la medic de urgență!
În primele 72 de ore de la producerea traumatismului se vor evita:
- expunerea la soare, efortul fizic intens
- statul prelungit în fața ecranelor
- auto-medicația
Sunt impresionată de întreaga interacțiune cu personalul – de la portar la medic – și de cum au decurs lucrurile. Nu am decât cuvinte de laudă pentru dr. Mihnea Apostol și pentru celelalte doamne ale căror nume nu l-am reținut.
Citește și… experiența noastră în spitalul de copii Grigore Alexandrescu
Așadar, ca să scriu și un plan concret, dacă ai parte de o astfel de întâmplare:
- Rămâi calmă, cât mai calmă.
- Observă starea copilului.
- În funcție de asta mergi la spital, la camera de urgență. Condu prudent. Rămâi calmă – am mai zis asta, nu? – pentru că fix de amiabile n-ai timp sau alte nenorociri n-ai timp…
- Ajungi la spital și faci ce îți spune medicul. Pune-i 100 de întrebări, dar nu te aștepta ca el să îți garanteze ceva. Ia decizii asumate și nu uita că ești într-o unitate medicală în rol de pacient (însoțitor). Comportă-te ca atare.
- Ia rezultatele, întreabă ce ai de întrebat și mulțumește înainte de a pleca.
- Plângi cât vrei în mașină ca să te liniștești un pic.
- Urmărești în continuare copilul, timp de câteva zile. Vezi mai sus indicațiile primite la spital.
Tu ai avut parte de astfel de întâmplări? Ce ai făcut în situația respectivă?
Multă, multă, sănătate vă doresc!
Photo by NIKLAS LINIGER & Bethany Beck on Unsplash