Îmi amintesc de un dialog amuzant pe care l-am avut cu fetița mea. -Mami, mi-a spus ea, X mi-a spus că o doare floricica pentru că s-a lovit acolo. Dar cum adică o doare floricica, ea nu are vulvă, vagin, are o floare între picioare?
…Dacă ar fi să aleg o carte pe care trebuie să o citească toți părinții, aceasta ar fi, fără îndoială, Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling. Bineînțeles, există și altele pe care le-aș recomanda fără să stau pe gânduri, însă aceasta este o carte care ar trebui să treacă prin mâinile tuturor părinților, indiferent de sex.
De ce să citești tu, ca părinte, Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling
Într-o țară în care copiii sunt aduși de barză, în care statisticile arată că suntem printre „fruntașii” Europei atunci când vine vorba de mame sub 15 ani (aici un document), nevoia educației sexuale a devenit pur și simplu acută. Suntem un popor care preferă să ascundă sub preș, să ignore, să facă bășcălie ieftină pe subiect, să privească în altă parte, rușinat, când apare în discuție un subiect considerat tabu – și cu ce preț?
Cei șapte ani de acasă nu se referă doar la a ști să spui bună ziua sau mulțumesc. Nu: ei includ și noțiuni de bază, lucruri pe care este preferabil ca micuțul tău să le afle de la voi, din familie. Nu știu câți dintre noi am avut parte de discuții deschise cu părinții noștri sau câți am avut șansa de a fi educați în acest sens. Din fericire, vremurile s-au schimbat, și este absolut necesar să fim cât mai deschiși cu copiii noștri. Pentru binele lor.
Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex ne învață de ce trebuie să le vorbim copiilor despre acest subiect și mai ales cum. Pe lângă sfaturile concrete și modul de a aborda subiectele, cartea prezintă și exemple punctuale din experiența didactică a autoarei.
Cartea este formată din patru părți: Ce trebuie să știe copiii dumneavoastră și când, Întrebările copiilor, Cum ajutăm copiii să rămână sănătoși și Cum le comunicăm copiilor valorile noastre.
Câteva dintre înrebările copiilor, tratate în Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling: Cum se naște bebelușul? Cum respiri când te săruți? Cum știi în care deschizătură să pui tamponul? Cât de mult ține pubertatea? După un vis umed trebuie să te speli? Cum se fac copiii în eprubetă? O fată poate să rămână gravidă fără să facă sex?
Educația sexuală previne sarcinile în rândurile adolescentelor și răspândirea bolilor cu transmitere sexuală.
Să continuăm cu o întrebare. Sau cu mai multe. Și ia-ți, te rog, un răgaz, pentru a-ți răspunde.
Tu, ca părinte, când ai aflat de spermatozoizi, de prezervativ, de HIV? La ce vârste, în ce context? Cum te-ai simțit când ai văzut că ți-a venit menstruația?
Cine a discutat cu tine despre asta? Erai curio/oasă? Ai pus întrebări la care ai primit răspuns sau ai preferat să întrebi prietenii? Ai fi vrut ca părinții tăi să fie mai deschiși cu tine? Te-ar fi ajutat să știi mai multe despre contracepție, să afli dintr-un mediu familial, de la persoane în care aveai încredere? Ține cont de faptul că acum, informațiile se găsesc mult mai ușor – și nu sunt întotdeauna corecte.
Comandă Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hicking de aici!
Nu, băieții nu au cocoșel. Au penis. Repetă după mine: pe-nis. Iar fetițele, Doamne iartă-mă, nu au floricele, păsărele și alte orătănii…
Sfatul meu: Citește această carte o dată, de două, de trei ori. Înțelege-o. Accept-o. Diger-o. Și apoi pune în aplicare sfaturile autoarei!
Pingback: Ce cărți am citit în ultima perioadă - februarie 2023 - AdinaArustei.Ro
[…] cum am recomandat și voi recomanda mereu Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex, așa vă recomand și această cartea a femeii. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe […]