Cariile de biberon sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice întâlnite la bebeluși. Acestea apar ca urmare a unei alimentații prelungite cu biberonul sau a folosirii îndelungate a suzetei impregnate cu susbtanțe îndulcite și au legătură cu dentiția temporară. Mai exact, cu dinții de lapte.
Cum se formează cariile de biberon?
Mulți dintre bebeluși adorm cu biberonul în gură. Unora li se administrează și lichide dulci sau îndulcite (fie ele compoturi, ceaiuri, sucuri de fructe etc), care stagnează în cavitatea bucală a copilului. Acest fapt contribuie la formarea unui mediu perfect pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor. Acestea se hrănesc cu zaharurile din lichidele dulci, indiferent de tipul lichidului și dau naștere unor acizi cariogeni.
Cine are un risc mai mare de a face carii de biberon?
Copiii care sunt alimentați înainte de culcare, fiind lăsați să adoarmă fără a li se face igiena dentară înainte sunt cei mai predispuși la apariția cariilor de biberon și cei care se încadrează în tiparul nocturn, copiii care adorm cu biberonul în gură, iar noaptea se diminuează fluxul salivarși astfel scade capacitatea de protecție împotriva bacteriilor.
Cum îți dai seama că beblușul are carii de biberon:
Caria de biberon sau caria de lapte apare de obicei la nivelul incisivilor centrali și laterali superiori, și a molarilor superiori ei fiind cei care intră cel mai mult în contact cu lichidele atunci când se folosește biberonul sau suzeta impregnată cu ceva dulce. De la o simplă carie pâna la una profundă există un scurt interval de timp, deoarece au o evoluție accelerată, frecvent influențată de lipsa de igienă.; incisivii inferiori în general sunt protejaţi de buză, limbă și salivă şi rămân indemni. Caninii şi molarii 2 din cauza secvenţei de erupţie sunt afectaţi mai rar.
Dacă privești cu atenție dinții copilului, vei observa inițial o pată albă cretoasă ( ca o demineralizare) care apoi capătă un un colorit gălbui-brun. În timp, aspectul per total al dintelui se deteriorează, iar acesta o să apară retezat, măcinat , toată marginea incizală fiind cariată circumferențial sau lipsind în urma unei fracturi pe fondul lipsei de țesut dur produsă de un traumatism minim
Mai mult decât atât, din cauza cariei de biberon, copilul poate prezenta și următoarele
- plâns (aparent fără motiv)
- sensibilitate la consumul lichidelor calde sau reci
- dureri dentare
- refuzul alimentației
Pot să apară ca și complicații ale cariilor precoce:
- abcese dentare
- inflamații la nivel gingival
- tulburări funcţionale: estetice, masticatorii, fonetice
- alterări ale erupţiei dinților permanenți cu apariţia de malpoziţii dentare,
- interpoziţia limbii sau buzei
- afectări generale: greutate mică, statură mică
Cum previi apariția cariilor de biberon:
- Chiar dacă biberonul liniștește copilul și acesta adoarme mai repede, dragă super-mami, încearcă să înlături acest obicei!
- până când apar dinții bebelușului, îngrijește gingiile curățându-le și masându-le.
- șterge gingiile cu ajutorul unei comprese îmbibată apă curată după fiecare masă,insistând dimineața și seara pentru a prefigura periajul dentar atunci când apar primii dinți
- periază dinții copilului dimineața și înainte de culcare, încă de la apariția primului dințișor.
- nu înmuia suzeta în lichide dulci sau în miere.
- mergi cu copilul la dentist pentru a discuta despre igiena dentară încă din primul an de viață
Află mai multe despre prima vizită a copilului la dentist de la Super-dr. Monica Teodorescu!
În cazul în care copilul tău prezintă carii, medicul dentist va stabili tratamentul potrivit. Deși este vorba despre dinții de lapte, este important să îi îngrijim corespunzător. Mai mult, cu ajutorul lor punem baza unor obieciuri de igienă care vor ține toată viața.