Vi s-a întâmplat vreodată să vă bată un pantof? Să vă strângă în lateral? Mie mi se pare că nu mai sunt bună de nimic dacă nu am mărimea corectă și încălțămintea potrivită. Nu suport pantofii care strâng, evident, însă nici pe cei mai mărișori, în care îmi pot mișca piciorul. Așadar, încălțămintea trebuie să aibă mărimea corectă. În cazul meu, 24.5 cm. În cazul celei mici… într-o evoluție continuă.
Pot număra pe degete zilele în care am fost cu fetița mea într-un magazin fizic pentru a-i cumpăra încălțăminte. Consider că locul unui copil nu este în mall, așa că de când a fost bebeluș am preferat să ieșim mai bine undeva în aer liber, iar hăinuțele și încălțămintea i le-am comandat online sau am cumpărat eu cât ea era la grădiniță, bazându-mă pe măsurătorile făcute acasă. Și nu am dat niciodată greș – poate doar cu modelul sau culoarea…
Cum alegi mărimea corectă și încălțămintea copilului
1. Pune copilașul în picioare, lângă un perete. Așează talpa pe o coală de hârtie și măsoară de la vârful degetului mare (sau cel mai lung) până la călcâi. Poziția este importantă, pentru că dacă micuțul/a ta stă în fund sau culcat/ă, degetele pot fi strânse și astfel măsurătoarea nu va fi corectă.
Poți trasa două semne pe hârtie și măsura ulterior de la punctul A la B.
2. Măsoară ambele piciorușe și alege cea mai mare lungime, dacă sunt diferențe între cele două.
3. Adaugă aproximativ 0.5 cm numărului rezultat. În cazul încălțămintei de iarnă, poți alege și un cm, pentru că șosetele vor fi și ele mai groase.
Dacă ești cu copilul în magazin, roagă-l să stea în picioare și împinge-i ușor degetul în față. Între călcâi și pantoful sport/cizmuliță/ghetuță trebuie să fie loc suficient pentru degetul tău arătător.
Alte sfaturi despre cum alei mărimea corectă și încălțămintea copilului
- până la 3-4 ani, piciorușul copilului crește foarte repede și este foarte probabil ca el să nu îți spună că îl strâng pantofii. Așa că te sfătuiesc să îi măsori din când în când talpa.
- alege pantofi ușor de încălțat – cu scai, cu fermoar, cu elastic. Încurajează copilul să fie independent, să se încalțe singur! Însă ține cont de faptul că nu va ști cu siguranță să își lege șireturile la trei ani…
- încearcă să îi iei copilului încălțăminte cât mai ușoară, aerisită, din materiale cât mai naturale.
- alege încălțăminte de calitate – asta nu se traduce prin prețuri astronomice. Personal, mi se pare deplasat să plătesc 400-500 de lei pe o pereche de pantofi pe care o va purta câteva luni – indiferent de brand. Pe lângă preț, mai este un lucru: vei fi frustrată atunci când copilul nu va avea grijă de pantofii cei scumpi… e copil, vrea să se joace! Chiar dacă sare în toate bălțile cu noua lui pereche de cizme de 100 de euro…
- nu cumpăra 10 perechi de încălțăminte – trei-patru pentru un sezon sunt suficiente.
- în cazul în care nu știai, pe parcursul zilei, tălpile se măresc cu câțiva milimetri. Așa că poți cumpăra încălțăminte seara, mărimea va fi cu adevărat corectă
- oricât de mult ți-ar plăcea ție o pereche de săndăluțe, dacă fetița ta spune că nu îi plac, fă retur. Sunt lupte mult mai importante pe care trebuie să le susții.
- dacă nu ești sigură, comandă două numere din același produs. De exemplu, alege și numărul 26, dar și 27. După ce probează cel mic, faci retur.
Dar te rog, probează cu grijă și atât! Returul produselor trebuie să îți facă cinste, nu poți trimite înapoi produse murdare, purtate prin casă, bagate în gură… trimite ceea ce ți-ar plăcea să primești tu!
Voi la ce sunteți atente atunci când alegeți încălțămintea copilului? Tu cum alegi mărimea corectă și încălțămintea copilului tău?