Deşi acasă e locul în care te simţi cel mai în siguranţă, ei bine, aici există şi lucruri periculoase pentru copii. Nu mă refer aici la prize – despre ele ştie deja orice mămică de pe planetă – ci la alte lucruri, pe care o să ţi le prezint mai jos.
La final, te rog să îmi răspunzi întrebării: Te-ai fi gândit că aceste lucruri din casă sunt periculoase pentru copii?
1. Magneţii
Sunt minunaţi, coloraţi şi în forme care mai de care mai atrăgătoare. Pentru mine au fost mană cerească, pentru că am putut găti în voie cât timp fetiţa mea s-a jucat cu cei de pe frigiderul din preajma mea.
Totuşi… riscul de înec este mare, pentru că pot fi înghiţiţi. Asigură-te că magneţii tăi nu pot fi desfăcuţi în bucăţi mai mici, pe care copilul le poate înghiţi. Verifică-l pe fiecare, şi pune-i cât mai sus sau strânge-i într-un dulap pe cei care prezinză un potenţial risc.
De asemenea, există tot felul de jucării care au magneţi încorporaţi. Sfat: Oferă copilului doar jucării adecvate vârstei lui!
În cazul în care suspectezi că micuţul tău a ingerat o parte magnetică, sună imediat medicul pentru a merge la o radiografie. Nu este de joacă!
2. Capsulele de detergent pentru maşina de spălat sau pastilele pentru spălătorul de vase.
Cele dintâi sunt colorate, au forme haioase, sunt moi şi miros… minunat. Aşa că micuţul tău va fi tentat să le şi guste.
Sfat: nu poţi pune pe tavan detergenţii, însă poţi asigura uşile dulapurilor astfel încât ele să nu se deschidă atunci când copilul trage de ele. Chiar şi aşa, pune capsulele (pernuţele) de detergent în cutii care se închid bine şi lasă soluţiile de tip pulverizator pe poziţia OFF/blocat.
Poți ruga copilul să te ajute punând pastila în spălător – în acest timp explică-i cât de important este să ne spălăm mâinile după ce folosim detergenți și substanțe de curățare.
Descoperă aici câteva tipuri de protecţii de sertare şi gândeşte-te dacă ţi-ar fi utile şi ţie!
3. Bateriile mici.
Fie că ai un ceas care funcţionează cu ajutorul acestor baterii, fie că ai jucării care le conţin – este foarte posibil ca ele să existe în preajma voastră. Şi sunt atâââât de mici şi tentant de băgat în guriţă… bateriile sunt, cu siguranţă, unul dintre lucrurile din casă periculoase pentru copii, la care ar trebui să fii foarte atentă.
4. Bomboanele, acadelele şi jeleurile.
Ştiai că dulciurile de acest tip prezintă cel mai mare risc de înec la categoria de vârstă 1-14 ani? Uite, spre exemplu, îi dai copilului tău de 3 ani o acadea, iar el vede ceva şi începe să alerge. Cu acadeaua în gură. Şi cade… Să spun mai departe sau îți imaginezi și singură?
Sau gândeşte-te la un copil care nu mestecă suficient un jeleu.
Sfat: este bine ca orice părinte să cunoască metoda Heimlich, pe care să o efectueze în astfel de situaţii.
Sfat: Evită să oferi copiilor sub patru ani dulciuri cum ar fi: acadelele, bomboanele, gumele, tictac-urile etc.
5. Medicamentele.
Nu ştiu voi, însă eu am un sertar cu tot felul de medicamente, creme şi cremuţe. Şi pastiluţele sunt aşa colorate şi drăguţe… numai bune de luat la inspectat de cei mici. Şi poate de băgat în gură…
Poate că i-aţi oferit copilului un sirop cu gust bun (ca tratament) – dacă îl găseşte, deja îi ştie gustul şi se poate gândi că este în regulă să mai guste din el.
De aceea, vă recomand să ţineţi medicamentele într-un loc în care copilul nu poate ajunte, mai ales când este mic. Totodată, să îi subliniați cât de des puteți faptul că medicamentele se iau doar la nevoie, prescrise de medic.
Dulapul menţionat de mine este sus, trebuie să mă ridic pe vârfuri pentru a ajunge la el.
Dacă acest lucru nu este posibil, securizaţi dulapul.
6. Lucruri care cad. Televizorul. Biblioteca. Noptiera. Dulapul.
Poate o să vi se pară ciudat, cum adică noptiera? Ei bine, când cel mic încearcă să o escaladeze, noptiera chiar poate veni peste el. Sau atunci când deschide mai multe dulapuri, din cauza greutăţii, dulapul poate cădea cu totul peste el. Nu sunt poveşti – aşa că mai bine asiguraţi tot în pereţi.
Mie mi s-a întâmplat fix acest lucru: am deshis sertarele comodei pentru a le șterge de praf, și a căzut efectiv peste mine. Noroc că nu mai erau haine în ea, ar fi fost mult mai grea…
Citeşte şi… Riscul de înec: una dintre cele mai mari frici ale mămicilor
7. Chibriturile
Da, ştiu, avem cuptor electric, plită electrică… şi cam toate din jurul nostru sunt electrice. Însă unii dintre noi avem şi aragaz sau plită pe gaz. Şi mai multe decât atât, poate că ne place să aprindem lumânări parfumate în serile reci.
Ahaaaaaa, şi vouă? Mare grijă unde puneţi cutia cu chibrituri sau bricheta!
Sper că ați ajuns la finalul acestui articol. Vă invit să vă uitați în jurul vostru și să vă gândiți: Voi ce lucruri cu potenţial risc de accidentare aveţi în jur?
Inspirație/sursă: Parents.com
Stiu un copil care s-a ranit tare cu o capsula de detergent. Se juca cu ea si s-a spart si i-a intrat in ochi detergentul, a ajuns la urgente.
Oh, Doamne 🙁 micutul de el…