Primul zâmbet, primul cuvânt, primii paşi… acestea sunt numai câteva dintre primele momente emoţionante aşteptate cu nerăbdare de către părinţi.
Dacă am mai vorbit despre primele două, vă invit să abordăm şi al treilea subiect: Primii paşi: La ce vârstă merg copiii în picioare?
La ce vârstă merg copiii în picioare?
Primul an de viaţă este plin de provocări şi descoperiri, şi probabil că primii paşi sunt cei mai importanţi. Mersul şi mobilitatea deschid o lume nouă copilului curios şi oferă o independenţă incredibilă.
Pentru a reuşi să meargă efectiv, bebeluşii exersează şi tot exersează! După rostogolirea care are loc în jurul a 2-4 luni, bebeluşii trec prin următoarele etape:
1. Stau în funduleţ. Teoretic, asta se întâmplă în jurul împlinirii a şase luni la majoritatea copiilor.
Nu pune copilul între perne dacă nu este pregătit să stea în fund!
2. Trag, se agaţă de ceea ce găsesc în jur pentru a se ridica.
3. Mersul în patru lăbuţe. Unii copii pot sări peste etapa asta, pe când la alţii se poate întinde pe durata a mai multe săptămâni, pentru ca mai apoi să treacă din senin la mers.
De asemenea, există copii care se târăsesc, fac câţiva paşi, iar se târăsc.
4. Mersul cu ajutorul părinţilor, susţinuţi de o mână, sau cu ajutorul unui antemergător.
Nu trageţi de copii dacă nu vor să meargă. Respectaţi-le ritmul şi limitaţi-vă la încurajări şi aprecieri atunci când reuşesc!
5. Mersul efectiv. Încet-încet, cu tremurat, cu căzături dese… însă exersând zilnic, le iese din ce în ce mai bine, iar mersul devine ceva firesc.
Reţine! Nu există o formulă magică pentru ca bebeluşii să meargă. Nici lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a grăbi acest proces, şi nici comparaţii cu alţi copii. Fiecare se dezvoltă în ritmul său şi va merge când este pregătit!
De ce nu este recomandat premergătorul?
Deşi în România premergătorul este inclus pe lista produselor necesare în casa cu bebeluş, studiile arată că el face mai mult rău decât bine. De exemplu, folosirea premergătorului duce la întârzâieri în dezvoltarea copilului. El nu mai exersează în mod natural, îngrădeşte independenţa copilului şi arde etapele mersului natural. Învaţă să se deplaseze fără a-şi controla greutatea şi probabil ai auzit că folosirea premergătorului poate atrage după sine şi mersul pe vârfuri.
În schimb, poţi alege un antemergător, care este de fapt o jucărie de împins, un mic centru de joacă. Eu am avut pentru fetiţa mea o maşinuţă de împins, pe care se şi aşeza.
Descoperă aici un model de antemergător care i se potriveşte copilului tău!
Primii paşi: La ce vârstă merg copiii în picioare?
Cel mai probabil, copilul tău va face primii paşi între 9 şi 15 luni. Şi să te ţii când se întâmăplă asta! Doar căzăturile îi vor face să se oprească!
De ce nu există o vârstă anume la care copiii să meargă?
Aşa cum adulţii sunt diferiţi, şi copiii sunt diferiţi. Pe lângă tipul caracterului lor (unii sunt mai precauţi, mai atenţi, alţii mai energici şi mai grăbiţi), există şi alţi factori precum:
- constituţia şi durata sarcinii. Este posibil ca un prematur să meargă mai târziu
- structura familiei. Un copil cu fraţi mai mari va fi motivat să meargă mai repede
- existenţa unei infecţii a urechii. Acest lucru poate afecta echilibrul
- stadiul de dezvoltare a copilului. Probabil că un copil mai micuţ va merge mai greu, pentru că nu are suficientă putere.
Când trebuie să îi cumpăr papuci bebeluşului? Ce încălţăminte iau pentru bebeluş?
Bebeluşii şi copiii învaţă cel mai bine să meargă atunci când au picioarele goale. Încearcă să laşi copilul în picioarele goale cât mai mult posibil, mai ales în iarbă, nisip, pe pământ. Verifică cu atenţie terenul, ca să nu fie sticle, cuie, spini etc! Prin curte, cel mic poate purta o pereche de şosete subţirele.
Cu siguranţă ai auzit şi de pantofii tip bare-foot, adică foarte subţirei, cu talpă flexibilă, care lasă impresia de picior gol. Ei sunt cei mai potriviţi pentru copii, însă nu trebuie să dai sute de lei pe o pereche. Acum sunt la modă diferite branduri, care însă nu îşi justifică preţul, din punctul meu de vedere. Mai ales în contextul în care piciorul copilului creşte extrem de repede.
Aşadar, caută o pereche de papucei uşori, aerisiţi, cu talpă flexibilă (asta înseamnă că o poţi îndoi), cu scai. Poate fi şi talpă din piele întoarsă simplă, însă atenţie, aceasta poate fi foarte alunecoasă.
Fiţi practice – copilul nu are nevoie să poarte salariul vostru pe o săptămână în picioare!
Şi când este totuşi nevoie să merg la medic dacă observ că bebeluşul nu a făcut încă primii paşi?
Specialiştii spun că până la vârsta de 16 luni nu trebuie să ne îngrijorăm. Însă dacă nu vedem semne, trebuie să consultăm un specialist care îi va verifica musculatura şi recomanda fizioterapie/tratament dacă va fi cazul.
Un ultim sfat referitor la primii paşi ai copiilor mici: nu grăbi copilaşul! Lasă-l să meargă atunci când este pregătit pentru asta!
Şi ca să răspund şi eu întrebării articolului, Primii paşi: La ce vârstă merg copiii în picioare? Fetiţa mea mergea binişor pe la 8 luni – dar copilul vostru? La ce vârstă a făcut primii paşi?