Sănătatea pe primul loc! – cred că una dintre cele mai mari frici ale mămicilor este febra la copii. Când apare în scenă febra, toată lumea se panichează. Oare ce e de făcut când copilul are febră? Să sun un doctor? Să fug repede la urgenţe? Să îi dau o doză de sirop, ca să îi scadă temperatura cât mai repede?
Haideţi să le luăm pe îndelete şi să tratăm acest subiect fierbinte: febra la copii.
În primul rând, diferenţiem febra la bebeluşi faţă de febra la copii. Dacă un bebeluş care are sub trei luni are febră, trebuie mers imediat la spital. Fără discuţii, când este vorba despre un copil atât de mic.
În cazul unui bebeluş şi al copilului mai mare, primul pas este de a afla ce temperatură are copilul.
Ce este febra?
Febra este o reacţie de autoapărare a organismului. Când acesta este ameninţat de un agent patogen, reacţia lui imediată este de a creşte temperatura. De fapt, febra este un lucru bun, pentru că fix ea ne arată că organismul a început deja lupta.
Cum poţi explica unui copil ce este febra?
Cred că este important ca un copil să ştie ce este aceea febră şi de ce apare. Îi putem explica pe înţelesul lui astfel: corpul tău are nişte soldăţei care îl păzesc în permanenţă (anticorpii). Numai că uneori, cum-necum, în corp intră anumiţi viruşi sau bacterii, care fac ca toaaate luminiţele să se aprindă. Alarmă generală!! Soldăţeii fug pe teren ca să îi vină de hac „duşmanului” care le-a invadat teritoriul. Uneori, soldăţeii trebuie ajutaţi în luptă şi de medicamente (sirop, pastiluţe) – tocmai ce ne prescrie doamna doctor.
După câteva zile în care ne odihnim şi lăsăm soldăţeii să îşi facă treaba, organismul va fi sănătos din nou.
Când poate apărea febra?
Febra poate apărea ca reacţie a unei infecţii respiratorii, a unei infecţii a tractului digestiv provocată de un virus (gastro-enterită), însă şi în urma unui vaccin sau în cazul erupţiilor dentare. Rememoraţi orele de dinaintea apariţiei febrei.
Cum măsurăm corect temperatura copilului pentru a afla dacă are febră?
La copiii mici, temperatura se măsoară intrarectal cu un termometru electronic, cu cap flexibil. Înainte de a-l introduce, dezinfectaţi termometrul.
Pe piaţă există tot felul de termometre (digital, de frunte etc), care mai de care mai sofisticat. Fiecare promite acurateţe, însă temperatura exactă o aflăm doar dacă măsurăm intrarectal, aşa cum spuneam mai sus.
Pentru copiii mai mari putem folosi termometrul care se pun la subraţ, însă trebuie să aşteptăm în jur de 5 minute şi apoi să citim rezultatul. Putem repeta pentru o siguranţă mai mare.
Când are copilul febră? Ce se consideră a fi febră?
Este bine de ştiut că temperatura variază în funcţie de locul în care este verificată. Aşadar, intrarectal vom avea o altă temperatură (temperatura normală a unui copil este de 37,5 grade celsius), în timp ce măsurată la nivelul axilei (la subraţ), este de 36,5 grade celsius.
În aceste condiţii, dacă temperatura este mai mare cu un grad decât cea standard, putem concluziona că sugarul sau copilul are febră.
Febra sau starea febrilă este clasificată astfel:
- subfebră, atunci când este între 37,5 – 38,5°C
- febră uşoară: 38,5 – 38,8°C
- febră moderată: 38,9 – 39,4°C
- Febră mare: >39,4°C
Ce facem când copilul are febră?
- Verificăm temperatura şi stabilim dacă este vorba de febră sau nu.
- Observăm ce alte simptome însoţesc febra.
- Tratăm, fie prin metode tradiţionale (tratament simptomatic), fie medicamentoase. Sau apelăm la medic/salvare.
Ce alte simptome însoţesc febra? Ce trebuie să mai urmărim la copil?
Copilul cu febră poate prezenta şi unul (sau mai multe) dintre următoarele simptome:
- apatie
- somnolenţă
- frisoane
- stare de vomă
- dureri de cap sau/şi musculare
- transpiraţie
- lipsa apetitului.
Totuşi, febra poate fi însoţită sau nu de aceste simptome.
Ce sunt convulsiile febrile?
Atunci când temperatura corpului creşte rapid, apar convulsiile. Ele sunt o reacţie normală a organismului şi durează între câteva secunde şi câteva minute. Acestea apar de obicei la temperaturi de peste 39 grade celsius.
Cum scazi repede febra la copii:
Oh, deci copilul tău are febră? Îmi pare rău să aud asta şi te încurajez în primul rând să îţi păstrezi calmul! Cu siguranţă febra nu va scădea dacă tu te agiţi pe lângă el.
Mai apoi, iată câteva metode prin care poţi să reduci febra copilaşului:
- dezbracă copilul, lasă-l într-un body lejer. Hainele din lână nu sunt indicate a fi purtate în stări febrile;
- deschide larg geamul şi aeriseşte. Deschide aerul condiţionat şi stabileşte o temperatură de aproximativ 20 de grade celsius (poţi duce copilul în altă cameră între timp).
- fă-i celui mic băi cu apă călduţă.
- fă împachetări hipotermizante repetate – înfăşoară copilul într-un prosop sau cearceaf umezit cu apă călduţă, de la braţe în jos (lasă mâinile libere).
Ideea e simplă: corpul mai cald cedează căldură celui mai rece şi se echilibrează în acest mod. Pe acest principiu, puteţi pune bebeluşul sau copilul piele pe piele.
Tratamentul medicamentos este indicat de medic, în funcţie de istoricul copilului şi de greutate.
Cum îngrijeşti copilul cu febră?
Este important ca organismul să fie lăsat să lupte şi să îşi canalizeze energia pe acest lucru. Aşadar:
- lasă copilul să se odihnească atât cât simte nevoia. De obicei, starea febrilă vine la pachet cu somnolenţă.
- hidratează copilul cât mai bine! Corpul va elibera toxine, va transpira – hidratarea este foarte importantă. Fie că îi oferi apă, ceai, compot neîndulcit – nu uita de acest aspect! Vitamina C este şi e bine venită!
- menţine temperatură constantă în cameră. Temperatura din cameră ar trebui să se învârtă în jurul a 22 de grade în general, însă atunci când copilul are febră, este bine ca această temperatură să fie mai scăzută.
- nu înfofoli copilul!
- nu îmbuiba copilul cu mâncare! Organismul foloseşte energia în luptă acum, nu îi mai da de digerat şi sarmale. Alege mâncare uşoară şi nu îl obliga pe cel mic să mănânce, dacă simte că nu poate.
- administrează medicamente doar la sfatul medicului pediatru şi nu preventiv. NU antibioticelor fără analize şi reţetă fermă de la medic!
Când merg la medic cu copilul dacă starea febrilă persistă?
Este indicat să iei legătura cu medicul pediatru al copilului încă din momentul în care ai stabilit că bebeluşul sau copilul are febră. Urmăriţi împreună starea copilului şi ţine-l la curent cu evoluţia.
Dacă febra nu dispare după trei zile de tratament ambulatoriu, consultă-te din nou cu medicul. Poate este momentul să mergi la spital.
Dacă febra depăşeşte 39 de grade celsius, deşi ai încercat să o scazi folosind una sau mai multe din metodele propuse mai sus, mergi la spital.
Dacă febra creşte în ritm alert, sună la Peditel sau la 112, indiferent de oră.
Important: înainte de a pleca de acasă cu copilul, încearcă să îi scazi sau să îi stabilizezi temperatura corpului.
Recunosc că la primele episoade de febră m-am speriat un pic, însă între timp am început să privesc starea asta febrilă ca pe o prietenă. Îmi cunosc fetiţa şi prefer să o urmăresc în loc să merg în secunda doi la spital. Organismul este slăbit, iar o aşteptare la camera de gardă îi poate face mai mult rău.
Voi cum reacţionaţi la episoadele de febră?
Photo by Alexander Dummer on Unsplash