Una dintre cele mai întâlnite infestări la copii este cea cu paraziți intestinali. Prezența unui parazit intestinal duce la disconfort abdominal, probleme digestive, balonare, durere, iar infecțiile pot duce chiar la tulburări de dezvoltare și de creștere la copii.
Care sunt cei mai cunoscuți trei paraziti intestinali la copii?
1. Tenia – infecția parazitară teniază
Având denumirea oficială de taenia saginata / taenia solium, acest vierme de tip plat ajunge la om prin ingestia apei contaminate sau prin contactul cu animale sau persoane infectate.
Deși infecția poate fi asimptomatică, unii pacienți prezintă simptone precum durerile abdominale, diaree și pe termen mediu, pierdere în greutate, tulburări de creștere.
Tenia mică (taenia echinococcus) pătrunde în ogranism odată cu ingerarea ouălor acesteia prin apă sau prin alimente infestate cu resturi fecale provenite de la câini. Viermele adult trăiește doar în intestinul câinelui și al altor animane carnivore (precum lupul, vulpea). Odată eliminate de către animale prin fecale, ouăle sunt foarte rezistente și supraviețuiesc timp îndelungat în praf.
Din ouăle ingerate ies larvele care ajung în ficat, plămâni, creier, putând provoca anumite chisturi. Ruperea acestor chisturi poate duce la manifestări alergice severe, inclusiv șoc anafilactic.
2. Oxiuri – infecția parazitară cu oxiuri (oxiuroză)
Acești paraziți contagioși, de mici, dimensiuni ajung în organism tot prin ingestia de ouă parazitare, care evoluează în larve în intestinul subțire. Femelele adulte ies din colonul nostru prin anus, în special în timpul nopții, și depun ouăle în zona perianală.
Acestea ajung pe lenjeria intimă a gazdei, pe așternuturi, și mai apoi pe mâini și în gură, fiind înghițite din nou. Boala se manifestă prin mâncărimi la nivelul anusului, irascibilitate, insomnie.
3. Limbrici – infecția parazitară cu limbrici (ascaridioză)
Probabil unul dintre cei mai cunoscuți paraziți intestinali la copii, limbricii tulbură sănătatea gazdei. Pot da vărsături, diaree, greață.
Limbricii sunt viermi rotunzi care ajung în organismul uman prin ingestia ouălor paraziților prezenți în solul contaminat. Larvele sunt eliberate în intestinul uman și ajung pe cale sangvină în plămâni. După maturizare, migrează în trahee și faringe, sunt înghițite și se întorc în tractul digestiv.
Ce este de făcut dacă suspectăm prezența unui parazit intestinal la copii?
În cazul în care suspectați că micuțul vostru ar putea avea unul dintre paraziții de mai sus, mergeți imediat la medic! Acesta va consulta copilul și cel mai probabil vă va cere să mergeți la laborator cu o probă de scaun.
Ce tratament există împotriva paraziților intestinali?
În funcție de tipul de parazit, medicul va prescrie medicamentație antiparazitare și/sau anumite suplimente. Este important să aveți analize de laborator!
Cum prevenim apariția teniei, a oxiurilor și a limbricilor?
Prevenția constă în adoptarea unor măsuri de igienă clare.
- Spre exemplu, ne spălăm bine pe mâini, cu apă și săpun, de fiecare dată când intrăm în casă.
- Nu ne așezăm în pat cu hainele cu care am fost îmbrăcați în parc
- Evităm să punem mâinile pe față sau în gură (dacă micuțul tău își roade unghiile, abordează subiectul și povestește-i și despre riscul infectării cu acești paraziți)
- Consumăm apă potabilă din surse sigure sau îmbuteliată
- Spălăm bine fructele înainte de a le mânca
- Evităm consumul de alimente crude sau insuficient gătite.
În cazul în care suspectați prezența unui parazit, vă invit să mergeți la medicul pediatrul al copilului.
Multă sănătate!