Nu știu ce ați făcut voi, dar noi, în mini-vacanța de 1 iunie, am fugit cu copilul în Istanbul. Inițial voiam să mergem în Veneția, dar când am început să caut zboruri, m-am cam pleoștit. Ba nu am găsit la ora potrivită (conform programului meu), ba erau prea scumpe… orele și datele care ne avantajau însemnau bilete de avion de 650 de euro. Cu low costul! Mi se pare enorm, sincer, așa că m-am întors 180 de grade și am ales o altă destinație. Și așa.. mi-a venit în gând Istanbul. Istanbul! Orașul de pe două continente.
Așadar, haideți să călătorim împreună (și) în Istanbul!
O alegere foarte bună, pentru că mi-a mers la suflet acest mic concediu! Bineînțeles, am mers cu copilul în Istanbul și cred că și pentru ea a fost cea mai înțeleaptă decizie. Asta așa, ca introducere, ca să știți la ce să vă așteptați.
Zona Taksim
Cum am ajuns în Istanbul:
Deși noi am fost de nenumărate ori în Turcia (și în Istanbul) în trecut, înainte de a naște, s-au adunat mai mult de 7 ani de la ultima vizită. Așa că am putut face o comparație destul de pertinentă. S-au schimbat extrem de multe lucruri de când nu am mai fost! Simt că l-am descoperit din nou, mai ales că acum fiind cu cea mică, am avut și altă tihnă.
Noi am ajuns cu mașina în Istanbul – am plecat din București. Deși estimarea era de aproximativ 9 ore, am făcut cam 16 (nu exagerez), pentru că a fost extrem, dar extrem de aglomerat în vamă.
Așadar, am plecat la 5 dimineața din București și am ajuns a doua zi, pe seară. Ne-am cazat și am plecat în căutarea unei cine și apoi.. somn.
Nu am plecat cu un plan clar stabilit de acasă – pur și simplu nu am avut timp și nici nu am avut dorința de a bifa obiective. Până la urmă, ideea era să ieșim un pic din București, să ne rupem de rutina zilnică, nu? Cu toate acestea, în cele patru zile mi-am propus să ajungem la Legoland, Floria Aquarium, Grand Bazaar și într-o moschee, oricare va fi fost ea.
Unde ne-am cazat în Istanbul:
Noi am ales un hotel în zona Taksim, Fox Hotel se numește. Am avut o cameră mare, curată și cel mai important, mic dejun inclus. Chiar dacă am plătit mult mai mult pentru acest lucru, m-am pupat și felicitat de 1000 de ori pentru alegere. Nu de alta, dar cine ar fi avut chef să umble dimineața să caute mic dejun, mai ales cu un copil flămând la purtător?! Plus că bucătăria turcească nu mi se pare chiar kids friendly pentru un mic dejun.
Ce să faci cu copilul în Istanbul – ziua 1:
În prima zi am mers spre metrou Taksim, de unde am luat metroul către mall-ul Forum Istanbul. Nu, nu am vrut să mergem la mall, ci la Legoland, care se află la stația de metrou cu acest nume.
Cum te miști în Istanbul? Ce mijloace de transport folosești?
Deși am mers cu mașina, am exclus din start să ne mișcăm cu ea. Asta din cauza distanțelor mari și a aglomerației. Plus că în oraș există un sistem de transport foarte bine pus la punct.
Așa cum spuneam, am mers la stația de metrou Taksim, de unde am luat cu mare greu un Istanbul Kart. Spun asta pentru că erau puține aparate și le-am găsit greu, datorită unei brume de turcă pe care o știu eu. M-a surpins mereu cum de turcii, majoritatea, nu vorbesc engleză.
Istanbul Kart este un card reîncărcabil, contactless, care poate fi folosit în orice mijloc de transport în comun – atât pe apă, cât și pe uscat. Este cea mai recomandată metodă și cea mai comodă de a avea acces la transport. Suma de bani aferentă fiecărei intrări va fi scăzută la fiecare utilzare. Simplu, nu?
Veți vedea că sunt diverși care vând Istanbul Kart, dar practic ei le cumpără de la aparate și le vând la suprapreț turiștilor. Unde mai pui că ne-au spus că ne trebuie fiecăruia câte un card, ceea ce nu e adevărat. Așa că am mers frumos până am găsit aparat, am cumpărat un card, l-am încărcat cu 350 de lire și l-am folosit toți trei fără probleme. Copiii sub 6 ani circulă gratuit.
Cum este la Legoland Istanbul – merită să mergi?
În primul rând, vă sfătuiesc să luați bilete online cu (cel puțin) o zi înainte. Prețul este mai mic – 405 lire VS 450 lire la fața locului. Important: O dată intrați, nu mai aveți voie să ieșiti, va trebui să plătiți din nou.
Noi am ajuns într-o vineri și erau puțini copii, lucru care ne-a permis să parcurgem harta pe îndelete. Luați o hartă pentru a vă orienta – locul este destul de micuț, dar sunt diverse activități pe care le puteți face și pe lângă care puteți trece fără să le observați.
Fetiței mele i-a plăcut la filmul 4d care rulează o dată la 30 de minute. În rest, era un carusel în care s-a dat de vreo trei ori (au intrat doar copiii care au >120 cm înălțime), a admirat Turnul Eiffel, Big Ben și altele de genul realizate din piese lego și, bineînțeles, s-a jucat cu (mult) Lego. Ca orice atracție, înainte de a ieși înapoi în mall există un shop cu suveniruri și piese la kg/bucată. Am mai stat și acolo vreo jumătate de oră, pentru că și-a personalizat câțiva omuleți din Lego.
În interior am stat vreo trei ore – dacă vreți, puteți intra cu băuturi și sandwichuri, deși și înăuntru există un mic magazin cu ronțăieli, apă și suc.
Cred că Legoland Istanbul este potrivit pentru copiii mai mici și eventual într-o zi ploioasă… nu regret că am mers, dar nici nu pot spune că am fost impresionate.
După Legoland am mers în Grand Bazaar. Mi s-a părut o experiență foarte faină pentru Ingrid. A fost impresionată de atâtea culori, arome… de oamenii care îi ofereau ceva de gustat, de încercat, de probat.Am mirosit împreună condimentele, am comentat, am analizat… mi-a plăcut super mult. Îl găsesc și eu fascinant de fiecare dată când îl vizitez, darămite un copil?!
După ce am luat rahat la supra-supra preț din bazar, am mers către Beyazit Mosque, care se află în zonă. Am intrat și ne-am odihnit un pic, am admirat arhitectura grandioasă și am coborât spre zona Eminönü, de unde voiam să mergem spre Karaköy cu vaporașul. Apunea soarele, deci era un moment perfec. Numai că… am încurcat vaporașele și am ajuns în zona Harem.
Aaa, aici suntem? Numai bine, că știam eu că există un super turn cu un super view la care voiam să mergem. Nu în acea zi, ce e drept, dar dacă tot am ajuns acolo… Am luat un autobuz și după vreo oră de mers am ajuns la un nou mall!
De fapt, la bază era un mall – de fapt, eu am vrut să urc la Emaar Skyview. Liftul de mare viteză te urcă până la etajul 47, unde există o punte din sticlă pe care poți păși, și apoi până la 48, pentru un view care îți taie răsuflarea. Tot acolo poți bea și o cafea, dar deși programul este până la 22:00, când am ajuns noi, cafeneaua era deja închisă.
Cât costă accesul în Emaar SkyView Istanbul?
Mult. Mult, adică 500 și ceva de lei pentru trei persoane. Turiștii au preț special, mult mai mare, bineînțeles. Dacă merită sau nu, voi hotărâți. Nouă ne-a plăcut.
Cu copilul în Istanbul – Ziua 2
După micul dejun am mers iar către mall – altul de această dată. Florya Mall, mai exact, pentru a vizita cel mai mare acvariu din Europa (Florya Aquarium). Și la Legoland există ceva numit Sea Life (puteai lua bilet combo cu reducere), dar am preferat să (re)venim la Florya. Prețul biletelor este același ca pe site și spre surprinderea mea, deși era sâmbătă, coada a mers destul de repede.
Am stat vreo trei-patru ore aici.
Mai apoi am revenit la metrou și am mers la Blue Mosque – Moscheea Albastră. Ingrid a vrut în mod deosebit să meargă iar în moschee și cum la Hagia Sophia era foarte aglomerat, am mers aici.
Dacă mă întrebați, mi se pare și mult mai frumoasă.
Am stat jos, pe covor, și am vorbit despre religia musulmană, despre cum suntem noi oamenii diferiți (și din acest punct de vedere) și despre cum e important să ne acceptăm indiferent unii pe alții.
Ne-am întors la turnul Galata și apoi am luat cina.
Citește și alte articole din categoria Călătorim împreună!
Cu copilul în Istanbul – Ziua 3
Deja este duminică… și mâine plecăm acasă! Așa că am hotărât ca această zi să fie mai relaxantă și să ne-o petrecem în zona Taksim Meydani din cartierul Beyoglu. Am vrut să vedem buburuza (celebrul lor tramvai roșu), să mâncăm un pește proaspăt, să ne amestcăm cu localnicii și să evităm aglomerația din Sultanahmet.
Am intrat în Biserica Catolica Sfantul Anton din Istanbul și din stradă în stradă am ajuns iar la turnul Galata. De acolo am luat metroul către Polo Patisserie & Cafe, o cofetărie pe lângă care am trecut și pe care v-o recomand din suflet.
Hotel, somn… mic dejun și… gata! Drum bun înapoi spre România!
Citește și… Vacanță în România cu un copil de 5 ani
Sfaturi și sugestii:
Mie nu îmi place să văd copilul umblând printre mese la restaurant, foindu-se și bâțâindu-se prin metrou sau mai știu eu pe unde. Așa că i-am luat de acasă o pungă zip cu creioane și carioci, vreo două cărți de colorat și șapte (nu exagerez, vi le-am arătat pe instagramul meu, @Adina.Arustei) cărți de citit. Cât nu am discutat despre ce era în jur sau cât am băut o cafea zgâindu-ne la trecători, ea a avut ocupație.
După cum vă spuneam la început, nu am avut un plan bine stabilit. N-am vrut să alergăm ca să bifăm obiective turistice. Dimpotrivă: ne-am trezit la 9, am luat micul dejun în tihnă (într-o zi ne-a fost servit la pat, la cererea fetiței), am băut o cafea… și abia apoi am plecat prin oraș.
Mi s-a părut cel mai bun mod de a ne petrece aceste zile. Fără așteptări grandioase, fără planuri peste planuri.
Pentru informații referitoare la drum, motorină, taxe și alte lucruri administrative, puteți intra aici.
Voi ați călătorit în Istanbul cu copiii? Cum a fost vacanța voastră?
Vezi aici story-urile dedicate acestei călătorii în Istanbul!