Turtă dulce, dulce turtă dulce… Ia, cine iubește turta dulce, mâna sus!
Pentru noi, turta dulce este desertul cel mai aromat, simbol al Crăciunului , pe care îl iubim efectiv!
A devenit tradiție să o facem în fiecare an, așa că Ingriduț era super nerăbdătoare să ne apucăm de meșterit.
N-am stat pe gânduri, am așteptat weekendul și ne-am apucat de treabă! Ceea ce vă îndemn și pe voi. Mi se pare una dintre cele mai frumoase activități pe care noi, mămicile, le putem face cu copiii. Implicarea lor la gătit, în general, mi se pare benefică și vă încurajez să experimentați rețetele pe care vi le-am propus de-a lungul timpului.
Ingrediente necesare pentru aproximativ trei tăvi de turtă dulce.
(Bineînțeles, contează și cât de mari le decupați, cum le așezați în tavă, cât de mari sunt tăvile etc. Sau poate că pur și simplu le faceți sub formă de chec, și atunci veți avea nevoie de două tăvi):
– 350 g miere
– 500 g făină
– 90 g zahăr (eu am pus brun, dar puteți folosi și alb)
– 1 ou
– 100 g unt
– 1 lingură carob (puteți pune cacao)
– 10 g bicarbonat de sodiu
– 3 linguri lapte călduț
– 15 g condimente pentru turtă dulce.
Cum facem miunăția – vedeți reel-ul de mai jos pentru indicații video și mai apoi citiți ce și cum:
Mierea, unul și zahărul se pun la foc mic. Amestecăm până se topește zahărul, lăsăm la răcit. Adăugăm oul, carobul, condimentele, făina. Încorporăm bine. La final adăugăm bicarbonatul dizolvat în lapte. Și iaaaar ne apucăm de frământat Aluatul este lipicios, dar ne luptăm cu el și îl punem în folie, în frigider, pentru 24 h
Foarte important: aluatul trebuie să stea la odihnit 24 de ore, deci îl puteți face vineri sau sâmbătă, iar în ziua următoare aveți timp să îl modelați după bunul plac!
A doua zi îl transferăm pe blatul de lucru pudrat cu muuultă făină, împărțim în două.
Întindem aluatul în strat de aproximativ 0,5 cm, pregătim formele, chemăm copilul din dotare și ne apucăm de treabă. Sfat: pentru ca forma să decupeze și să nu se lipească, treceți-o mai întâi prin făină. Țineți făina aproape – așa cum spuneam, aluatul e super super lipicios!
Punem pe foaie de copt în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru 8-10 minute.
Turta dulce trebuie să fie ușor crescută și moale atunci când o scoatem din cuptor.
O lăsăm la răcit în tavă, apoi decorăm.
Acestea fiind spuse, la turtă dulce înainte – nu uitați că aluatul se lasă 24h la odihnit.
Ia să vad, cine se apucă de treabă?
Photo by Larisa Birta on Unsplash