Botezul bebelușului este una dintre cele 7 sfinte taine ale bisericii creștine și este considerat a fi ușa de intrare în creștinism. Alături de botez, pruncului i se aplică încă două taine: ungerea cu sfântul mir și sfânta împărtășanie.
A boteza înseamnă a scufunda (de trei ori în apă) și este un cuvânt care provine din limba greacă.
Când se face botezul bebelușului? Când se botează copiii?
Biserica recomandă ca botezul să aibă loc între șapte și patruzeci de zile de la naștere, însă această perioadă a fost extinsă din diferite considerente. De fapt, nu numai vârsta la care copilul poate fi botezat este flexibilă în zilele noastre, ci și modul de botez. Spre exemplu, în funcție de regiune sau de preferințele părinților, unii bebeluși nu mai sunt scufundați în apă, ci se stropesc pe cap cu un pic de apă sfințită.
De ce scriu despre botez?
Pentru că de curând am fost întrebați dacă vrem să botezăm. Bineînțeles că am acceptat, mi se pare o mare bucurie și onoare să fii părintele spiritual al unui copil. Practic, atunci când botezi, capeți încă un copilaș. Așa cum zic eu acum: nu mai am doar o fetiță, ci am două.
Odată cu invitația și acceptul de a boteza, au venit și întrebările. Ce trebuie să cumpere nașii pentru botez? Ce trebuie să facă nașa la botez? Ce trebuie să iau pentru bebeluș?
Am pus răspunsurile cap la cap și vi le scriu și vouă, în cazul în care veți boteza și voi. Și, cine știe, poate îmi vor fi și mie de folos pe viitor, pentru că nu pot, efectiv, să refuz să botez un copil. Dacă este sănătate, cu drag!
Foarte important atunci când vine vorba despre botez:
În primul rând, este foarte important să stabiliți împreună cu părinții data la care va avea loc botezul și locul (orașul, biserica) în care va avea loc botezul.
După ce ați ales data, al doilea important pas este să mergeți la biserică pentru a vedea dacă preotul poate face botezul în acea zi. De exemplu, noi am mutat, pentru că în ziua dorită era hramul bisericii și preotul nu avea timp.
Mai mult, există perioade din an în care se aplică anumite condiții.
La botez puteți chema un fotograf, deci trebuie luat în calcul că și el trebuie căutat din timp.
Dacă doriți să faceți petrecerea în aceeași zi, căutați restaurant de îndată ce aveți data stabilită și aliniați-vă cu muzica etc.
Acum că știm unde și când va avea loc botezul…
Ce trebuie să ia nașa pentru botez:
- lumânare
- haine pentru bebeluș
- trusoul bebelușului
Totodată, trebuie luate o sticlă de ulei și una de vin roșu și certificatul de naștere al bebelușului (în funcție de zonă, de acest lucru se ocupă părinții).
Un cadou pentru moașă (cea care va duce copilul la biserică) sau o câteva bancnote.
Ce înseamnă trusoul bebelușului:
Deși veți găsi diferite variante cu tot felul de accesorii, trusoul de botez conține anumite elemente de bază. Mai exact: pânză cu capișon (crișma pentru botez), fașă , prosop și săpun pentru preot.
Acestea pot fi personalizate sau nu, în funcție de preferințe.
Important: în funcție de zonă, preotul poate cere și alte lucruri, deci atunci când stabiliți data botezului, întrebați-l care sunt lucrurile necesare și scrieți-le pe o hârtie.
Ce haine cumpără nașa pentru botez:
Bebelușul va fi îmbrăcat de la piele de nași, ceea ce înseamnă set complet de haine.
Vă sfătuiesc să alegeți haine lejere, cu capse, fără prea multe pompoane, dantelă și nasturi. Amintiți-vă că mai puțin înseamnă uneori mai mult, și că un bebeluș crește repede. Decât să îi cumpărați haine de sute de lei, mai bine investiți în jucării de calitate sau într-un cadou util (spre exemplu un sistem de purtare sau ceva personalizat pentru cameră).
Dacă botezați o fetiță, veți avea nevoie de: scutecel, maiou/body (preferabil cu capse, ca sa vă mișcați mai repede), dresuri, rochiță, bolero, bentiță (ceva pe cap), papucei. Dacă este mai frig afară, luați un combinezon sau un paltonaș.
Pentru fetițe, nașa poate oferi la botez cercei din aur.
Vezi aici modele de cercei de aur potrivite bebelușelor și sfaturi despre cum să îi alegi!
Dacă botezați un băiețel, veți avea nevoie de: scutecel, maiou/body (preferabil cu capse, ca sa vă mișcați mai repede), pantaloni, bluză, cardigan, papucei și ceva de pus pe cap. Bineînțeles, puteți opta pentru cămașă, papion, costum – dar așa cum vă spuneam mai sus, mie mi se par prea rigide pentru un bebeluș și nu aș alege asta. Totul ține de voi.
Pentru băieței, nașa poate oferi la botez o brățară din aur sau un lănțișor.
Opțional de avut la biserică: o aleză absorbantă pe masa pe care puneți bebelușul cât îl îmbrăcați, șervețele umede.
Cheltuielile de la botez – cine achită taxa de la biserică?
Taxa de la biserică este achitată de nași. Ca idee, în 2016, când a fost botezată fetița mea, taxa de botez a fost de 500 de lei.
Alte cheltuieli de la botez:
Lumânarea de botez – prețurile încep de la 150 de lei și variază până la cât vreți voi, în funcție de florile folosite, de modelul lumânării, de accesorii. Vorbiți cu mama pentru a afla dacă are vreo prefeință la culori sau poate că se gândește la o temă pentru botezul bebelușului.
Trusoul bebelușului și hainele – prețurile încep de la 250 de lei și cresc până la 1000 lei. Bineînțeles, dacă alegeți materiale organice, naturale (in, lână etc), costurile se vor reflecta în total.
Meniul de la restaurant sau de acasă (petrecerea). Nașii oferă un dar simbolic beblușului, iar acesta este în funcție de bugetul vostru. Dacă botezul are loc la restaurant, acoperiți costurile voastre (2 meniuri) și bineînțeles, mai oferiți ceva pe lângă.
Cheltuielile cu mărturiile (dacă există), bomboane în biserică pentru a servi invitații, fotograful, muzica etc revin părinților.
În final, cam cât costă să botezi un copil?
Vorbind realist de un botez modest, fără ursitoare și meniuri de 100 de EUR/persoană, orientativ, un botez te poate costa ca naș cam 1000 de Euro. Poți plusa la dar, bineînțeles, dar din calculele mele din acest moment, probabil că aceasta va fi suma în jurul căreia vom fi.
Voi ce amintiri aveți despre botez sau despre momentul în care ați fost nași? Ce ați schimba dacă ați putea da timpul înapoi? Ce sfaturi aveți pentru cei care citesc acest articol și care poate se pregătesc de botez?
Pingback: Botezul și băița de a doua zi - experiența mea ca nașă
[…] ce am scris articolul Botezului bebelușului – ce cumpărăm și care sunt cheltuielile, mi-am propus să vă spun cum decurg botezul și băița de a doua zi. Ce se întâmplă efectiv […]