După ce am născut la maternitatea Bucur, am ajuns acasă cu o listă lungă de lucruri pe care trebuia să le cumpăr, să le fac sau să le urmăresc. Pe această listă era și ecografia de șold. Așa că am căutat un medic în apropiere, am luat bebelușa și… la ecografie cu noi!
Ce este ecografia de șold?
După cum îi spune numele, este vorba despre o ecografie care trebuie făcută cu scopul de a depista dacă bebelușul are șold displazic (adică o poziție anormală a capului femural față de cotil (care este o cavitate articulară scobită a osului iliac, locul în care se articulează cu femurul).
Dacă nu este diagnosticat la timp, șoldul displazic poate ecolua spre luxație de șold, iar aceasta va atrage după sine un act chirurgical. Așadar, este bine să verificăm șoldul, ca să fim sigure că e totul în regulă.
De ce trebuie să faci ecografia de șold bebelușului?
- pentru a afla dacă bebe are un șold normal sau dacă este nevoie de monitorizare/tratament
- pentru a afla detalii despre capul femural, gradul de acoperire osoasă ș unghiuri de interes (de convexitate osoasă alfa, de acoperire cartilaginoasă beta etc)
Investigația aceasta nu produce niciun disconfort sugarului (nu doare, nu este invazivă) și nu necesită pregătire în prealabil.
Cine face ecografia de șold?
Pentru a face această investigație cu ultrasunete trebuie să mergi la un ecografist specializat, iar rezultatul trebuie interpretat în context clinic. Examenul clinic trebuie făcut de către un medic ortoped pediatru.
Rezultatele ecografiei trebuie corelate cu vârsta copilului.
Când trebuie să îi faci bebelușului ecografia de șold?
Pentru ca rezultatul să fie concludent și util, ecografia trebuie realizată între 4-6 săptămâni de viață ale copilului. Ea trebuie considerată examen de rutină.
Cât costă o ecografie de șold?
Prețurile variază în funcție de medicul și clinica la care mergeți. Eu am achitat 120 de lei, așadar prețul se situează între 100 și 200 de lei.
Voi ați făcut ecografie de șold bebelușului? Care a fost rezultatul?