Aftele la copii sunt unele dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă mămicile. Haideți să aflăm mai multe despre ele și despre cum le tratăm!
Ce sunt aftele?
Aftele sau stomatita aftoasă sunt de fapt niște leziuni mici care apar la nivelul cavității bucale. Sunt benigne și nu se transmit, și pot fi recunoscute după aspectul albicios, bine conturat. Din cauza senzației de arsură sau durere resimțite la atingerea lor, copilul poate refuza mâncarea și lichidele.
Unde apar aftele?
Aftele la copii sunt localizate de obicei pe interiorul obrajilor, buzelor (dacă tragi buza ușor în jos pe poți observa cu ușurință), însă pot apărea și pe limbă sau pe cerul gurii. Nu se știe exact cauza apariției lor, însă știm că nu sunt contagioase sau de natură infecțioasă.
Cum ne dăm seama că bebelușul are afte în gură?
Prin examinare, în primul rând. Lipsa apetitului, senzația de vomă, respirația urât mirositoare, irascibilitatea, febra, inflamările gingiilor, hipersalivația – iată câțiva indicatori ai aftelor.
De ce apar aftele?
Studiile au arătat că aftele pot apărea din mai multe cauze. Spre exemplu, sunt o reacție a organismului la contactul mucoaselor cu substanțe care irită mucoasa (în general citricele, însă mie personal îmi apar atunci când consum prea mult ananas). De asemenea, unele brânzeturi fermetate au potențial declanșator pentru afte.
Aftele la copii mai apar și în cazul în care copilul sau bebelușul își mușcă limba sau obrazul.
După un tratament cu antibiotice sau după/în timpul unei erupții dentare sau dacă există o infecție în corp, aftele pot fi un indicator.
Afecțiunile gastrointestinale pot fi și ele răspunzătoare de apariția aftelor la copii, așa că fii atentă la intoleranța la gluten, la boala Crohn sau la boala celiacă.
Aftele la copii – cu ce le tratăm?
Leziunile se vindecă într-o săptămână sau două (sau mai puțin), însă pentru vindecare completă, bebelușul sau copilul trebuie văzut de un specialist. Tratamentul prescris va calma durerea și inflamația și are rolul de a preveni suprainfecția cu bacterii din flora bucală.
De obicei, mămicile apelează la glicerina boraxată, un atimicrobian popular în țara noastră, însă există și alte remedii, în funcție de vârsta copilului.
Care este sfatul specialistului Super-Mami.ro?
Dr. Monica Teodorescu, pe care ați întâlnit-o și în alte articole de pe site, ne spune că glicerina boraxată nu este un remediu foarte eficient. În schimb, sfătuiește părinții să aibă grijă ca igiena copiilor să fie corectă. Dieta este și ea importantă – fără roșii, lactate fermentate, nuci, alune, condimente, ciocolată.
Un antiseptic este bine venit și odată cu el, administrare pe cale orală a unui sirop de tipul Nurofen/Panadol, cu rol antiinflamator. Aftele dor!
Descoperă o serie de produse (spray, gel, cremă) împotriva aftelor aici!
Măsuri de prevenire a aftelor la bebeluși și copii
Cel mai bine este să prevenim apariția aftelor, iar acest lucru poate fi făcut printr-o igienă riguroasă în primul rând. Dacă oferi lapte praf copilului, sterilizează tetina biberonului. De asemenea, spală și curăță-i mânuțele des, întrucât bebelușul le bagă în gură foarte des.
Nu oferi ceai sau mâncare prea fierbinte copilului – și acestea pot declanșa apariția aftelor.
Copiii voștri au avut afte? Cum le-ați descoperit?
Multă sănătate!