Dacă vă uitaţi cu atenţie la un copil, este foarte posibil să vă daţi seama dacă el se simte bine cu el însuşi. Acest lucru poate fi tradus şi ca „stimă de sine ridicată”. Copilul are stimă de sine, se simte în largul său – nu este stângaci, timid sau temător.
De ce contează stima de sine:
Copiii care se simt bine cu ei înşişi au încredere să încerce lucruri noi, sunt deschişi şi curioşi. Se străduiesc să facă un lucru cât mai bine şi se mândresc cu orice reuşită, vor ca toată lumea să afle de ea. O stimă de sine ridicată îi ajută pe copii să înţeleagă mai bine unde au greşit şi cum ar putea să facă lucrurile diferit data viitoare.
Un copil cu o stimă de sine ridicată va avea rezultate mai bune la şcoală, acasă şi în familie.
La polul opus, copiii cu stima de sine scăzută sunt nesiguri pe ei, mult mai timizi şi temători. Acceptă comportamente neadecvate, fără să ia atitudine. Nu se pot apăra singuri, renunţă uşor, fără a încerca din nou. Simt că nu sunt sufcient de buni şi tind să se izoleze.
Cum recunoşti copiii care au stima de sine ridicată:
- au încredere în ei
- se simt acceptaţi aşa cum sunt ei
- sunt mândri de reuşitele lor şi de ceea ce pot face
- se descriu folosind termeni pozitivi
- au încredere în ei
- au o părere bună despre ei
Cum recunoşti copiii care au stima de sine scăzută:
- nu au încredere în ei
- practică auto-critica
- nu se simt la fel de buni precum alţi copii
- se tem că nu vor reuşi să facă lucrurile cum trebuie, că nu se vor ridica la măsura aşteptărilor
- se axează pe momentele în care au greşit sau eşuat, decât pe cele pozitive, în care au reuşit
Ce este stima de sine? Cum apare? Cum se dezvoltă?
Stima de sine apare de la vârstă fragedă. Un copil iubit, acceptat, dorit, care are parte de atenţie pozitivă şi blândeţe, îşi va dezvolta o stimă de sine pozitivă uşor-uşor.
Pe măsură ce cresc, bebeluşii şi copiii încep să devină independenţi şi învaţă lucruri noi. Ei se simt bine pentru că încep să ştie să facă lucruri, şi se hrănesc cu reacţiile pozitive ale celor din jur. De fiecare dată când un copil învaţă să facă ceva, stima lui de sine poate creşte.
Momente în care stima de sine a unui copil creşte:
- învaţă un lucru nou, pe care îşi dorea să îl facă
- îşi face prieteni cu care se înţelege bine şi cu care construieşte o relaţie
- este apreciat pentru ceea ce face
- merge la o activitate nouă şi observă că reuşeşte să o facă (de exemplu să meargă pe bicicletă)
- este inclus într-un grup (piramida lui Maslow)
- se simte acceptat şi înţeles
- primesc un premiu pe care consideră că îl merită
- ajută şi li se mulţumeşte pentru asta
- încearcă până reuşeşte
Cum îşi pot ajuta părinţii copiii să aibă o stimă mai ridicată:
Fiecare copil este diferit – pentru unii, construirea stimei de sine poate fi mai uşoară. Pentru alţii, durează mai mult. Însă părinţii joacă un rol esenţial în acest proces.
Ajută-ţi copilul să facă lucruri noi.
Atunci când vrei să îi înveţi ceva, arată-le mai întâi cum trebuie să facă şi spune-le pe larg despre ce e vorba. Explică-le. Dă-le voie să greşească, pentru a înţelege cum e corect.
Laudă copilul, însă atunci doar când e cazul şi fără a exagera.
- atunci când un copil nu reuşeşte ceva, ştie. Laudele tale false nu îşi au rostul. Spre exemplu, dacă un copil nu a reuşit să meargă pe bicicletă, îi poţi spune „-Poate că nu este cea mai bună zi a ta. Cu toţii avem zile şi zile. Sunt mândră că ai încercat – Mai exersăm mâine!”
- nu te axa doar pe rezultat, ci şi pe procesul sau drumul spre a-l obţine. „-Bravo, ai luat 10!” poate fi înlocuit cu „-Felicitări pentru că ai depus atât efort! Nu cred că este uşor să înveţi atât de multe lucruri şi uite, tu ai reuşit. Sunt mândru de tine!”
Fii un model pentru copil. Orice lucru pe care îl faci – mâncare, curăţenie în casă, îngrijit copilul mai mic, cumpărături, serviciu – este un exemplu pentru copil. Fă lucrurile cu drag, fără a bombăni şi a te plânge.
Încearcă să nu îl critici, ironizezi sau etichetezi. Când îi spui că e leneş şi obraznic, nu îl motivezi cu nimic. Dimpotrivă! Copiii sunt afectaţi de lucrurile negative spuse la adresa lor, iar asta le poate scădea stima de sine.
Pune accent pe ceea ce pot face. Observă-ţi copilul şi dă-i şansa de a-şi dezvolta anumite abilităţi.
Dă-i şansa de a ajuta şi de a vedea că ajutorul lui conteză. Stima de sine creşte foarte mult atunci când copilul vede că îi ajută pe cei din jur. Probabil ai observat că îşi doresc să ajute de la vârste mici.
Citeşte şi alte articole de acest gen în categoria Parenting!
Tu cum creşti stima de sine a copilului tău?
Inspirație/sursă: Parents.com