Cu suzetă sau fără? Dacă m-aţi fi întrebat înainte de copil, aş fi spus clar că daaaa, cu. Păi nu toţi bebeluşii au aşa ceva? Bebeluşi, copii mai măricei… îi vezi pe stradă când mergi, la semafor, în mall. Bun. Deci în acest articol nu analizăm dacă îi dam sau nu suzetă copilului, ci despre copiii care au deja suzetă şi vor să scape de ea. Din diverse motive, medicale sau nu.
Aşadar. Vine momentul în care copilul tău e fetiţă sau băieţel mare şi parcă nu mai e loc de suzi. Aşadar, te întrebi: cum scăpăm de suzetă?
Rupi răul din rădăcină luându-i efectiv suzeta sau o lălăieşti până când uită de ea? Cum scăpăm de suzetă?
Unele mămici preferă să ia suzeta gradual. În sensul că stabilesc o regulă conform căreia copilul primeşte suzeta doar la culcare, de exemplu. Cu siguranţă copilul va vocifera, va fi supărat, însă încet încet va înţelege şi se va supune. Între timp, spune-i că doar bebeluşii mai au suzetă, iar el e deja copil mare! Ia uite câte ştii să faci – să mănânci singur, să urci scările, să te îmbraci… bebeluşul nu ştie atâtea lucruri ca tine!
Te sfătuiesc să începi să scoţi suzeta cât sunteţi acasă, cât copilul este fericit, ocupat, odihnit, în mediul familiar. Când se va fi învăţat în casă fără, mergi la pasul următor: să scapi de suzetă când sunteţi afară.
Când am fost în Elveţia, am văzut un copac pliiin de suzete. Aţi ghicit: acolo îşi puneau copiii suzetele, pentru că de acum nu mai erau bebeluşi… Puteţi face şi voi un asftel de copăcel la bunici sau în parc.
Transformă suzeta în monedă de schimb. Vorbeşte cu o vânzătoare de la un magazin despre acest troc, apoi mergi cu copilul. În schimbul suzetei îşi poate alege o jucărie de copii mari!
Zâna Măseluţă poate lua chipul Zânei Suzetă! Poate ţi se pare tras de păr, dar atât timp cât ar avea şanse să funcţioneze, de ce să nu încerci?
Donaţi suzeta unui bebeluş. Noi avem un sac în care punem hăinuţe şi jucării pe care nu le mai folosim – cum ar fi să punem şi suzeta acolo?
Din experienţa mămicilor…
Nico: -I-am luat-o şi gata! Ana plângea noaptea după ea. În loc să dormim, căutam suzete. Până dimineaţă cred că foloseam 10. Cum o scăpa din gură, urla şi urla. Aşa că într-o zi le-am adunat pe toate şi le-am aruncat. A plâns non stop două săptămâni după ele, dar şi cu suzete era cam la fel, pentru că le scăpa foarte des din guriţă noaptea şi numai în plânsete o ţineam. După două săptămâni crunte, s-a consolat şi a dormit mai bine.
Iuliana: Eu am aşteptat până s-a rupt ultima suzetă şi am mai tăiat şi eu un pic din ea. Când a văzut-o a fost dramatic, a plâns la somnul ăla. Apoi a dormit cu ea în mână, strânsă la piept o săptămână. Apoi gata!
Alexandra: Eu nu i-am dat suzeta dar mi se pare amuzant cum a procedat mama în cazul meu. Prima dată a pus ardei iute pe ea fără succes, am spălat-o. A doua oară a aruncat-o în wc (eram la țară) şi nu am mai avut ce face.
Ioana: Am trăit cu frica că nu o să scăpam de ea şi în septembrie (avea pe atunci 2a2l) şi-a a rupt suzeta în vârf… ne-am panicat şi i-am zis că are buba şi că o ducem doctor şi a zis ok. Şi… dusă a fost. A mai întrebat cam o lună când vedea în parc la alţi copii şi gata. Feeling lucky!
Ioana: La noi a fost foarte smooth procesul (nu mă laud 😁) : într-o frumoasă zi am decis eu că nu îi voi mai da suzeta și am pus-o bine (just in case). Când s-a trezit m-am prefăcut că o caut peste tot și nu o mai găsesc, pe sub pat etc, am strigat după ea, un show întreg 😂, a căutat și bebelina cu mine (1 an si 1 luna la vremea aia) și s-a resemnat. Nu a plâns deloc după ea. A mai văzut suzete și la alți copii ulterior, dar am mers pe discursul ca ea e mare, nu mai e bebe, e fetiță mare. End of story.
Cum scăpăm de suzetă în trei zile – planul lui Mark L. Brenner
În cazul în care nu ştiai, există un plan elaborat de dr. Mark L. Brenner, autorul Pacifiers, Blankets, Bottles & Thumbs: What Every Parent Should Know About Stopping and Starting (Fireside). Iată paşii pe care ni-i propune el:
- Dimineaţa şi seara, spune-i copilului tău că ai observat că a crescut şi că îşi doreşte să facă din ce în ce mai multe lucruri singur, independent. Încurajeaz-o, spune-i că este un lucru foarte bun şi că dacă nu mai este bebeluş, în trei zile va trebui să renunţe şi la suzetă. Copiii mari nu au suzetă. Spune-i că poate să facă acest lucru şi că voi îi veţi fi alături. Nu îi cereţi permisiunea sau părerea, ci informaţi-l că va trebui să renunţe la suzetă.
Ştiu că nu vrei şi că îţi va fi greu, însă un copil mare nu mai are suzetă. - Repetă discursul înlocuind sintagma „în trei zile” cu mâine. Menţine acelaşi ton ferm.
- În ziua a treia, aminteşte-i copilului că a venit momentul în care trebuie să renunţe la suzetă. Căutaţi-le împreună, puneţi-le într-o pungă şi mai apoi în coş. Îi puteţi spune copilului că vor fi reciclate într-o minge (apăreţi cu mingea după câteva zile) sau donaţi unui bebeluş, aşa cum spuneam mai sus.
Încurajaţi copilul, spuneţi-i că sunteţi mândru de el şi axaţi-vă pe a face diferenţa între bebeluş şi copilul mare care e acum.
Copiii sunt diferiţi, aşa că nu există o formulă magică pentru a scăpa de suzetă. Este foarte probabil ca această schimbare să aducă plânsete şi nopţi nedormite, însă este important să ne ţinem de plan şi să nu cedăm.
Una peste alta, un lucru e cert: suzeta va dispărea din peisaj, aşa cum cel mic a făcut trecerea de la scutec la oliţă. La un moment dat, suzeta va deveni doar o amintire.