Nu ştiu vouă, însă mie mi se pare că abia de acum a venit iarna. Că doar de acum a început frigul, iar mânuţele şi năsucul sunt reci şi roşii… Dată fiind situaţia, probabil şi voi vă întrebaţi cum îmbrăcăm copilul iarna? Mă mai uit stânga-dreapta când ies şi văd copii şi bebeluşi blindaţi, unora săracii abia li se mai văd ochii.
Eu am încercat să învăţ fetiţa cu temperatură mai scăzută de îndată ce am ajuns acasă de la maternitate. Deşi era iunie, am pornit aerele condiţionate (da, şi pe cel din camera în care dormea, însă nu ne bătea fix în cap) şi am setat pe 23 de grade. Uniform în toată casa. Acum, iarna, avem 20-21 de grade în camera în care dormim. Specialiştii spun că bebeluşii şi copiii se odihnesc mai bine într-o cameră mai răcoroasă şi deşi eu am pufoaica pe mine, nu vreau ca şi Fundiţa să fie la fel de friguroasă. Da, eu am fost copilul cu două căciuliţe, nu vreau ca şi ea să aibă aceeaşi problemă. Dar să revenim, că ne-am luat cu temperatura…
Sfaturi practice: cum îmbrăcăm copilul iarna?
1. Îmbrăcăm copilul în straturi. Ştiţi cum are ceapa straturi, da? Ei, fix aşa şi copiii. Un maiou, un body cu mânecă lungă, o bluziţă, un hanorac. Dresuri, pantalonaşi subţiri, pantaloni pufoşi. Pe deasupra un overall (o salopetă sau combinezon) sau geacă şi pantaloni care opresc vântul şi sunt impermeabile. Dacă e prea cald – aţi ghicit – dăm un strat jos.
Ideal ar fi ca primul strat să fie de lână. Vânaţi lâna la ofertă sau cumpăraţi-o din sh!
În ceea ce priveşte încălţămintea, alegeţi ghetuţe impermeabile, cu strat de lână în interior. Sau dacă nu aveţi buget pentru aşa ceva, luaţi şosetuţe de lână.
Poate că şi îmbrăcămintea tehnică ar putea fi o soluţie pentru voi, în funcţie de stilul de viaţă.
2. Dacă ieşim… nu îi punem trei căciuliţe pe cap. Una subţire, de lână, sau una mai groasă (fleece), plus gluga ar fi de ajuns. Eu sunt fană cagule, pentru că ţin bine şi la gât, la umeri.
Fularul nu este indicat şi bănuiesc că aţi aflat deja de ce (creăm un loc călduţ, umed, propice pentru microbi).
În mânuţe mănuşi legate una de alta, ca să nu le piardă şi să îi oferim şi lui şansa să le scoată şi să le pună singur.
Una peste alta: urmăriţi copilul! Dacă e iritat, se foieşte, e roşu la faţă, înseamnă că… trebuia să lăsaţi jumătate din dulap acasă. Pe cealaltă parte, dacă vedeţi că tremură, mergeţi înapoi acasă!
Mânuţele îngheţate nu trebuie băgate în apă fierbinte pentru a se încălzi, să nu faceţi această greşeală.
3. Dacă am pus copilul în scaunul de maşină, îl scoatem din combinezon. Neapărat! Găsiţi o soluţie: fie merge soţul să încălzească maşina înainte, fie staţi cu toţii până se încălzeşte şi apoi dezbrăcaţi copilul. Logica e simplă: în caz de accident, materialul cel pufos (că doar e iarnă şi combinezonul e pufos, nu?) se poate comprima, lucru care face ca bebeluşul să nu mai fie în siguranţă. Ideea este că dacă noi îl punem înfofolit în scaun, va trebui să mai slăbim centurile, nu? Şi uite-aşa, centurile vor fi mai largi şi nu mai ţin copilul corect.
O altă soluţie ar fi să pui copilul îmbrăcat lejer în scaun, în centuri, şi să aşezi o păturică deasupra. Când s-a încălzit bine în maşină, o dai deoparte.
Niciodată nu plecăm cu copilul înfofolit în scaun!
4. Dacă purtaţi copilaşul… Eu am umblat mult cu fetiţa în sistem de purtare, chiar dacă era iarnă. Mergeam încet, ca răţuşca, ca să nu alunec. Nu am cumpărat protecţie separată, însă am folosit geci mai largi pe care le-am trecut peste sistem. Copilul va primi căldură de la voi şi puteţi merge liniştiţi la o plimbare, chiar dacă afară sunt 0 grade. De fapt, chiar vă sfătuiesc să faceţi asta!
Menţiune: spuneam mai sus de dresuri. Nu sunt indicate la copiii purtaţi, pentru că pun presiune pe călcâi. Aici alegeam pantalonaş cu şosete mai lungi, lejere sus, ca să nu strângă şi să lase urme. Insist pe „mai lungi”, pentru că de multe ori am văzut copii cu picioruşele goale – pantalonul sau combinezonul se ridică mai sus de cizmuliţe, iar picioarele rămân goale. Folosiţi jambiere pentru a vă asigura că picioarele nu rămân goale.
6. Dacă, în schimb, alegeţi să ieşiţi cu căruţul, nu acoperiţi tot căruţul cu pături şi păturele. Fix ca vara, când văd tot felul de cârpe pe căruţ. Nu! Lăsaţi aerul să circule, lăsaţi copilul să vadă lumina zilei!
7. Aveţi grijă de pielea bebeluşului. Frigul poate lăsa urme pe pielea lui catifelată şi delicată, aşa că folosiţi produse special destinate hidratarii şi îngrijirii pielii. Verificaţi texturile cremelor: cele uşoare, fluide, nu sunt potrivite pentru bebeluş – cel puţin nu pentru hidratarea pe care o vrem noi în perioada asta.
Băile nu ar trebui să fie făcute cu apă fierbinte, pentru că după cum ştiţi, apa fierbinte usucă. Îl mai scoatem şi la ger… îi facem săracul pielea praf. Ah, să menţionez şi că bebeluşii şi copiii nu trebuie spălaţi zilnic, mai ales iarna?
Chiar dacă este frig (însă nu bate vânt tăios), vă sfătuiesc să ieşiţi măcar un pic la aer. O plimbare de 10 minute va revigora pe toată lumea! Ca să nu mai spun câte îi puteţi povesti celui mic: uite cum arată copacii când e iarnă, uite păsările, uite zăpada, uite fulgii de nea…
Cu zâmbet să vă fie ziua!