Da, chiar aşa, când apar dinţii bebeluşului? Măcar orientativ, pentru că ştim deja că fiecare copil este unic, are ritmul său de dezvoltare şi putem noi să stăm şi în cap pentru ca un lucru anume să se întâmple. Dacă bebeluşul nu este pregătit, nu este şi gata.
Însă atunci când vorbim despre dinţii de lapte ai bebeluşului, putem discuta despre perioade în care primii dinţi ar putea să apară. Nu este obligatoriu, însă, în jurul vârstei de şase luni, bebeluşului ar trebui să îi apară primii dinţi jos: incisivii centrali (albastru). Urmează incisivii laterali (roz), apoi caninii (verde), primii molari (mov) şi al doilea rând de molari (galben).
Există bebeluşi care au deja primii dinţi începând cu trei luni, pentru ca altora să le iasă la un an. Nu este o regulă, aşadar, dar coroborat cu semnele şi comportamentul bebeluşului, ne putem da seama dacă îl deranjează dinţişorii care stau să apară.
Cum îţi dai seama că bebeluşului îi dau dinţii? Care sunt semnele că eşti în plină erupţie dentară?
Fetiţa mea a început să saliveze foarte, foarte tare înainte de a-i ieşi primii dinţi de lapte. Pur şi simplu schimbam trei-patru baveţele pe zi. Mai mult, începuse să roadă tot, chiar şi cadrul pătuţului. În afară de asta, era mai morocănoasă şi nu prea îi convenea nimic. Ca să nu mai spun că noaptea, în timpul somnului, se întorcea de pe o parte pe alta ca o clătită! Gingiile nu îi erau roşii, însă erau umflate şi se vedea clar că urma să se întâmple ceva. Febră nu a făcut deloc – acesta este un alt simptom al apariţiei primilor dinţi. Dacă face febră, sfatul meu – vă consultaţi neapărat cu pediatul.
Cum calmezi durerile datorate apariţiei primilor dinţi:
Sunt sigură că aţi auzit sau că aveţi deja jucării de dentiţie. Noi o avem pe girafa Sophie căreia i-a ros şi creierul, aşa că nu am cumpărat nicio altă jucărie (dar voi găsiţi aici o gamă variată, inelele fiind mai ieftine). Este bine să aveţi asemenea jucării la îndemână.
În afară de asta, eu am mereu în casă chamomilla, medicament homeopat. Îi dizolv în seringă 3 bulinuţe şi îi dau rezultatul şi mi se pare că funcţionează foarte bine în cazul ei. Teoretic, ar trebui să îi dau de 3-4 ori pe zi. Practic, fac asta doar la nevoie.
Pe cealaltă parte, i-am cumpărat şi un gel special pentru calmarea durerilor gingiilor. Este natural, are rol de anestezic uşor şi îl aplic pe un degetar de silicon. Uneori masez eu gingiile, alteori îi dau ei degetarul şi roade la el. La fel, şi această metodă funcţionează.
Însă vreau să vă spun că şi un morcov curăţat sau un fir de ceapă din frigider ajută! Încercaţi şi asta, nu are ce să facă rău. Există pe piaţă şi biscuiţi special creaţi pentru a calma durerile de dinţi, însă eu nu am luat.
O altă chestie interesantă pe care am găsit-o citind despre calmarea durerilor dentare la bebeluşi este acadeaua din lapte matern. Adică: punem un pic de lapte matern in capăcelul suzetei, introducem suzeta şi apoi dăm la congelator. Pentru ca „acadeaua”/laptele să rămână pe suzetă atunci când vrem să o scoatem, băgăm capăcelul pentru câteva secunde în apă fierbinte – şi aşa se va desprinde. Am încercat, însă fetiţa mea nu vrea suzetă sub nicio formă, aşa că m-am chinuit degeaba.
Acum, la un an şi o lună, domnişoara Fundiţă are doi dinţişori sus, doi jos şi unul într-o parte. Nu îmi dau seama exact care este. Îi aşteptăm şi pe ceilalţi!
La voi cum e? Cum trataţi durerile care vin odată cu apariţia primilor dinţi?
Nu uitaţi: consultaţi medicul înainte de a administra orice medicament copilului vostru!
Ce concentratie folosesti la Chamomila? Merci
Buna, Miha! Am verificat acum, 15 ch. Cu placere!
Pingback: Cinci momente în care mi-am spus că am fetiță mare - Super-Mami.Ro
[…] Și stau și o privesc și observ cum se schimbă de la zi la zi. Înflorește, râde din ce în ce mai colorat și își conturează personalitatea. Îi crește perișorul blond și acum îi pot prinde un soi de moț haios în vârful capului. Şi are deja opt dinţişori… […]
Pingback: Cariile de biberon: de ce apar și cum se tratează - Super-Mami.Ro
[…] când apar dinții bebelușului, îngrijește gingiile curățându-le și […]
Am o fetiță de zece luni,nu are nici un dinte până acum…oare este ceva rău?!De ce nu i au apărut până acum?Sunt îngrijorată!
Florentina, ai putea sa o duci la un dentist, ca sa te linistesti. E adevarat ca momentul eruptiei dentare e diferit, insa e bine sa verifici – eu asta as face daca as fi in locul tau.
Numai bine!