Iată că după o ultimă suflare reeeece a iernii, la care sincer nu prea ne aşteptam, a venit şi căldura. Vremea frumoasă ne îndeamă să ieşim din casă şi să stăm cât mai mult la aer, ceea ce înseamnă că vrem, nu vrem, ne vom întâlni şi cu domnul soare. De aceea, azi vreau să vorbim despre cum să ai grijă de pielea ta şi de a bebeluşului tău vara. Pentru că yuppyyy – de acum chiar vine vara!
În primul rând, cel mai important lucru pe timp de vară, chiar dacă stăm în oraş, este protejarea pielii cu ajutorul produselor de protecţie solară. Nici noi, mămicile, nu ar trebui să ieşim din casă fără a ne aplica cremă de protecţie solară, darămite bebeluşul!
Important de ştiut: Pe pielea bebeluşului nu se aplică niciun astfel de produs până la şase luni – îl ferim îmbrăcându-l cu hăinuţe lejere, răcoroase, îi punem pe cap pălăriuţă, tragem cortina căruciorului, punem un câmp sau pled alb etc. Dar dacă că bebeluşul are peste şase luni, îi punem pălăriuţă în cap şi…
Cum alegem loţiunea/crema/ produsele care ne vor oferi protecţie solară:
- În funcţie de tipul de piele şi de durata expunerii la soare, alegeţi cât de ridicat va fi factorul de protecţie solară. FPS-ul (sau SPF-ul) de 50 protejează mai mult decât suficient.
Produsul de protecţie solară se aplică uniform pe piele înainte de a ieşi din casă. Amintiţi-vă că nici noi, nici bebeluşul nu avem doar faţă – crema solară trebuie aplicată şi pe braţe, şi pe gât, şi pe urechi, şi pe picioruşe etc – tot ce ar putea fi atins de razele soarelui. - Atunci când alegem o cremă, o loţiune de protecţie solară, trebuie să fim atente şi la filtrele pe care le conţine. Alegeţi produse care au filtre UVA, dar şi UVB. Filtrele minerale lasă urme albe pe piele, produsul trebuie întins mult mai bine, însă sunt dezirabile datorită formulei.
- Formula produsului de protecţie solară. Marketingul este la putere, aşa că de multe ori ne atrage un produs datorită ambalajului. Saaaau pentru că e tip spray şi uite ce uşor se aplică (dacă tot am pomenit de acest tip, mai întâi aplicaţi în palme, apoi pe piele. Astfel produsul nu riscă să fie inhalat sau distribuit neuniform). De acord! Însă trebuie să fiţi atente la ingrediente (un mare NU pentru produsele care conţin alcool, mai ales dacă vreţi să le aplicaţi pe pielea bebeluşului). Nici parfumul nu are ce căuta într-un produs pe care îl vom pune pe pielea copilului, mai ales a celui micuţ.
Indiferent de câtă loţiune solară aţi pus pe copil, evitaţi expunerea directă în soare. Una e să se joace şi să îl prindă soarele printre pomi, alta e să îl puneţi în mijlocul parcului, unde nu e umbră deloc, iar soarele îl bate fix în cap. De asemenea, mare grijă la intervalul orar 13-17! Fugiţi acasă sau staţi la umbră!
Eu am pielea albă, aşa că aplic acelaşi produs pe care îl aplic şi domnişoarei Fundiţă: Bioderma ABCDerm Solaire, SPF 50. De asemenea, mai avem şi un Jason SUN, SPF 30. Ambele sunt minerale, nu conţin parfum sau iritanţi şi au ingrediente potrivite pielii bebeluşului şi pielii mele cu dermatită seboreică.
Bun, şi dacă am vorbit despre protecţia solară a pielii, am câteva sfaturi mai generale care ne vor ajuta să îngrijim pielea bebeluşului şi a noastră cât mai corect:
- La baie sau la duş folosiţi mereu apă călduţă. Ştiu că bunica ne spunea că apa rece înviorează, deci dimineaţa de vară trebuie începută cu apă reeeeeeece, însă temperatura joasă agresează pielea. La polul opus, eu iubesc duşurile luuungi şi fierbinţi. Dar obiceiul de a le face este prost: apa fierbinte usucă rău pielea! Aşadar, folosiţi apa care are în jurul a 35 de grade.
- folosiţi produse blânde, care nu conţin săpun.
- încercaţi să folosiţi produse fără parfum, mai ales pentru bebeluşi. În cazul lor nu ne interesează să parfumăm pielea, ci să o îngrijim cât mai bine.
- pentru a vă uscat, tamponaţi uşor pielea. Nu frecaţi! Eu o înfăşor pe domnişoara Fundiţă în prosop, ca pe o sărmăluţă! Apoi apăs uşor, tamponez pielea ei delicată.
- dacă faceţi duş des, mai săriţi peste utilizarea gelurilor/săpunurilor/spumantelor/cremelor. Spre exemplu, eu o pun uneori şi de 2-3 ori în cadă pe zi pe fetiţa mea şi folosirea produselor ar însemna o exagerare. Aş extrapola spunând că ar fi chiar o agresiune adusă pielii.
- dacă pielea voastră sau a bebeluşului este foarte uscată, ea are nevoie de emoliere. Produsele emoliente sunt mai uşor de aplicat după baie sau duş, pentru că pielea este mai moale şi porii deschişi.
- Pentru o aplicare rapidă şi uniformă, puneţi produsul în palme şi apoi aplicaţi-l pe corp, prin mişcări circulare.
- adaptaţi tipul produsului anotimpului în care ne aflăm. Spre exemplu, primăvara şi vara putem folosi loţiuni, pe când pentru toamnă şi iarnă sunt mai potrivite balsamurile.
Vom vorbi separat şi despre protecţia solară a pielii cât suntem la mare, acum însă am vrut să vă scriu despre protejarea pielii în oraş, în timpul unei ieşiri până în parc, de exemplu. Pentru că da, chiar şi o oră de expunere la soare fără a ne proteja ne poate afecta pielea! De asemenea, dacă suspectaţi vreo problemă la nivelul pielii, mergeţi la medicul de familie pentru a primi o trimitere către dermatolog.
Voi ce alte sfaturi mai aveţi atunci când vine vorba despre îngrijirea pielii? Cum o răsfăţaţi şi îngrijiţi pe a voastră sau pe a lui bebe?
Noi avem o crema Badger, de anul trecut, o fi buna de folosit oare si anul acesta?
Alina, eu zic ca da, daca nu miroase a ranced. In general, uleiurile/unturile au valabilitate mare. Banuiesc ca e comandata de pe iherb – acolo scrie si termenul, ia verifica! 🙂
Pingback: Cu bebeluşul la mare - da sau ba? - Super-Mami.Ro
[…] Atenţie: Nu ne expunem la soare fără a aplica loţiune/cremă/produs cu SPF. Citeşte şi: Cum să ai grijă de pielea ta şi a bebeluşului vara […]