De când am aflat de existenţa a cinci sunete pe care le scoate bebeluşul încercând să comunice mi se pare că l-am prins pe Dumnezeu de un picior. Fiind la prima sarcină, am intuit mai mult de ce ar plânge fetiţa mea, însă parcă de fiecare dată scoate sunete diferite. Asta până când tot căutând pe un grup informaţii care mă interesau, am citit despre faptul că bebeluşul nostru, aşa mic cum e, comunică zilnic cu noi. Şi că tot ceea ce trebuie să facem este să îl ascultăm, pentru că există cinci sunete mari şi late care se regăsesc în cinci situaţii (cele mai importante). Vorbim aici despre un nou născut (teoria este valabilă pentru bebeluşii care au între 0 şi 3 luni), pentru că în câteva luni cu siguranţă ne va fi mai uşor să reunoaştem dorinţele lui bebe.
sursa foto: sheknows.com
Cea care a lansat această teorie şi a definit cele cinci sunete este Priscilla Dunstan, o australiancă devenită celebră datorită teoriei sale. Conform acesteia, cele inci sunete pe care le scoate bebeluşul tău sunt:
- neh – reprezintă foamea. Dacă lui bebe îi este foame, te va anunţa printr-un neeeeh. Sau mai multe!
- eh – tradus prin „-Scapă-mă de gazeeee!”, situaţie în care aducem bebeluşul la verticală şi încercăm să îi scoatem aerul. Situaţia poate apărea după sau în timpul mesei, dar şi în timp ce bebe doarme. Dacă se trezeşte strigând ehhhhhhhh, luaţi-l uşor, scoteţi-i aerul şi puneţi-l înapoi în pat sau pătuţ. Şansele de a reveni la somn sunt mari!
- eaaaaaaaarrrrrrrrrrh/errrrrrrr/eaaaaaaaaa – durere de burtică, gaze. În acest caz putem face bicicleta!
- heh – disconfort. Poate e prea cald, prea frig sau vrea scutecul schimbat!
- owh/auu – reflectă dorinţa de a dormi.
Pentru a vă lămuri mai bine cum sună fiecare dintre cele cinci sunete, vă recomand să urmăriţi clipul de mai jos:
Aşa cum vă spuneam la început, în cazul nostru recunoaşterea celor cinci sunete pe care le scoate bebeluşul au funcţionat în proporţie de 80%. Am testat fix o săptămână teoria şi mi s-a părut foarte tare şi mai ales utilă, aşa că nu puteam fără să o împărtăşesc cu voi.
Vă invit să îmi spuneţi dacă aceste sunete şi ceea ce înseamnă ele se potrivesc şi bebeluşului vostru! Chiar sunt curioasă 🙂
Pingback: Prima călătorie cu maşina a bebeluşului - Super-Mami.Ro
[…] trei ore rămase, a dormit vreo două jumătate. Fix când am intrat în Bucureşti s-a trezit şi a început să plângă spunându-mi că îi este foame. Fiind ora 22, nu am mai oprit, ci am alăptat-o vreo 15 minute, până am ajuns acasă. Am citit […]
Pingback: Bebelușul la trei luni: comportament și dezvoltare - Super-Mami.Ro
[…] albinuțele caruselului. Acum scoate mai multe sunete (nu doar cele despre care v-am povestit in teoria Priscilla Dunstan). La 11 săptămâni bebe a noastră a imitat pentru prima oară un sunet scos de mine – și […]
:), Da functioneaza!
Ma bucur ca v-a atras atentia limbajul bebelusilor. Din perspectiva de trainer Dunstan Baby Language, sunt fericita sa ii invat pe toti cei care doresc sa faca din experienta de parinte un succes, sa construiasca o relatie bazata pe intelegerea copilasului inca din prima zi unii langa ceilalti.
La aceasta ora si in tara noastra exista sute de parinti care au trecut cu bine, fara stres si anxietati/panici si plans de primele luni (cele mai dificile, de altfel), ajutati de cunoasterea DBL, fiind cu totii linistiti, multumiti si fericiti ca nu s-au confruntat cu situatii pe care sa nu le poata gestiona.
De aceea, recomand si aici tuturor parintilor preocupati de a STI, a INTELEGE tipurile de plans ale bebelusului, sa investeasca putin timp si a se lasa ghidati de informatii complete, accesibile acum si in tara noastra.
Voi mai adauga faptul ca doar vizionarea videourilor, fara un set de explicatii complementare, ar putea sa nu orienteze corect parintele. Prin urmare, va invit si pe pentru o informare extinsa legata de Limbajul bebelusilor.
Va stau cu mare drag la dispozitie pentru suportul necesar in acest domeniu.
Mihaela Pintea, trainer Dunstan Baby Language