Pentru că am început uşor-uşor să mai citesc despre terapii complementare (mă tentează foarte mult să le încerc), în articolul de astăzi vă invit să abordăm un altfel de subiect. Am invitat-o pe Ada Guţiu, una dintre fondatoarele Aromateria.ro, să ne povestească un pic despre pasiunile ei, aromaterapia şi uleiurile esenţiale şi sper că informaţia vă va fi şi vouă de folos!
Uleiurile esențiale câștigă tot mai multă credibilitate pe masură ce oamenii le descoperă, iar aromaterapia, aceasta formă de terapie complementară, este tot mai des luată în considerare.
Uleiurile esențiale sunt valoroase și renumite pentru proprietățile lor de susţinere a întregului organism și de echilibrare a emoțiilor. Atunci când este folosită în siguranță, aromaterapia este o metodă simplă și absolut încântătoare de a susține sănătatea pe toate planurile.
Orice domeniu care ține de sănătate este extrem de confuzant. Medicii din toate specialitățile au păreri diferite, nutriționiștii au păreri diferite, orice specialist va găsi un alt specialist cu o părere diferită de a sa. Aromaterapia nu face nicio excepție. Iar acest lucru este extrem de confuzant pentru un neinițiat în utilizarea uleiurilor esențiale.
Ce trebuie să știm despre aromaterapie înainte de toate?
- Uleiurile esenţiale sunt extrem de potente. Pe cât sunt de eficiente, pe
atât de periculoase pot deveni. Dacă cunoaşteţi un aromaterapeut sau un medic cu specializare în aromaterapie, luaţi în considerare orice formă de aplicare a uleiurilor esenţiale împreună cu el (aplicare topică, inhalare, ingestie). Dacă nu aveţi posibilitatea să vă consultaţi cu un specialist, limitaţi-vă la aplicare topică şi inhalare. Trataţi cu maximă seriozitate uleiurile esenţiale şi dacă nu aveţi obiceiul de a lua medicamente fără sfatul medicului (şi sper că nu aveţi), nu ingeraţi nici uleiuri esenţiale fără sfatul specialistului. - Cumpăraţi numai uleiuri pure de la companii care vă învaţă despre ele şi despre cum să le folosiţi.
- Asiguraţi-vă că cei care vă sfătuiesc au cunoştinţe în domeniu şi că vă pun la dispoziţie şi contraindicaţiile şi precauţiile. Dacă nu apar pe etichetă, nu înseamnă ca ele nu există! Mare atenţie în cazul femeilor însărcinate, copiilor, persoanelor în vârstă sau cu alergii, cu imunitate compromisă sau sub supraveghere medicală.
- învăţaţi să cumpăraţi uleiuri esenţiale ţinând cont de câteva criterii de bază: nume latin, ţară de orginie, partea planetei din care este obţinut uleiul, metoda de extracţie. De exemplu, bine cunoscutul ulei de lavandă poate fi de mai multe feluri, cu proprietăţi şi contraindicaţii diferite.
- păstraţi uleiurile într-un loc răcoros şi întunecat. Cumpăraţi-le de la cei care le depozitează la fel, nu pe rafturi, în căldură şi lumină. E bine de ştiut că termenele de valabilitate ale uleiurilor sunt foarte diferite. Chiar şi depozitate corespunzător, uleiurile precum cele obţinute din citrice sau conifere vor oxida în maximum doi ani, spre deosebire de cele obţinute din rădăcini, care rezistă bine în timp.
- citiţi cât de mult puteţi despre aromaterapie, dar din surse credibile. Există foarte multe informaţii eronate şi periculoase online, aşa că trebuie să căutaţi articole cu referinţe, scrise de specialişti.
O altă provocare. Aromaterapia: eu ce ulei esenţial aleg?
Oamenii se întreabă de obicei ce uleiuri să cumpere, pentru că multe dintre ele par să facă acelaşi lucru. Pentru un începător, e destul de greu de ales, însă Ada ne sfătuieşte ca în prima fază să căutăm uleiuri în funcţie de efectul dorit. De exemplu, căutând un ulei cu potenţial anti-inflamator, vom găsi o listă lungă. Trebuie să citim despre fiecare ulei din acea listă şi să luam în considerare toate proprietăţile lor, inclusiv cele emoţionale şi energetice.
Păstraţi pe listă doar uleiurile care pot să vă ofere beneficiile emoţionale şi energetice de care simţiţi că aveţi nevoie. Mai apoi citiţi despre aromă. Ideal ar fi să le puteţi mirosi şi să alegeţi doar aromele care vă plac. Dacă nu este posibil, măcar citiţi despre ele, ca să vă faceţi o idee. Folosiţi-vă şi intuiţia, fiţi atente la ce vă atrage luând în considerare toate detaliile.
Care sunt uleriurile care nu ar trebui să lipsească dintr-o casă?
Aromaterapia este extrem de subiectivă, după cum ne spune Ada. Efectele uleiurilor pot fi diferite, noi suntem diferiţi. Puteţi încerca mai multe, până ajungeţi la cele care vă fascinează. Unele dintre ele merită totuşi luate datorită efectelor demonstrate ştiinţific.
Ce uleiuri ar trebui să existe în casa unei familii cu copii?
Iată o mică listă (cu doza de subiectivism aferentă):
- Pentru crampe abdominale: Bergamota, deşi ar merge şi Portocala.
- Pentru infecţii Cimbru, desi ar merge şi Oregano.
- Pentru respiraţie am ales Eucalipt, desi ar merge şi Menta.
Citiţi, aşadar despre fiecare în parte. Nimeni nu poate să vă garanteze că de tuse veţi scăpa cu Chiparos sau cu Cedru Atlas sau poate cu Busuioc. Dacă ştiţi că nu vă place o anumita aromă, nu cumpăraţi uleiul. Mereu va exista o alta opţiune.
Care sunt alegerile Adei când vine vorba despre uleiurile de aromaterapie?
- Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) – are multiple întrebuinţări şi proprietăţi; antibacterian, antiviral, potenţial antialergic, antifungic sunt doar câteva dintre ele.
- Bergamota (Citrus bergamia) – este unul dintre cele mai preţioase uleiuri pentru sănătatea emoţională, pe lângă multiplele beneficii pe planul fizic.
- Eucalipt (Eucalyptus Globulus, Eucalyptus radiata) – un aliat de nădejde în lupta cu aproape orice afecţiune a sistemului respirator.
- Lămâia (Citrus limon)– un dezinfectant minunat, pe lângă multe alte proprietăţi.
- Lavanda (Lavandula angustifolia)– este un ulei valoros pentru sistemul nervos şi pentru piele.
- Tămâia (Boswellia carterii, Boswellia sacra, Boswellia frereana, Boswellia neglecta) – aroma nu are nicio legatură cu tămâia din biserică; este un ulei preţios pentru partea emoţională, pentru sistemul respirator, pentru piele.
Dupa ce învăţăm să le folosim pe cele de mai sus şi am observa reacţiile membrilor familiei, am putea adăuga:
- Cedru (Juniperus virginiana, Cedrus atlantica) – un ulei foarte bun pentru virozele respiratorii ale copiilor mici (mai ales Juniperus virginiana – bun decongestiv; Cedrus atlantica este şi el foarte bun pentru sistemul respirator şi pe cel circulator), pentru care Menta sau Eucaliptul sunt prea puternice;
- Cimbru (Thymus vulgaris ct. thymol) – un ulei cu acţiune antibacteriană puternică, cu multiple beneficii pe toate planurile.
- Chiparos (Cupressus sempevirens) – esenţial pentru sistemele respirator şi circulator; un ulei cu efect tonic general.
- Cuisoare (Eugenia caryophyllata) – pe lângă faptul că este antibacterian puternic, antifungic, imunostimulator, analgezic, este şi antidepresiv.
- Lemongrass (Cymbopogon citratus) – un ulei calmant, foarte bun în situaţii cu agitaţie şi neliniste, cu acţiune minunată pe sistemul digestiv, antiviral şi febrifug.
- Pin (Pinus sylvestris) – antiseptic pulmonar, urinar, hepatic; foarte util în situaţii de epuizare.
Unele dintre uleiurile de mai sus au contraindicaţii pentru copii şi femei insarcinate. Citiţi contraindicatiile şi precauţiile fiecărui ulei înainte de a-l folosi.
Cum folosim uleiurile esenţiale în aromaterapie?
Aromaterapia presupune trei modalităţi principale de folosire a uleiurilor esenţiale: aplicarea topică, inhalarea şi ingestia. Pentru aplicare topică sau masaj, uleiul esenţial se diluează înainte de aplicare într-un ulei vegetal sau într-o cremă. Uleiurile esenţiale se absorb prin piele, ajung în sistemul circulator şi, implicit în tot corpul. Daca alegeţi aplicarea topică, pentru a creste şansele de reuşită, masaţi zona cea mai apropiată de locul organului afectat. Spre exemplu, masaţi pieptul şi spatele în cazul afecţiunilor respiratorii, abdomenul în cazul problemelor digestive etc.
Inhalarea se poate face prin mai multe metode. Cea mai simplă este difuzarea cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, numit difuzor pentru uleiuri esenţiale. Cu ajutorul acestui aparat, moleculele din uleiurile esenţiale sunt dispersate în aer şi ulterior, inhalate. O altă metodă de inhalare eficientă, simplă şi accesibilă este cu ajutorul inhalatorului personal.
Descoperă aici câteva modele de difuzoare de aromaterapie şi alege-l pe cel care vi se potriveşte!
Ingestia este o opţiune doar in cazul in care un medic specializat în aromaterapie o recomandă.
Aromaterapia are în spate chimie pură şi studii ştiinţifice. Compuşii chimici din uleiurile esenţiale şi sinergia dintre ei le fac să fie spectaculoase. Mai are în spate şi specialisti cu zeci de ani de experienţă care au identificat în practica lor, pe lângă proprietăţile pe planul fizic, efecte minunate pe planul emoţional şi energetic.
Dacă veţi integra uleiurile esenţiale pure în viaţa voastră, veţi fi uimite de câtă susţinere vă pot oferi, mai ales după ce veţi începe să le cunoaşteţi şi totodată să vă cunoaşteţi şi pe voi în raport cu ele.
surse foto: pixabay.com
Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți afla mai multe detaliie de aici sau de pe grupul de Facebook Aromateria. De asemenea, pe Ada Guţiu, cea care a fost atât de drăguță și ne-a luat cu ea în lumea ei dragă a aromaterapiei, o găsiți, aşa cum spuneam la început, pe Aromateria.ro.
Voi ce părere aveți despre aromaterapie și uleiuri esențiale? Folosiți? Sunteți tentate? Ați încerca uleiurile ca alternativă a medicamentelor clasice?
Pingback: Produse consumate – septembrie 2017 – FromMegWithLove.Ro
[…] de ceva timp am început să fiu pasionată de aromaterapie şi de uleiuri esenţiale. Consumasem deja uleiurile acestea de la Solaris, însă am început să cumpăr pure şi să le difuzez în aparat special. Ne place aşa de muuuult! Uleiurile esenţiale pure sunt scumpe, însă pot fi folosite şi în scop terapeutic. Am rugat un aromaterapeut să ne explice mai multe despre asta şi am scris despre aici. […]
Pingback: Cum ne putem parfuma casa în mod natural – FromMegWithLove.Ro
[…] mai bine pune uleiul esenţial în difuzorul de aromaterapie! Există sinergii deja preparate sau poţi mixa tu uleiurile esenţiale preferate! Eu am deja un […]
Pingback: 24 produse pe care le-am aruncat, deşi nu le-am consumat – FromMegWithLove.Ro
[…] aromaterapia a devenit parte din viaţa noastră. Fetiţa mea se trezeşte şi îmi arată difuzorul, musai să îl vadă mergând pe timpul zilei. Nu difuzez continuu, de multe ori pun apă, însă îi plac ei culorile şi sunetul. Revenind la uleiuri, acestea sunt luate de pe elemental acum ceva timp şi le arunc pentru că au oxidat. Dacă nu ştiaţi, uleiurile esenţiale trebuie ţinute la frigider şi au o anumită durată de viaţă (eu nu ştiam). […]
Pingback: 17 lucruri pe care vreau să le fac în această toamnă - FromMegWithLove.Ro
[…] pun câteva picături de ulei esenţial cu aromă de toamnă în difuzor. Parcă aromaterapia e mai faină când e frig afară, […]
Buna, Super Mami!
Foarte interesant articolul si eu iubesc aromaterapia si de vreo doi ani am descoperit si difuzoarele pentru arome. Am cumparat un difuzor de aromaterapie Zenix de care sunt foarte multumita. Este un difuzor cu ultrasunete cu o capacitate medie de 300 ml, se curata foarte usor, are temporizator si se inchide singur cand ramane fara apa, iar ca uleiuri preferatele mele sunt Lavanda, Lamaia si Menta. Momentan le folosesc pe cele de la Mayam dar urmatoarea comanda o sa fie la Aromateria, ca m-au facut curioasa 🙂
Buna, Elena! Nu il stiu pe Zenix :), dar iti doresc sa te bucuri de el!
Daca vei comanda ceva, sa imi spui cum ti se par :). Eu nu sustin brandurile tip MLM, deci ma bucur ca ai ales altceva :).
Imbratisari parfumate! Cu ulei de bergamotaaaaaaa <3 <3 <3
Pingback: Lumânările parfumate: una dintre bucuriile toamnei mele - AdinaArustei.Ro
[…] frigul, am scos arsenalul de parfumuri pentru casă la înaintare. Vedetele sunt difuzorul pentru aromaterapie şi lumânările. Am făcut inventarul, am aprins (şi consumat câteva deja) şi acum mă uit după […]