În luna mai am făcut panna cotta fără zahăr de m-am plictisit. De fapt, a fost prima oară când am făcut un asemenea desert. Şi m-am tot jucat cu el, punând diferite sosuri, şi fiecare produs finit a fost un succes la Fundiţă (2 ani şi 11 luni pe atunci). Aşa că mi-am propus să vă scriu şi vouă reţeta mea de panna cotta, mai ales că nu conţine zahăr, e răcoroasă şi uşor de gestionat.
Ingrediente necesare pentru panna cotta fără zahăr (le puteţi înjumătăţi, dar eu fac această cantitate pentru că mâncăm cu toţii):
- 600 ml smântână lichidă proaspătă
- 200 ml lapte
- vanilie
- un vârf de coajă de portocală
- 2 pliculeţe gelatină
- 80 ml apă
- 2 linguri apă de trandafiri. Puteţi pune tot apă, însă mie mi se pare fenomenal izul de trandafiri din această panna cotta
- fructe pentru sos.
Cum faci panna cotta fără zahăr pentru copii:
- Punem gelatina la hidratat în apă + apa de trandafiri. Citiţi instrucţiunile de pe pliculeţe, nu are cum să nu iasă.
- Cât e gata gelatina, punem smântâna şi laptele pe foc. Adăugăm şi vanilia şi coaja de portocală. Dacă vă uitaţi cu atenţie la panna cotta mea, veţi vedea punctuleţe pe deasupra – fix condimentele.
- Amestecăm şi lăsăm la foc mic-mediu, până ajunge în punctul de fierbere. Atunci oprim focul şi lăsăm câteva minute la răcorit.
- Transferăm gelatina umflată peste amestecul din oală şi amestecăm cu un tel, ca să o înglobăm bine bine.
- Punem panna cotta în forme – pot fi de silicon, sticlă, sau dacă plănuiţi să plecaţi şi să o luaţi cu voi, puteţi pune direct în borcane. Dăm la rece pentru cel puţin 4 ore, până se încheagă bine
Ca să scoatem panna cotta din forme avem mai multe soluţii. Putem pune fundul vasului în apă fierbinte, putem da cu cuţitul uşor pe margini etc, în funcţie de recipient.
După ce am scos panna cotta din forme, pregătim sosul. Reţetele clasice spun că acesta trebuie fiert cu zahăr – fructele se dau într-un clocot cu zahăr ca să formăm un sirop. Însă noi facem panna cotta fără zahăr, mai ştiţi? Aşa că pur şi simplu dăm pe răzătoarea mică câteva fructe. În fotografie, eu am ales să folosesc nectarine coapte şi zemoase. Puteţi folosi de la căpşune la afine, caise, zmeură şi orice vă mai trece prin cap. Sau puteţi pune dulceaţă. Sau miere. Saaau după cum vă pofteşte inimioara!
Panna cotta fără zahăr este o reţetă super permisibilă, putem face multe combinaţii de forme, culori şi arome. O putem tăia în bucăţi pentru copilaşii autodiversificaţi şi bineînţeles, putem folosi diverse forme de silicon. Eu am fluturaşi, buburuze, floricele.
Ei, cum vi se pare reţeta de Panna cotta fără zahăr pentru copii? Dacă o faceţi, nu uitaţi să veniţi cu dovada şi impresiile!
Cu zâmbet să vă fie ziua! Şi cu panna cotta 🙂