12 activităţi pentru bebeluşi de 12 luni+

Cine nu are nevoie de un moment de respiro? Fie că vrem să bem o cafea, să punem rapid un ou la fiert, să spălăm vasele – sunt zile în care avem nevoie de un moment în care bebeluşul este ocupat. Cuuuum aşa, să fie ocupat şi să nu stea agăţat de pantalonii noştri? Şi eu m-am mirat, însă la un an şi aproape două luni, am reuşit performanţa de a face lucruri în timp ce domnişoara Fundiţă este ocupată!

Cum ţin eu bebeluşul ocupat? Îi dau de treabă! Uneori merge, alteori nu. Însă ce e clar e că trebuie să încercaţi şi voi. Poate veţi fi surprinse să vedeţi că bebeluşul vostru e captivat de ceea ce face şi că aveţi un moment în care puteţi să vă beţi cafeaua. Caldă!

Iată cum o ţin eu ocupată pe fetiţa mea şi care sunt cele 12 activităţi pentru bebeluşi de 12 luni+, curioşi şi activi pe care vi le propun:

 • lipesc bileţele colorate (stick notes) pe mobilă. Cum le vede, cum se apucă să le dezlipească şi să le studieze! Le lipesc în mod diferit, pentru ca ea să se prindă singură că trebuie să le ridice, să le desprindă din stânga, din dreapta etc. Cu acest “joc” am început de pe la zece luni şi are succes şi acum!
  Citind în bolul meu de cristal, prevăd că o să mă ajute şi să o învăţ culorile; aşa că vă sfătuiesc să aveţi aşa ceva în casă.

 • îi las la îndemână o cutie cu şerveţele. Şi se pune pe scos un şerveţel. Şi pe al doilea. Şi pe al treilea şi… scoate şi iar scoate. Mai ia o pauză. Analizează ce ispravă a făcut ea. Şi iar se apucă de scos! Puteţi sacrifica o cutie din cele mai ieftine şerveţele, iar mai apoi le strângeţi şi ştergeţi cu ele prin bucătărie, de exemplu. Asta dacă nu le şi rupe între timp.
 • îi umplu un coşuleţ cu tot felul de lucruri din diferite materiale şi texturi. Le ia pe fiecare, le studiază, le aruncă, iar le ia…

 • îi umplu sticle de plastic cu diverse. Pe lângă faptul că zornăie, iar bebeluşii iubesc gălăgia (uite cum faceţi economie şi nu mai luaţi jucării), se uită şi la ce e în sticlă. Alune, nuci, biluţe de plastic, apă cu sclipici – voi decideţi!
 • dacă sunt în bucătărie şi vreau să gătesc, am observat că îi plac mult capacele. Aşa că o pun în scăunelul ei, îi dau două trei capace de culori diferite şi un borcan din plastic şi uite-aşa, îi dau de treabă pentru că încearcă să pună capacul pe borcănel. Ba alunecă, ba nu nimereşte… să vezi bucurie şi chiţăială când stă capacul pe borcan! Îi explic între timp şi culorile, vorbesc cu ea, dar o şi las în legea ei. Depinde cât de concentrată o observ.
  Uneori îi dau şi câteva paste colorate sau orice alte jucării pe care le bagă în borcănel.
  Un alt lucru pe care îl fac, tot cam în aceeaşi idee, e să îi dau un ou fiert, de sacrificiu, pe care încearcă să îl pună în suportul special pentru ouă. Puteţi cumpăra ou de lemn din piaţă dacă nu vă încântă ideea oului fiert.
  Aceste activităţi antrenează atenţia copilaşului şi sunt migăloase pentru micul de el.

 • uneori îi pun două boluri cu apă în care o las să bage mânuţele. Unul are apă caldă, unul apă rece. Aşa o învăţ şi diferenţa dintre cald şi rece şi o las să se distreze fără a o băga în cadă – bebeluşii iubesc apa!
 • copiii iubesc magneţii, aşa că am ales câţiva de sacrificiu. Îi scoate, îi pune înapoi, îi plimbă, îi duce, îi aduce… unii dintre ei se scot mai greu, fireşte, iar asta e o provocare care o ţine ocupată 😀

 • într-o zi am scos diferite bucăţi de material – eşarfe, fulare – care mai de care mai fine, mai moi, mai aspre. Le examinează pe fiecare şi învaţă culori, simte texturi noi.
 • îi fac pungi senzoriale. Adică: îi pun diverse lucruri în punguţe de tip zip. Plimbă de colo colo ce e în punguţă, simte texturi, se chinuie să desfacă.

 • domnişoara Fundiţă a primit în dar o jucărie cu cercuri stacabile. O văd foarte concentrată pe ele şi spre surprinderea mea, reuşeşte să le pună pe toate. Ştie că mai are de pus până sus, caută cercurile. Cred că este cea mai bună jucărie pe care o are. Nu ştiu de unde este luată aceasta, dar o variantă asemănătoare găsiţi aici.

 • Cutia Permanenţei nu a prezentat interes, dar poate că bebeluşul vostru va fi fascinat de mingea care dispare ca să apară în secunda următoare pe cealaltă parte. Sinceră să fiu, doar pisica s-a jucat cu cutia permanenţei a noastră, aşa că am aruncat-o. Am pierdut vreo oră într-o noapte degeaba…

 • slime-ul este şi el iubit de copii. De alţii, pentru că la noi nu a avut succes. Ba chiar s-a strâmbat când l-a atins! Acesta de mai jos este făcut în casă din două linguri de tărâţe psyllium şi un pahar de apă. Amestecul se pune la cuptorul cu microunde pentru 1 minut jumătate, două. Vedeţi şi voi ce iese. Mare atenţie, trebuie lăsat la răcit!

Cam acestea sunt ideile mele pentru a ţine bebeluşul ocupat. Concentrat. Asta pe lângă jucării clasice, pe care probabil le aveţi şi care îi captivează.

Sunt curioasă dacă va funcţiona ceva la voi, aşa că vă aştept cu impresii! Bineînţeles, dacă aveţi vreo recomandare, o acceptăm cu drag!

Comments

comments

Article Tags :
Adina Aruștei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe www.Super-Mami.Ro!  Citeşte mai mult ➤

Related Posts

13 Discussion to this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Laura spune:

  Ce idei drăguţe! Făceam şi eu la fel pentru fata mea când era mică. Bebe2, însă, nu stă locului nicio secundă, absolut nimic nu-l poate captiva mai mult de 2 secunde :))

 2. Lucia spune:

  ce idei faine! erau utile cand erau ai mei mai mici :)))

 3. Ce amintiri mi-ai declansat de pe vremea când Buburuza mea era la vârsta asta. Acum ea are aproape 3 ani, dar vine azi mâine Leușor și știu unde trebuie să caut informații utile. Apropo, îmi place foarte mult apelativul pentru fetița ta- domnișoara Fundiță.

 4. Miruna spune:

  Foarte bune idei, numai una si una!

 5. Maria I. spune:

  Buna Super Mami,

  Deci Nnu trebuie sa cheltuiesti sute de lei ca sa distrezi un bebelus, ca sa vezi! :)))
  Si pe D. O incantau foarte tare astfel de jucarii neconventionale.
  Foarte util articolul!
  Felicitari!

  Pupici!

 6. Ina spune:

  Foarte faine ideile! Pacat ca nu mai suntem asa mici, dar ideile sunt grozave…

 7. […] ”12 activităţi pentru bebeluşi de 12 luni+” – Adina ne propune o listă faină de activități și jocuri potrivite pentru copiii de peste 1 an. Fun stuff! […]

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook: