Cinci ingrediente minune în alimentaţia bebeluşului

De când am început (auto)diversificarea domnişoarei Fundiţă, am descoperit câteva ingrediente minune pe care le folosim cu mare drag şi spor. Nu numai că le înlocuiesc cu succes şi mai natural pe altele, ci aduc şi un aport considerabil de vitamine şi nutrienţi şi un gust delicios mâncărurilor pe care i le prepar. Aşadar, vă invit să povestim astăzi despre cinci ingrediente-minune în alimentaţia bebeluşului – iar la final, aş vrea să îmi spuneţi dacă le cunoşteaţi şi foloseaţi şi voi!

Primul ingredient-minune este pudra de roşcove sau karobul. De ce să îi dai pudră de roşcove sau karob bebeluşului? Ei bine, carobul este o sursă importantă de calciu. Mai conţine fier, potasiu, sodiu, vitamina B6. Mai mult, ajută la instalarea unui tranzit bun, poate fi folosit la tratarea diareei la bebeluşi şi adulţi, poate trata tusea, anemia, este antiseptic şi antibacterian foarte eficient. Este un bun substituent pentru cacao (ce ar fi dacă i-ai oferi copilului un pahar de lapte cu karob, care nu conţine cofeină, în loc de cacao? Să ştii că gustul este asemănător, la fel şi culoarea amestecului!).
Pudra de roşcove sau karobul (carobul) este un îndulcitor natural, aşa că o putem folosi nu doar în lapte, ci şi în produse de panificaţie, creme, îngheţate, prăjituri. Poate fi introdusă în alimentaţia bebeluşului începând cu şase luni, fiind extrem de bine tolerată.

Al doilea şi poate cel mai cunoscut şi iubit este avocado. De ce să îi dai bebeluşului avocado? Motivele sunt multe. De exemplu: textura sa este foarte plăcută, cremoasă, poate fi pasat şi încorporat uşor, are un gust neutru, care poate fi combinat cu multe alte fructe sau alimente, nu constipă, nu provoacă reacţii adverse. Dar trecând peste aceste aspecte, avocado este bun pentru bebeluşi pentru că este o sursă excelentă de acizi graşi nesaturaţi (este o grăsime “bună”) şi ajută la dezvoltarea creierului. Conţine vitaminele A, B1, B3, B5, C şi E, şi minerale precum fosfor, magneziu, fier.
Cum să alegi un avocado bun? În primul rând, un avocado copt, numai bun de folosit este moale, iar atunci când îl tai, culoarea sa este de un verde uniform. Eu am un truc atunci când merg să cumpăr avocado: mă uit mereu la locul în care este codiţa (eventual dau la o parte pentru a vedea). Dacă locul este maro sau putrezit, claaaaaar, nu îl iau! Însă dacă şi locul în care este codiţa are un aspect verde frumos, atunci e clar că fructul nu este alterat în interior. Coaja nu trebuie să prezinte pete. În cazul în care iei mai mulţi avocado fermi la atingere (cum fac eu uneori), poate dura câteva zile până se coc. Dacă îi depozitezi în pungă de hârtie accelerezi un pic procesul.
La ce poţi folosi avocado? I-l poţi da ca atare bebeluşului, tăiat felii, sau îl poţi încorpora în mâncarea lui. Îl poţi utiliza în combinaţie cu banană sau alte fructe coapte/fierte şi adăuga amestecul peste griş, ca sos pentru paste.
Cum poţi păstra avocado fără să oxideze (să se înnegrească)? În cazul în care nu ai folosit decât jumătate de avocado, nu înlătura sâmburele! Stropeşte cu un pic de lămâie, împachetează în folie alimentară şi dă la frigider. Sau scufundă avocado-ul în apă până la următoarea utilizare!

Al treilea ingredient minune pe care vi-l recomand este hrişca. Eu nu am consumat decât foarte rar hrişcă, însă acum câţiva ani, când mergeam des în delegaţii în Republica Moldova, am început să îl îndrăgesc. Aşa că era de aşteptat să vreau să îl introduc în alimentaţia bebeluşului. De ce să îi prepari bebeluşului hrişcă?
Ei bine, hrişca este o proteină vegetală excelentă (alternativă perfectă a grâului), care conţine opt aminoacizi. Este o sursă foarte bună de mangan, cupru şi magneziu, vitamina K dar şi de fibre. Partea proastă este că hrişca are un puternic potenţial alergen, deci ar fi bine să fie introdusă în alimentaţia copilului după ce acesta împlineşte opt-nouă luni.
Cum se foloseşte hrişca? Se poate consuma ca atare, după o hidratare de 10-12 ore sau fiartă, după o hidratare de 3-4 ore. O fierbem până se înmoaie şi îi putem adăuga o curmală-două pentru a o îndulci, fructe tăiate cubuleţe sau bastonaşe şi scorţişoară. De asemenea, o putem amesteca cu brânză sau găti în variantă sărată, ca garnitură.
Eu o folosesc pe aceasta de la Solaris (veţi observa că sunt fană Solaris). Se găseşte în supermarketuri sau la plafar.

Al patrulea ingredient minune despre care vreau să vă scriu este cartoful dulce. Bogat în vitamina B6, vitamina C şi vitamina D, cartoful dulce conţine fier, magneziu şi potasiu, benefice pentru oase, inimă, muşchi, sistem nervos, cartoful dulce poate fi introdus în alimentaţia copilului odată cu începerea diversificării. Îl puteţi prepara la aburi sau în cuptor şi mai apoi tăia sub formă de bastonaşe pe care le oferiţi copilului. Saaaaau îl puteţi pasa şi amesteca în griş, orez, paste, creme, budinci făcute în casă. Sunt foarte gustoşi şi rapid de preparat.

Ultimul ingredient minune pe care vreau să îl menţionez este quinoa. Quinoa este o pseudo-cereală care conţine toţi aminoacizii esenţiali care se regăsesc şi în carne, de aceea o poate înlocui cu succes. Conţine vitaminele A, C, B, E, omega 3, mangan, fier, cupru, zinc, magneziu, calciu, fosfor, fibre solubile şi insolubile.

Cum se prepară quinoa? Există două modalităţi: fie o hidratezi înainte de seara sau câteva ore, ori o pui direct la fiert. Însă neapărat trebuie să o speli bine-bine şi să o freci uşor între degete, pentru a îndepărta cojiţele de pe boabe (în caz contrar, va avea gust amar). Quinoa se prepară la fel ca orezul, îi ia cam 20 de minute să fiarbă şi este gata când este translucidă.
La ce poţi folosi quinoa? Eu am lăsat-o la hidratat mereu, am fiert-o şi apoi am amestecat-o în clătite şi brioşe. Sau am amestecat-o cu puţină brânză, iaurt. Depinde de fiecare copil cum o acceptă.

Acestea sunt cele cinci ingrediente minune în alimentaţia bebeluşului pe care voiam să vi le prezint. Voi aţi descoperit vreun ingredient minune? Dacă da, eu şi domnişoara Fundiţă vă aşteptăm cu drag recomandările!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

4 thoughts on “Cinci ingrediente minune în alimentaţia bebeluşului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *