Două silabe, un cuvânt: mama

Multe dintre noi visăm cu siguranţă la momentul în care copilaşul nostru va face primii paşi sau la momentul în care îl vom auzi rostind două silabe, un cuvânt: mama.

Legenda spune că primul cuvânt pe care ar trebui să îl rostească bebeluşul este mama, însă unii bebeluşi gânguresc mai întâi baba, apa, gagu, gâgâ şi aşa mai departe. Citeam cum o mămică spunea foarte mândră că fetiţa ei a spus primul cuvânt încă de la cinci luni, pentru că se ocupă de ea. Cu alte cuvinte, dacă ceilalţi bebeluşi nu au silabisit atât de devreme, asta nu înseamnă că nu ne ocupăm de ei, ci că pur şi simplu, au un alt ritm de dezvoltare. Ştiţi că noi, ca Super-Mami ce suntem, nu facem comparaţii între copii şi nu ne frustrăm sau stresăm că al nostru încă nu merge/vorbeşte/cântă la pian/se dă de-a dura/face baloane de săpun, de vreme ce al vecinei facem. Nu-nu: noi ne bucurăm de evoluţia copilaşului nostru, pentru că ştim că fiecare este diferit şi are ritmul său. (evident, dacă la cinci ani nu merge, ne punem un mare semn de întrebare, dar sunt sigură că aţi prins voi ideea).
Aşa şi eu. Am citit ce spunea mămica asta şi m-am bucurat pentru ea.

sursa foto: http://babiesideas.net

Dar am aşteptat cu nerăbdare momentul în care din guriţa frumoasă a domnişoarei Fundiţă vor ieşi cele două silabe, un cuvânt: mama. Asta s-a întâmplat pe 24 februarie, când se chinuia să ajungă la un cablu care îi atrăsese ei atenţia. Am rămas un pic mirată, mi s-a părut că nu aud bine, aşa că nu am spus nimic. Mai târziu am mers să iau ceva de jos, iar când am venit, tati mi-a spus mândru că a auzit-o spunând cele două silabe magice. Deci, iată, la 8 luni şi o zi, domnişoara Fundiţă a spus “mama”. Nu cred că face ea legătura între ce înseamnă cuvântul în sine şi a ei mumă, dar cu siguranţă pe noi ne-a bucurat să o auzim. Ceea ce vă doresc şi vouă, dacă nu s-a întâmplat deja! Of, avem fetiţă mare! În curând va merge (de vreo săptămână explorează toată casa de-a buşilea, se ţine de canapea şi de mobilă şi merge de colo colo), în curând va alerga… Cum trece timpul, nu?

Bebeluşii voştri au început să spună vreun cuvânt? Care este acela?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

3 thoughts on “Două silabe, un cuvânt: mama”

  1. Filip zice “mama” sau “mamam” cand e supărat ca nu ajunge la ce vrea si cere. In rest, nu are treaba ca eu sunt mama sau el e tata. Il las sa,vorbeasca in ritmul lui, caci stie mai bine cand ma va identifica cu mama. Acum e preocupat cu merul de-a busilea, tot exersează. Nu ma stresez cu vorbitul deloc,desi am prietene care se agita sa vorbeasca devreme si sa mearga cat mai devrene copiii lor, ca intr-o competiție.

    1. Da, e obositoare competitia asta. De parca ai putea sa obligi copilul sa mearga, sa vorbeasca, sa topaie… Pupam Filipul si pe mamica lui frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *