Masajul bebelușului – când se face, cum se face, ce produse folosim

Încă din timpul cursurilor de puericultură, am aflat că masajul e foarte important pentru bebeluș. Așa că nici una, nici două, de cum s-a născut, am început să o masăm și să o “tragem”, ca să aibă picioare lungi, mâini drepte etc. După vreo două săptămâni de masat obligatoriu înainte de baie, m-am relaxat un pic și am vrut să afluu mai multe despre masajul bebelușului – dacă tot o aveam în faţă.

În primul rând, masajul are beneficii atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Deci da, este  foarte bine şi indicat să îl faceți.

Bebelușul este stimulat din punct de vedere fizic și prin masaj i se stimulează circulația, dezvoltarea și digestia. Mai mult, masajul poate ajuta și în reducerea durerilor de burtică (am vorbit despre asta când am scris despre colici). Masajul bebelușului întărește musculatura și poate stimula secreția hormonilor de creștere.

Pe lângă beneficiile de mai sus, masajul bebelușului e un moment intim. El consolidează relația dintre mamă și bebeluș prin atingerile delicate, prin gimnastică, prin interacțiune. Și tati poate face masaj – și te sfătuiesc să îl încurajezi în acest sens!

Când e bine să faci masaj bebelușului:
Ei bine, părerile sunt împărțite. Poți masa bebelușul înainte de baie, mai ales dacă folosești un produs foarte gras. Sau poți lăsa răsfățul după bălăceala de seară și poți folosi o cremă hidratantă sau nutritivă sau un ulei care să intre bine în piele.
Vei afla ce moment preferă bebelușul tău după câteva încercări. Reține totuși că masajul nu se face fix după masă.
Eu o masez pe Ikki după baia de seară pe tot corpul și dimineața, după ce se trezește, pe picioare și tălpi.
sursa foto: amgtherapy.com

Cum faci masaj bebelușului:
Cât e nou-născut, masajul nu va dura decât câteva minute. Pe măsură ce crește, timpul se va extinde. Ai grijă ca temperatura să nu fie prea scăzută sau prea ridicată (eu am 23-24-25 maxim în cameră). Pregătește un pled absorbant (în cazul în care bebe scapă un pipi), peste care pune un scutec din finet. De asemenea, pune un scutec curat și haine aproape, ca să le ai pregătite. Scapă de inele sau unghiile care îl pot agăța.
Pune muzică relaxantă pe telefon, apoi ia bebelușul cu blândețe și dezbracă-l. Vorbește-i, zâmbește-i, fă-l să se simtă în siguranță! Pune produsul cosmetic în palme pentru a-l încălzi înainte de a-l aplica pe pielea bebelușului. Dacă e mic, e posibil să se sperie de mişcări prea bruşte sau de fluidul rece, deci neapărat produsul în mâini. Începe să masezi blând (circular, de sus în jos) tot corpul, fiecare braț, fiecare picior, umerii, burtica, gâtul, tălpile, fiecare degețel. Pe față – nas, obraji, tâmple, lateralele gurii – poți folosi degetele.
Poți face și câteva exerciții (genunchii la piept, bicicleta, braț-picior opus), dar nu exagera: și cei mici pot face febră musculară! Apoi întoarce bebelușul pe spate și masează până sus, la ceafă.

Important
: dacă bebe începe să plângă sau dă semne de disconfort sau foame, amână masajul pe altă zi! El trebuie să fie relaxant, nu un chin. De asemenea, dacă nu vrea să stea intr-o poziție, nu îl forța.

Urmează băița sau îmbrăcatul și somnul (în acest caz, folosește scutecul de finet pentru a absorbi excesul de produs folosit). Unii bebeluși se moleșesc după baie și masaj, dar a mea se activează! Deci la noi urmează ceva gândureală, uite girafa, uite pisicuța etc.

Ce produse folosesc pentru masajul bebelușului:
În acest moment, am trei uleiuri desfăcute. Vi le recomand, pentru că sunt accesibile ca preț și au o formulă bună, cu ingrediente naturale, potrivită pielii sensibile a bebelușului.

uleiul de cocos de la Solaris. V-am mai scris despre el (puteţi să îl folosiţi şi împotriva vergeturilor), probabil vă amintiți. Dacă bebelușul e prea mic (sub 3-4 luni) vă recomand însă să folosiți pentru masajul întregului corp varianta fără parfum. Îl poţi găsi aici, în variantă mare, de 300 ml, la borcan. Eu am avut şi câteva borcănele de diferite gramaje, iar acum avem flaconul cu pompiţă din fotografie.
uleiul Me&Mom produs de către Cosmetic Plant. Are o formulă bazată pe uleiuri (de migdale dulci, măsline) și vitamine (A, E, F); este hrănitor și hidratant și se găsește la un preț foarte bun. Fără miros, perfect pentru folosire pe întreg corpul. Îl găsiţi în dm şi în magazinul propriu, online, al Cosmetic Plant.
uleiul de masaj Mint Leaves de la Herbagen. Acest ulei e o bucurie și pentru bebe, dar și pentru mami. Relaxează extrem de bine datorită mirosului dat de menta spicata și eu îl folosesc la masajul de dimineață (doar în partea inferioară a corpului, așadar). Mai conține ulei de măsline și avocado. Îl găseşti în magazinul propriun, online, cât şi aici.
Voi masați bebelușii? Cum și când?

Comments

comments

Adina Aruștei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe www.Super-Mami.Ro!  Citeşte mai mult ➤

Related Posts

2 Discussion to this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Cosmina spune:

    Noi practicam masajul inainte de baie si il combinam cu putina gimnastica. Folosesc tot ulei de cocos de la Solaris sau, daca nu e la îndemână, ulei de floarea soarelui presat la rece.
    Filip e foarte relaxat dupa masaj si,in combinatie cu baia, doarme neintors pana la 2 a.m.,cand ia masa de noapte.

  2. […] Fundiţă nu are stare deloc. Duse sunt zilele în care vorbeam (şi făceam în tihnă) despre masajul bebeluşului şi eventual mai dădeam şi un telefon, pentru că ea oricum stătea cuminţică pe spate. De mult […]