Cum arată burtica la 26 de săptămâni şi cum ne mai simţim

Nu e aşa că nu v-am mai povestit de ceva timp despre bebeluşul din burtică şi despre cum ne mai simţim? Mai mult, nu aţi mai văzut de mult burtica noastră! Voiam să scriu pe marginea acestui subiect când am împlinit 24 de săptămâni (deci şase luni), însă m-am luat cu alte subiecte şi iată că ultima oară aţi văzut cum arată burtica (mea) la 22 de săptămâni.

Să ştiţi că s-au întâmplat multe în aceste patru săptămâni! Cel mai important: bebeluşul îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa (a crescut burtica, după cum veţi putea vedea) şi a început să facă valuri în burtică! Dacă până acum simţeam mişcare doar o dată-de două ori pe zi, acum bebeluşul de mişcă de mai multe ori şi loveşte cu putere. Daar să le luam cu începutul:

Cum arată burtica mea la 26 de săptămâni şi cum mă simt:

După cum puteţi vedea, la 24 de săptămâni burtica era mai mică, însă la 26 deja se rotunjise. Am decis să pun şi fotografia de la 24 de săptămâni, ca să vedeţi că bebeluşul a crescut ceva în cele două săptămâni.

Cum ne simţim la 26 de săptămâni de sarcină:

a început să mă doară spatele destul de rău în unele seri, v-am spus deja. În acest sens am cumpărat perne pe care le-am pus pe lângă mine şi sub mine, şi asta mă face să dorm mai bine. Mă simt destul de umflată, chiar dacă mănânc relativ puţin.

În afară de asta, am avut o zi în care m-am trezit cu secreţii maronii pe chilot. Deşi prezenţa secreţiilor este un indicator al sănătăţii în sarcină, ele trebuie să fie albe, să nu miroase urât sau înţepător şi să nu implice niciun fel de durere. La mine fix invers! Maronii, urâte şi mai ales, însoţite de o durere în partea inferioară a abdomenului. Am sunat în acea dimineaţă medicul şi mi-a spus să stau în pat, să mă odihnesc şi să iau un no-spa. Şi să îl sun dacă mă simt mai rău. Din fericire, deja spre seară nu mai exista nicio secreţie. Mi-a spus să continui să iau no-spa (două pe zi), iar când am mers la control (peste câteva zile), pe lângă ecografia pe burtică, mi-a făcut şi una intra-vaginală şi control. Se pare că sunt bine, a fost un episod izolat. Daaar continuăm administrare de Elevit (complexul de vitamine) şi două no-spa pe zi.

În altă zi m-am trezit cu nasul înfundat şi cu o durere uşoară în gât. M-am speriat un pic, pentru că numai o răceală nu îmi lipsea!! Mai ales că am reuşit să ţin departe de mine orice problemă de acest tip până acum… însă ieşiserăm în mall şi în aglomeraţia aceea era posibil ca vreun virus să se fi lipit de mine. Aşa că am stat toată ziua în pat, am băut ceai cu miere, lămâie şi ghimbir până mi s-a aplecat şi am făcut şi o cană de 300 de ml de lapte fierbinte, miere şi gălbenuş de ou. În sarcină nu este indicat să iei pastile, aşa că vreau să le evit cât de mult pot! Pentru durerea în gât au ajutat cele două băuturi şi pe lângă ele am luat şi câte o pastiluţă de decasept la câteva ore. A doua zi eram ca nouă!

Perioada aceasta este foarte importantă, pentru că bebeluşul tău se apropie deja de greutatea de 1 kg şi deja e un omuleţ în miniatură. A început să capete tentă rozalie a pielii, are organe interne deja formate, inimioara baaate cu putere… În cazul unei naşteri premature, are şanse mari să supravieţuiască (îngrijit corespunzător).

Buun. Până aici v-am povestit de problemele întâmpinate, însă nu v-am spus nimic de bebeluş. A devenit foarte activă şi loveşte cu putere, fără să ţină cont că dorm. O prietenă îmi spunea că ea îşi face programul după al meu, dar ţi-ai găsit! Bebe boxează când vrea ea :). Începând cu săptămâna 25 de sarcină, bebeluşul devine mult mai activ şi îl veţi simţi mult mai des. Bucuraţi-vă de aceste momente şi nu uitaţi să îl luaţi şi pe tati alături, cât de des! De asemenea, poţi începe să vorbeşti cu bebele din burtică, să îi cânţi – te aude!

În ceea ce priveşte greutatea, la întrebarea: “-Câte kilograme iei în sarcină?” pot răspunde că mă învârt tot în jurul a opt kg, ca şi la 20 şi ceva de săptămâni. Speeeerrrrr să mai pun maximum cinci kg până la final. Ar fi decent :). În orice caz, încerc să mă plimb măcar jumătate de oră pe zi pe jos – alte exerciţii nu fac.

Am citit că în această perioadă începi să ai probleme cu dinţii (deci o vizită la stomatolog ar fi indicată), încep să ţi se umfle mâinile, să ai cârcei, să fii constipată, să fii deranjată de hemoroizi (nu e cazul la mine). Să vedem ce ne mai rezervă viitorul!

Starea mea generală e foarte bună, mă simt fericită şi nu m-am mai supărat sau enervat de ceva timp.

Sfaturi: ce e bine să faci începând cu săptămâna 24 de sarcină (6 luni):

Poţi face testul de toleranţă la glucoză. El nu este obligatoriu în România şi se recomandă în cazul în care în familie există probleme cu diabetul. Medicul tău va stabili acest lucru.
Tot începând cu această săptămână ai putea să te gândeşti la bagajul de maternitate şi la cel de acasă. Eu v-am arătat primele lucruri ale bebeluşului meu, însă azi am plasat o comandă de hăinuţe şi plănuim să mergem la Bebe Tei într-unul dintre weekenduri. Vă ţin la curent!
Şi dacă tot am ajuns la ce ar trebui să faci începând cu săptămâna 24 de sarcină, trebuie să îţi spun că e necesar să te interesezi de cursurile de puericultură. Poate ţi se pare devreme, dar gândeşte-te că în ultima lună nu o să fii prea flexibilă. Mai mult, dacă bebeluşul se grăbeşte să vină pe lume? Eu voi naşte la maternitatea Bucur, aşa că trebuie să o contactez pe moaşa de acolo începând de luni (la recomandarea medicului obstetrician ginecolog care îmi supraveghează sarcina).

Evident, continuaţi cu vizitele la medic pentru ecografia lunară şi neapărat sunaţi-l pentru a-i cere sfatul vizavi de orice problemă pe care o întâmpinaţi (sper să nu fie cazul, totuşi, însă nimeni nu vă ştie mai bine evoluţia decât medicul!)

Voi cum vă simţiţi în această perioadă? Încă puţin şi intrăm în trimestrul trei! Vă daţi seama ce repede a trecut timpul? Parcă mai ieri ţineam testul de sarcină în mână 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

3 thoughts on “Cum arată burtica la 26 de săptămâni şi cum ne mai simţim”

  1. si noi suntem de-o seama cu tine….avem un baietel tare ”obraznik”…iar de acum au inceput sa-mi apara si mie carcei si nu imi plac deloc 🙁 nastere usoara si sa ne auzim cu bine.

    1. Vio, bine ai venit pe blogul meu! Vad ca ai si tu, dupa ce termin comentariul fug sa trag cu ochiul!
      Nastere usoara si sarcina usoara in continuare! Incearca sa te misti cat mai mult ziua, poate asa vei mai tine carceii la distanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *