Cum alegi ginecologul care îţi va urmări sarcina?

Probabil una dintre întrebările care te frământă (fie înainte de a rămâne însărcinată sau chiar după ce ai aflat că aşteptaţi un bebeluş) este aceasta: cum alegi ginecologul care îţi va urmări sarcina?

Medicul ginecolog este un actor foarte important în sarcina ta, deoarece el este cel care îţi va urmări sarcina, îţi va da analize de făcut şi te va ţine la curent cu starea de sănătate/evoluţie a bebeluşului tău. Aşadar, nu este o decizie pe care să o iei în grabă. Dimpotrivă, trebuie ca această persoană să îţi inspire încredere, să fie răbdătoare, calmă – urmează să îţi fie alături şi să te sprijine în cele nouă luni magice care te aşteaptă!

Este normal să îţi doreşti un medic cât mai competent şi poate renumit. Aşadar, hai să vedem cum alegi ginecologul care îţi va urmări sarcina!

În primul rând, dacă nu ai deja un medic ginecolog la care ai mers regulat, anual, pentru testul Papanicolau sau atunci când ai avut diferite probleme (gen infecţii urinare), trebuie neapărat să îţi găseşti unul.

Pentru a găsi un medic ginecolog competent, te poţi sfătui cu:

 1. Medicul de familie la care eşti înscrisă îţi poate face o recomandare. Dacă ai încredere în el, fă-ţi o programare şi vezi cum decurge consultaţia!
 2. Prietenele (virtuale sau nu) sau cunoştinţele tale. Cu siguranţă ai prietene care au născut deja sau care sunt însărcinate, iar ele îţi pot recomanda medicul lor (sau nu!). Îţi poţi face o listuţă cu 2-3 dintre ei! Nu fă o listă foarte lungă, pentru că vei cheltui bani şi timp pe la diverse programări.
  Sfat: caută şi online informaţii despre medicii aleşi. Google este un bun prieten, foloseşte-l!


De ce trebuie să ţii cont atunci când alegi medicul ginecolog:

 1. Medicul ginecolog trebuie să aibă şi specializare de obstetrician, ceea ce îi permite să asiste efectiv la naştere, fiind instruit în acest sens. Asigură-te că medicul ales poate asista la naştere, ca să nu ai vreo surpriză neplăcută!
 2. Recomandările primite de la cunoscute sau reputaţia sa. Cu cât este mai în vârstă, cu atât experienţa şi cazurile care i-au trecut prin mâini sunt mai multe. E posibil ca asta să te facă să te simţi mai în siguranţă!
 3. Sexul medicului ginecolog. Sinceră să fiu, medicul meu este un bărbat, iar acest lucru nu mă deranjează cu absolut nimic. Însă dacă eşti mai pudică şi ţi-ar fi ciudat să te dezbraci în faţa unui alt bărbat decât soţul/iubitul tău (deşi probabil un bărbat ginecolog e sătul de câte de-al de dumnealor a văzut), alege ca medic o femeie. Multe dintre cunoştinţele mele au ales femei gândindu-se că acestea înţeleg mai bine sentimentele şi angoasele legate de sarcină, fiindcă e posibil ca şi ele să fie mame la rândul lor. Alegerea este numai şi numai a ta – este foarte important să te simţi în largul tău în preajma medicului!
 4. Modul în care eşti tratată în timpul consultaţiei. Are medicul răbdare cu tine? Îţi explică toate lucrurile pe care nu le înţelegi? Îţi răspunde tuturor întrebărilor, chiar dacă acestea sunt stângace? Te repede? Te tratează cu respect? Îţi interpretează analizele pe înţelesul tău? Pare interesat de cazul tău? Ai parte de o conversaţie calmă sau e mereu pe fugă? Răspunde la telefon în timpul consultaţiei? Te simţi în largul tău, îl poţi întreba orice (de la secreţie ciudată la calitatea actului sexual)? Răspunde-ţi acestor întrebări!
  Poate că o fi el medic de renume, dar dacă o consultaţie durează 10 minute (poţi să ajungi într-o zi mai devreme pentru a observa acest lucru şi la alte paciente), mai bine zi pas.
 5. Locul în care este amplasat cabinetul său. Poate pentru tine este important acest aspect, mai ales dacă nu ai maşină. Noi traversăm oraşul pentru a ajunge la medicul meu şi m-aş fi bucurat să fie mai aproape, dar asta e, n-avem ce face. Am vrut să mergem la el cu orice preţ, restul nu mai contează!

Ce alte întrebări să îi pui medicului tău ginecolog obstetrician atunci când îţi ia sarcina în evidenţă:

 1. Lucrează la privat sau în sistemul de stat? Asta te va ajuta foarte mult, pentru că după cum ştii, sunt diferenţe foarte mari de preţuri (şi condiţii). E bine să ştii cât mai din timp răspunsul la această întrebare.
 2. Poţi să îl contactezi la orice oră din zi sau noapte? Eu nu mi-am permis asta, dimpotrivă: dacă am avut vreo nelămurire, am sunat la cabinet şi am întrebat, rugând să mi se facă legătura cu medicul atunci când nu este în consultaţie. De ce? Pentru că mie nu îmi convine să stau crăcită… în timp ce medicul discută cu altă pacientă. Asta aşa, pe sistemul: ce ţie nu îţi place, altuia nu îi face. După încheierea consultaţiei în care medicul era deja, am fost sunată de el şi am putut să vorbim. Din punctul meu de vedere, medicul nu este angajatul meu personal şi are şi el o viaţă personală. Dar poate pentru tine este de o importanţă majoră ca el să fie disponibil 24 din 24.
 3. Preferă/recomandă naşterea naturală sau pe cea prin cezariană? Medicul meu mi-a spus sincer că lui îi este foarte uşor să programeze cezariana (a venit, a operat, a plecat), însă că mă încurajează să încercăm natural. Dacă nu se poate, apelăm la C! Am apreciat modul lui de a pune problema şi sunt întru totul de acord cu el. Dar poate tu vrei neapărat cezariană – întreabă din start, ca să ştii şi poziţia lui.

Cam acestea sunt recomandările mele atunci când vine vorba despre alegerea medicului care îţi va urmări sarcina şi cu care vei naşte. Tu mai ai vreo sugestie de adăugat? Orice comentariu şi completare e bine venit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

5 thoughts on “Cum alegi ginecologul care îţi va urmări sarcina?”

 1. buna ma numesc nicoleta sunt insarcinata in 18 saptamani si 3 zile am fost la ecograf si mia zis ca nu misca dar eu simpt ca misca se poate sa fi dormit copilu in timpul ecografului au nu am nici un fel de simptom precum ca am pierdut sarcina va rog astept un raspuns !!!

  1. Nicoleta, te sfatuiesc sa mergi la un alt medic pentru a face o noua ecografie. Iti tin pumnii pentru ca bebe sa fie bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *