Şapte superstiţii şi mituri înainte de sarcină şi în sarcină

Acum câteva zile vă scriam un articol intitulat Mit sau adevăr: au şi tăticii pofte şi greţuri atunci când tu eşti însărcinată? şi de atunci am mai descoperit şi aflat câteva superstiţii pe care îmi doresc să le împărtăşesc cu voi. Nu de alta, dar haideţi să le analizăm şi să vedem dacă au vreo logică sau nu!

1.Dacă mănânci sau ai în casă drjodie, nu rămâi însărcinată. Cuu…uuum? Dar ce treabă are una cu alta? Drojdia sau orice aliment, condiment, băutură etc ajunge în stomac, care nu are nicio legătură cu uterul, ovulul, ovarele – în sfârşit, cu sistemul reproducător. Nu există nicio legătură demonstrată ştiinţific între cele două!

Într-adevăr, există plante şi ceaiuri (de pildă, cele de rostopască, tătăneasă, salvie) care pot avea ceva de spus în sarcină (unele datorită cofeinei pe care le conţin), însă asta dacă bei în cantităţi industriale, zilnic. Însă superstiţia noastră implica drojdia!

2. Forma burţii îţi spune sexul copilului. În primul rând, trebuie să ai o burtă vizibilă. De vreo 5-6 luni aşa, ca să o poţi compara cu o minge (cea de baschet indică faptul că ai băiat, zic expertele care scanează ochiometric burticile!). Nu-i aşa că e o prostie? La vârsta asta, orice medic ginecolog îţi poate spune ce sex are bebeluşul tău. De ce să umbli cu burta goală, să te pipăie toate vecinele şi babele, ca mai apoi să îşi dea cu părerea? Serios acum. Fă o ecografie! E mai simplu şi mai sigur.


3.  Dacă mănânci busuioc şi condimente mediteranene, nu rămâi însărcinată. Dacă e să credem una ca asta, poporul italian (şi nu doar el) ar trebui să fie cam pe cale de dispariţie. Cine a spus asta probabil ieşea la păscut de busuioc, asta fiind hrana zilnică exclusiv, altfel nu îmi explic cum de i-a venit ideea! Un pic de busuioc proaspăt presărat peste paste sau în salată, din când în când, nu va afecta în niciun fel!

4. Ai arsuri pentru că începe să îi crească copilului părul.
Din al doilea trimestru, începi să simţi arsuri de nu-ţi mai arde de viaţă (cel puţin, aşa e în cazul meu). Conform superstiţiei, asta înseamnă că lui bebe începe să îi crească părul. Nimic mai fals!
Arsurile gastrice apar din cauza măririi producţiei de progesteron, hormon care relaxează muşchii, pregătindu-ţi corpul să se pregătească pentru naştere. Însă el destinde inclusiv sfincterul de la intrarea în stomac, ceea ce permite ca alimentele să se întoarcă mai uşor în esofag, provocând arsurile. Un alt motiv ar fi acela că bebe începe să crească şi împinge tot ce găseşte în cale, punând presiune asupra tractului digestiv.
Şi nu, nu cred că firele de păr ar putea declanşa producerea de progesteron!

5. Şi ajungem şi la superstiţia mea preferată din acest articol: dacă se îngrasă soţul tău, clar, bebeluşul e băiat. Nu, serios? Nu se îngrasă pentru că bagă 2-3 big MC-uri dimineaţă, o şaorma la prânz şi cinci mici asezonaţi cu bere seara? Vai, naiva de mine! Dacă aş fi ştiut, nici nu m-aş fi gândit să întreb la ecografie despre sexul bebeluşului, ci aş fi numărat lingurile de mâncare ale soţului!
Deci, doamnelor, musai, când aflaţi că aţi rămas însărcinate, somaţi-l să urce pe cântar. Observaţi-i atent greutatea (eventual de două trei ori pe zi) ca să puteţi delibera mai apoi!

6. Încă o superstiţie halucinantă pe care am auzit-o este aceasta: dacă dai cu mătura sub pat, nu rămâi însărcinată. Deci dragi viitoare şi aspirante la titlul de mămică, să lăsăm gândacii, şoarecii şi alte vieţuitoare să îşi facă un culcuş moale sub patul nostru! Eventual să ne luăm un căţel cu coada stufoasă, care să strângă mizeria de sub pat sau să ne angajăm pe cineva, part-time, numai pentru acest job.

7. Dacă atingi burtica unei femei însărcinate, se ia. Sau ţi-o iei, pentru că nu toate femeile însărcinate au chef să le pipăi tu. Întreabă dacă poţi pune mâna, e un lucru de bun simţ! Eu am rămas un pic fixă când cineva s-a repezit şi mi-a pupat burtica! I-am înţeles bucuria, dar parcă… în mijlocul mall-ului… nu, nu, nu.
Ca să revenim, nu, nu se ia. Rămâi însărcinată dacă petreci mai mult timp cu soţul tău, nu dacă pipăi burţile femeilor însărcinate.

Voi ce alte mituri şi superstiţii amuzante aţi mai auzit? Promit să mai strâng şi să vi le spun şi pe acelea! Astfel de băbisme chiar trebuiesc puse pe tapet pentru a ne descreţi frunţile!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

5 thoughts on “Şapte superstiţii şi mituri înainte de sarcină şi în sarcină”

  1. :)) nu le știam pe majoritatea, dar chiar sunt amuzante. Mai era una: daca vezi o persoana mai urata sa nu uiti ca esti insarcinata si sa iti spui in gand asta, sa pui mana pe burta, sa nu iasa copilul urat :)))

    1. Nu o stiam pe asta. Mai bine stai in casa, ca sa nu risti asa ceva. Ce te faci cu un copil urat dupa?? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *